Ha egy filmben ételek is szerepelnek, gondoljunk arra, hogy nem is olyan egyszerű jól időzítve, az összes színész étrendjének megfelelően és kellő mennyiségben elkészíteni ezeket az ennivalókat.

Ma már külön szakmának számít a filmes séf

A ’60-as években, ha egy filmben étkeztek a szereplők, akkor általában valamilyen tésztát, leginkább spagettit fogyasztottak, mert azt könnyű volt elkészíteni és sokáig elállt, ha valamiért csúszott a jelenet forgatása. Ahogy azóta a filmipar szinte minden területén, a kellékként használt ételek frontján is jelentős változások történtek. Ma már külön stáb felel a megjelenített ételekért, a szakács mellett ételfotós és sztájliszt is a csapat része.

A Bright Side segítéségével eláruljuk, melyek a legfontosabb tudnivalók a filmekben látott ételekről.

A filmes ételeket szakemberek készítik

Etelek Filmforgatason 1

A filmekben látott ételeket nem elég csak megfőzni, hanem valódinak és ínycsiklandónak is kell tűnniük a képernyőn. Továbbá meg kell felelniük a forgatáson előforduló extra körülményeknek is. Az ott dolgozó ételsztájlisztok tehát nem csak kiemelkedő gasztronómia ismeretekkel rendelkeznek, hanem olyan rokon területek korszerű tudásanyagával is fel kell vértezniük magukat, mint a molekuláris gasztronómia vagy a táplálkozástudomány.

Előzetes kutatásokat végeznek

Etelek Filmforgatason 2

Az ételeket biztosító szakembereknek nem csak azt kell pontosan tudniuk, milyen ételekre tart igényt a stáb, hanem tisztában kell lenniük azzal is, hogy a forgatás során milyen hatások érhetik az elkészített ételeket. Ha történelmi, fantasy, sci-fi filmet forgatnak, ha egy hagyományos, valamilyen adott földrajzi területhez kötődő ételről van szó, akkor a gasztrós stábnak hosszas kutatómunkát kell folytatnia, hogy a filmen látottak hitelesnek tűnjenek a nézők számára.

Hatalmas mennyiségeket sütnek-főznek

Etelek Filmforgatason 3

Nem elég csak egy adag ételt elkészíteni, hanem számolni kell azzal is, hogy többször fel kell majd venni a jeleneteket. Chris Oliver, az egyik leghíresebb amerikai filmes séf például 8-24 egész pulykát szokott megsütni, ha hálaadás napján játszódó filmet forgatnak, hiszen ha ismételni kell a tálalási jelenetet, minden alkalommal egész pulykát kell felvágni.

Az ételfotósokkal ellentétben mindig meg is főzik az ételeket

Etelek Filmforgatason 4

A reklámszakmában, ha ételeket kell fotózni, gyakran nem szükséges fogyasztásra alkalmas módon elkészíteni az adott ennivalót. A filmiparban, főleg manapság, amikor a HD lencsékkel felvett képeken azonnal ki lehet szúrni minden hamis kelléket, és egy-egy jelenetben fontos szerepe is lehet annak, hogyan eszik a színész, mindez elképzelhetetlen.

Néha azért használnak mű ételeket is

Etelek Filmforgatason 5

A nem fogyasztásra szánt, díszként funkcionáló ételek nem feltétlenül valódiak.

Vannak olyan ételek, amelyek végül nem kerülnek be a filmbe, de azokat is megeszik

Etelek Filmforgatason 6

Az ehető forgatási kellékeket a színészek és a stáb a forgatás után általában elpusztítják. Ha mégis lenne maradék, azt vagy elteszik másnapra vagy felajánlják jótékonysági szervezeteknek, újra felhasználják vagy befőzik.

A színészek egészsége elsődleges

Etelek Filmforgatason 7

A forgatásokon előfordulhat, hogy nem tudják frissiben felhasználni az elkészített ételt, ezért annak órákkal később is ugyanolyan étvágygerjesztőnek és frissnek kell hatnia. A halételeknél és a tenger gyümölcseinél különösen oda kell figyelni, hogy meg ne romoljanak. Az ételsztájlisztoknak ilyenkor gyakran kell helyettesítő terméket találniuk, amely a képernyőn keresztül a megtévesztésig hasonlít az eredeti ennivalóra, ám kevésbé romlandó. Melissa McSorley filmes szakács például tejsodóból készített „osztrigát”.

Nem létező ételeket is készítenek

Etelek Filmforgatason 8

Ha egy fogadást a 3000-es években, a Tejúton kívüli bolygón rendeznek, az nem kevés kutatást és fantáziát igényel azoktól is, akik majd elkészítik a felszolgálandó ételeket a forgatásra. Olyan ennivalókat kell kreálniuk, amelyek alapanyagai a földitől egészen különböző körülmények között teremnek meg, mégis valahogyan érzékeltetniük kell a néző számára az ételek ízé és állagát.

Rengetegféle konyhai eszközzel dolgoznak

Etelek Filmforgatason 9

Képzeljük el, mennyi konyhai kütyünk, kiegészítőnk van otthon, majd ezt szorozzuk meg tízzel, majd adjuk hozzá a különböző különleges eszközök, úgymint mindenféle méretű csipeszek, ecsetek, fecskendők, szórófejes flakonok, forrasztók vagy fagyasztó spray-k számát, és akkor megkapjuk, mennyi tággyal dolgozik egy filmes ételkészítő. A forgatások nem mindig filmstúdióban vagy nagyvárosokban zajlanak, így a filmes szakácsok jól felszerelt lakókocsival járnak, hogy akár a semmi közepén is képesek legyenek eleget tenni a rendezők kívánságainak.

A filmben megjelenített ételeknek meg kell felelniük a színészek szigorú étrendjének is

Etelek Filmforgatason 10

Mielőtt nekilátnának a főzésnek, a filmes szakácsoknak ki kell deríteniük, hogy az egyes színészek milyen étrendet követnek. Tudniuk kell az esetleges ételallergiáikról és alkalmazkodniuk kell az aktuális diétás előírásaikhoz is. Egyre több a vegán színész, akiknek már egy tojás elfogyasztása sem megengedett. Egy kreatív filmes szakács ilyenkor például mangóból és tofuból készít tükörtojást.

Nem csak a filmes ételek verhetik át a nézőt, hanem a pornófilmek forgatásán sem feltétlenül az történik, amit végül a képernyőn láthatunk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet