Ha legközelebb múzeumba megyünk, érdemes az épületet is alaposan szemügyre venni, körbesétálni, hiszen gyakran komoly építészeti értéket képvisel a helyszín is.

Amikor maga a múzeum épülete is csodálnivaló

Az emberek elsősorban azért járnak múzeumba, mert arra kíváncsiak, milyen kiállítási tárgyakat rejt az intézmény belseje. Így gyakran elsiklanak a múzeum épülete felett, amely gyakran pont olyan izgalmasan újszerű vagy patinás építészeti alkotás, mint maguk a bent megcsodálható alkotások.

A Bored Panda fotógyűjteményével azonban most bejárhatunk néhányat a világ lélegzetelállító múzeumépületei közül, legyen az hipermodern, még meg sem nyitott vagy a múlt században épült, napjainkban felújított létesítmény.

A sanghaji Csillagászati Múzeum (Kína)

Kulonleges Muzeumepuletek 1

A világ legnagyobb csillagászati múzeuma, a sanghaji Csillagászati Múzeum idén júliusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. Thomas J. Wong építésznek nem volt szüksége vonalzóra a tervezéskor, hiszen az épület érdekessége, hogy a világűrre jellemző formák, a bolygók és röppályájuk íve az uralkodó motívum a múzeum geometriájában. Az állandó és időszaki kiállítások mellett a múzeum rendelkezik egy 24 méteres napteleszkóppal, egy csillagászati és egy oktatási célra berendezett megfigyelőállomással és digitális színházteremmel.

Állami Történelmi Múzeum (Oroszország)

Kulonleges Muzeumepuletek 2

Az 1872-ben alapított, neo-orosz stílusban épült múzeum a moszkvai Vörös tér északi részén áll, célja pedig Oroszország történelmének bemutatása.

Iszlám Művészeti Múzeum (Katar)

Kulonleges Muzeumepuletek 3

Az intézmény 2008-ban nyitotta meg kapuit. Ieoh Ming Pei, akit a kairói Ibn Túlún-mecset ihletett meg, a dohai mesterséges szigetre tervezte a modern épületet, amelynek gyűjteményei között 1400 éves műtárgyak is fellelhetőek.

Erawan Múzeum (Thaiföld)

Kulonleges Muzeumepuletek 4

A bangkoki Erawan Múzeum 2003 óta működik, jellegzetessége a tetején található hatalmas, háromfejű elefántszobor. A 250 tonnás bronzépítmény belsejének egy része is kiállítótérként üzemel.

A bilbaói Guggenheim Múzeum (Spanyolország)

Kulonleges Muzeumepuletek 5

Az 1997-ben megnyitott baszkföldi múzeum ma is Spanyolország egyik legnagyobb kulturális intézménye. Az íves külső formákat 33 ezer titánlapocskával vonták be, így egyesek szerint a halak pikkelyére emlékeztet a Nervion folyó partján álló épület. A kiállítótérben folyton váltakoznak a tematikus tárlatok, elsősorban az avantgárd, a 20. századi absztrakt vagy a nem objektív irányzatok alkotásaiból.

A Milwaukee-i Művészeti Múzeum (Egyesült Államok)

Kulonleges Muzeumepuletek 6

Az 1888-as alapítású Milwaukee-i Művészeti Múzeum mára 30 ezer műtárgyból álló anyagot gyűjtött össze. Az épület 2001-ben átadott, legizgalmasabb részét Santiago Calatrava tervezte: az épületre a napszaknak megfelelően mozgó szárnyakat applikáltak, amelyek így folyamatosan árnyékot nyújtanak a látogatóknak. Az ókortól napjainkig minden képzőművészeti ág képviselteti magát a múzeum kollekciójában.

A Jövő Múzeuma (Egyesült Arab Emírségek)

Kulonleges Muzeumepuletek 7

A Jövő Múzeuma idei megnyitójára még várni kell, de az már egészen bizonyos, hogy az Egyesült Arab Emírségek egyik jelképévé válik majd. A 77 méter magas ovális gyűrű alakú épületet a Killa Design építészei tervezték, és az ország korábbi miniszterelnökének, Sheikh Al Maktoum verse díszíti. 

Museum aan de Stroom (Belgium)

Kulonleges Muzeumepuletek 8

A 2011-ben megnyitott antwerpeni múzeum a posztmodern Art Deco építészet egyik kiemelkedő példája: az indiai vörös mészkő és a hajlított üvegbetétek dominálnak a homlokzatokon. A tengerészethez és a várostörténethez kapcsolódó műtárgyak alkotják gyűjteményének nagy részét, de képzőművészeti kiállításoknak is helyt ad.

Museu Do Amanhã (Brazília)

Kulonleges Muzeumepuletek 9

Portugál nyelven a „holnap múzeumát” jelenti a Rio de Janeiró-i természettudományi múzeum elnevezése. A 2015-ben megnyitott intézményt – a Milwaukee-i Művészeti Múzeumhoz hasonlóan – szintén Santiago Calatrava tervezte, és akárcsak a Jövő Múzeum, nem a múlttal, hanem a jövőbeli kihívásokkal, például a fenntarthatósággal foglalkozik elsősorban.

Új Nemzeti Galéria (Németország)

Kulonleges Muzeumepuletek 10

1968-ban nyílt meg először a berlini Új Nemzeti Galéria. 2015-ben felújítás miatt bezárták, és hat év után idén augusztusban adták át ismét a közönségnek a modern művészetek egyik fellegvárát. Az épületet a Bauhaus egyik ismert építésze, Ludwig Mies van der Rohe tervezte. A múzeumban a legnagyobb 20. századi képzőművészek – Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner vagy Joan Miró – alkotásait is megtalálhatjuk.

Amíg a cannes-i filmmúzeum megnyitására várunk, keressük fel hazánk megújuló tárlatait például Szentendrén vagy a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet