Az Europa Nostra csak felhívja a figyelmet a pusztuló kulturális értékekre, a megóvásuk a helyi szervek feladata lenne. 

Végveszélyben lévő örökségeink

Sajnos csak az elmúlt néhány évben számos természeti és kulturális érték pusztult el emberi tevékenység vagy környezeti hatások miatt. 

A legnagyobb európai műemlékvédelmi szervezet, az Europa Nostra közzétette, hogy mely 12 európai kulturális emlékhely létét fenyegeti leginkább a pusztulás, írja a The Art Newspaper. Ebből a 12 műemlékből választják ki 2021-ben a hét leginkább veszélyeztetett kulturális örökséget. Mindegyik műemlék tanulságos tragédiája mögött a modern társadalmi tendenciák egy-egy összetevője, történése fedezhető fel. 

Europa Nostra 12 Muemlek
A 12 Pusztuló Műemlék / Fotó: Europa Nostra

A Saint Denis-i templom Franciaország Pas de Calais megyéjében az európai egyházi közösségek hanyatlása miatt pusztul: nincs elég hívő, akik anyagilag támogassák és fenntartsák az egyházi épületeket. 

Az egyik legszebb 17. századi velencei barokk palota, a Ca’ Zenobio 1997 óta gazdátlanul áll, miután az örmény szerzetesrend 120 év után elhagyta az épületet a Közel-Keleten történő keresztényüldözéssel összefüggésben.

Kapcsolódó cikk

A görög kormány az Égei-tenger öt kis szigetének területén szélerőmű-parkot kíván létrehozni. Az achensee-i fogaskerekű kisvasút, amelyet még az eredeti, 1889-ben készült gőzgép működtet, a koronavírus-járvány miatt, a turizmus teljes leállása következtében csődbe ment.

A fentieken túl a további nyolc műemléket is az Europa Nostra helyi szervezetei vagy egyéb állami vagy civil kulturális szervezetek javasolták. Az Europa Nostra nem tudja megmenteni ezeket a helyeket, mindössze annyit tehet, hogy felhívja rájuk a figyelmet. Partnere, az Európai Beruházási Bank Intézete révén felkeresik a helyszíneket, hogy szakértői felméréseket és költségvetés-tervezetet készítsenek a felújításhoz, amelyet aztán átadnak a helyi illetékesek szerveknek és a médiának. 

Nem tudnak mindent megmenteni

A 2013-ban elindított kárfelmérő program egyik sikertörténete a szecessziós stílusban épült szabadkai zsinagóga, amelynek felújítását a magyar kormány, a brit Headley Trust alapítvány és a szabadkai önkormányzat közösen finanszírozza. 

A szervezet ugyanakkor elismeri, hogy például a törökországi Hasankeyf ókori műemlékvárosának elárasztását és az Ilisu gát építését nem tudták megakadályozni. A velencei lagúnákat az Europa Nostra 2016-ban minősítette különösen veszélyeztetett területnek. 

Kapcsolódó cikk

A 2019-es Világörökség Bizottság ülésén az Europa Nostra főtitkára, Sneška Quaedvlieg-Mihailović felszólalásában alaposan beolvasott az UNESCO-nak. Szégyenletesnek nevezte, hogy tehetetlenül nézik a pusztulást – vagy a pusztítást, mint Prága történelmi belvárosának panorámáját agyonvágó felhőkarcolók építését, és nem képesek megfelelni azoknak a céloknak sem, amelyekért megalapították. 

A Notre-Dame székesegyház leégése után 2019 tavaszán a francia kormány kezdeményezett egy szorosabb együttműködést a legfontosabb európai örökségek védelmében

Kapcsolódó cikk

Az Europa Nostra idén három magyar projektet is díjazott.  

A 12 leginkább veszélyeztetett kulturális műemlék Európában:

 • Achensee-i fogaskerekű gőzmozdony (Ausztria, Tirol)
 • Szófiai Modern Színház (Bulgária)
 • Zágrábi Mirogoj temető (Horvátország)
 • Saint-Denis templon (Franciaország, Hauts-de-France)
 • Narikala erőd (Grúzia, Tbiliszi)
 • a kölni zöldgyűrű (Németország)
 • Öt égei-tengeri sziget (Görögország)
 • Giusti-kert (Olaszország, Verona)
 • Ca’ Zenobio (Olaszország, Velence)
 • Dečani Monostor (Koszovó)
 • Főposta épülete (Észak-Macedónia, Skopje)
 • San Juan de Socueva kápolna és remetelak (Spanyolország, Cantabria)
 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet