A 100 tagú Cigányzenekar az EMMI-től kap segítséget helyszínkeresésben

Miután a 100 tagú Cigányzenekar keserű hegedűszó mellett kipakolta hangszereit a Wesselényi utcai próbaterméből, a felajánlott, új helyszínbe át is tették székhelyüket.

A zenekar jövőjének biztosításán dolgozik a miniszter

Segít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) új helyet keresni a 100 Tagú Cigányzenekar számára, amelynek február 25-én kellett elhagynia azt a VII. kerületi Wesselényi utcai épületet, ahol eddig próbáit tartotta.

100-Tagu-Ciganyzenekar-Koltozes
A 100 tagú Cigányzenekar rögtönzött koncertje, miközben kilakoltatják őket a budapesti Wesselényi utcai helyszínükből / Fotó: Varga Imre

“Miután az együttes a fővárosi pártpolitikai csatározások egyik áldozataként elvesztette próbahelyét, úgy rendelkeztem, hogy az Emmi segítsen alkalmas ingatlant keresni a zenekar számára” – írta hétfőn Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán.

A miniszter hozzátette: “Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár így most azon dolgozik, hogy a nemzeti örökségünk szerves részét képező, a hagyományokat nemzedékről nemzedékre átadó cigányzenészek világhírű együttesének a jövője biztosítva legyen”.

Már át is költöztek XXII. kerületbe

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere felajánlotta, hogy a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban vagy a Cziffra György Kulturális Központban állandó vagy ideiglenes próbahelyet biztosítanak az együttes számára.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Mint a zenekar és a kerület csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetősége már megtekintette a két lehetséges próbahelyet, és aznap át is szállíttatta hangszereit a XXII. kerületbe.

A 100 tagú Cigányzenekar a sajtóból értesült a kilakoltatásról

A zenekar a sajtóból értesült arról, hogy múlt hét csütörtökig, február 25-ig el kell hagyniuk a Wesselényi utcai épületet. 

A Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes 12 éve próbált a VII. kerületi Erőművházban. A zenekar, bár szomorúan, de eleget tett az épületet bérlő cég kérésének, csütörtök délutánra kipakoltak a próbateremből. A kamerák kereszttüzében pakoltak a szállítók egy teherautóra, míg a zenekar néhány tagja hegedűszóval kísérték a szomorú eseményt.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Az egyébként is forgalmas Wesselényi utcában többen összejöttek, hogy meghallgassák, és egyben elbúcsúztassák a zenekart, sok szomszéd az ablakból vagy a teraszról figyelt, és hallgatta a muzsikát. Beke Farkas Nándor, az együttes elnöke elmondta: elfogadták a dolgot, bár még mindig nem értik, hogy miként történhetett ez, várják a csodát.

Politikai csatározás

Kásler Miklós a politikai csatározás alatt arra célozhatott, hogy Bajkai István, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség erzsébetvárosi elnöke nekiment Erzsébetváros polgármesterének, Niedermüller Péternek.

“Nagyon egyszerű megfejteni az okokat. Meghirdették a pályázatot, és olyan nyert, aki nem akarja ott látni a cigányzenekart. A kerület baloldali vezetése a 100 Tagú Cigányzenekar helyének változatlan biztosítását nem is írta bele a pályázati feltételekbe. Ha jól tudom, egy alapvetően globalista szemléletű kft. lett az új bérlő. Nagyon szomorú és elkeserítő, ahogyan a baloldal leépíti a kultúrát” – utalt ezzel az országgyűlési képviselő arra, hogy közel tíz év után 2019 óta ismét baloldali polgármestere van Erzsébetvárosnak Niedermüller Péter személyében.

Bajkai hozzátette, a felesége zongoraművész, a közös segítségükel került oda, a felújított kulturális központba egy Steinway zongora a bécsi Musikvereinből, amelynek “a hangjai itt sajnos már nem fognak megszólalni.” Elárulta, hogy maga is azon dolgozott, hogy a zenekar folytathassa a munkát, főleg azon, hogy a kerületben maradhasson. 

Több állami céggel, intézménnyel és felelős vezetővel is tárgyalok a megoldásról, próbálok segíteni

– jegyezte meg.

Február 20-án az erzsébetvárosi önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán azt írták, mindent elkövetnek, hogy a zenekar a kerületben folytassa munkáját. Ennek szellemében egyeztetett az együttes vezetőjével, Beke Farkas Nándorral a kerület polgármestere. 

Öt nappal később kilakoltatás következett.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból