Sok hibát követünk el a konyhában, ezzel veszélyeztetve az egészségünket. Ráadásul még az elkészített ételünk se lesz olyan , mint amilyet vártunk.

Ha olyan típus vagy, aki a sütőt hibáztatja, mikor valami nem jön össze, nem vagy egyedül. Sokszor a megszokások, a kapkodás vagy a tévhitek tönkreteszik a végeredményt a konyhában.

A rossz szokásokon változtatni nehéz, de megmutatjuk a leggyakoribb főzési hibákat, amikből sokat tanulhatsz.

Egyenesen a fagyasztóból kivéve kezded el sütni a húst

Fozesi Hibak 1

Sokan vannak, akik fagyott állapotban kezdenek el dolgozni a hússal. Ez nagy hiba, hiszen a hús kívülről ugyan átsültnek fog tűnni, de belül nyers marad. A legjobb, ha előző este kiveszed a fagyasztóból. Teheted a hűtőbe 24 órára főzés előtt, így lesz elég ideje kiolvadni.

Ugyanazzal a késsel vágsz mindent

Fozesi Hibak 2

Tévednek azok, akik szerint időt lehet spórolni azzal, ha mindenhez egyetlen kést használ az ember. A megfelelő kés ugyanis gyorsabbá és könnyebbé is teszi a főzést. Húshoz nagyobb kés az ideális, zöldségekhez, gyümölcsökhöz, szárnyasok kicsontozásához pedig válassz kisebbet, kenyér szeleteléséhez pedig recézett pengéjűt.

Kevergeted a rizst

Fozesi Hibak 3

Talán csak ellenőrizni akarod, megkóstolnád, de ettől csak ragacsosabb lesz. A keverés hatására keményítő válik ki a rizsszemekből, ráadásul el is töröd őket.

Főzés közben ne kevergesd a rizst, de az is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vízben készítsd. Általában fél bögre rizshez 1 bögre vizet kell adni, ez persze függ a rizs fajtájától is. Kevergetés nélkül várd meg, míg készre fő, ami fehér rizsnél 15-25 perc, barna rizsnél pedig körülbelül 45 perc.

Rögtön felszeleteled a steaket

Fozesi Hibak 4

Kapcsolódó cikk

Ez egy nagyon gyakori hiba, sokan felszeletelik azonnal a húst, amint az elkészült. Néhány percig pihennie kell sülés után, mivel a hő még dolgozik benne, és ez garantálja, hogy szaftos maradjon.

Nem megfelelő olajat használsz

Fozesi Hibak 5

Nem minden olaj egyforma. Van, amivel sütni, pirítani lehet, de vannak, amelyeknek kellemetlen íze lesz a magas hő hatására. A sötét színű, erősebb ízű olívaolajat elsősorban hidegen érdemes használni, vagy csak nagyon alacsony hőmérsékleten való főzéshez. 190 ºC felett nem javasolt.

A növényi olajok, mint a napraforgóolaj, ideálisak sütéshez, pirításhoz. A kukoricaolaj lágyabb, használhatjuk tészták sütéséhez, pirításhoz, olajban való sütéshez. A repceolajjal szintén süthetünk, grillezhetünk, piríthatunk.

A még hideg edénybe teszed bele a hozzávalókat

Fozesi Hibak 6

Másik gyakori hiba, hogy nem várod meg, hogy a serpenyő átforrósodjon, hanem akkor teszed bele az alapanyagokat, amikor az még hideg. Ettől sokkal több olajat szívnak magukba. Először forrósítsd fel az edényt, majd tedd bele az olajat, és ezután kerüljenek bele az alapanyagok. A serpenyő 2-3 perc alatt felmelegszik.

Nem kóstolsz főzés közben

Kapcsolódó cikk

Fozesi Hibak 7

Bármilyen ételt is készítesz, fontos, hogy közben ellenőrizd az állagát, az ízét. Ezzel elkerülheted, hogy hibázz és hogy más legyen a végeredmény, mint amilyet szerettél volna.

Olajat adsz a tészta főzővízéhez

Fozesi Hibak 8

Ezzel nemcsak hogy nem tudod megakadályozni, hogy a tészta összeragadjon, de még nehezebbé is teszed a tésztát, és a szósz sem fog rátapadni. A zsiradék ugyanis nem elegyedik a vízzel.

A lefolyóba öntöd a tésztáról a vizet

Fozesi Hibak 9

Általában nem foglalkozunk a tészta főzővízével, hanem egyenesen a lefolyóba öntjük, mikor leszűrjük a tésztát. Ez nagy hiba, hiszen ezt a keményítőben gazdag vizet felhasználhatnád szószok ízesítéséhez és sűrítéséhez. Jóval krémesebb lesz a szósz, ha a tészta főzővízével készíted.

Nem jól vágod fel a hagymát

Fozesi Hibak 10

Folyton kisírod a szemed hagymavágás közben? Ennek az az oka, hogy mikor vágjuk a hagymát, roncsoljuk a sejtjeit, amelyek a szemet irritáló gázokat bocsátanak ki.

Ezt elkerülheted, ha éles késsel a hagyma rostjainak irányát követve végzed a szeletelést, ahogyan a csíkok a hagyma gyökerétől a szára irányába futnak. A legkevésbé akkor könnyezel, ha csíkokra vágod a hagymát.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.