Követem Közélet "Ez a magyar történettudomány megalázása" – Kutatók az 1956-os...

“Ez a magyar történettudomány megalázása” – Kutatók az 1956-os Intézet megszűnéséről

Promóció

Megszűnhet jelenlegi formájában az 1956-os Intézet. A hónap közepén, június 15-én a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár fogja működtetni.

Promóció
- Advertisement -

Mint megírtuk, a friss Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az 1956-os Intézet megszűnhet, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár fogja működtetni.

Elveszik az Országos Széchenyi Könyvtárt egy Orbán Viktor aláírásával jegyzett kormányhatározattal

Mint ismeretes, az Országos Széchenyi Könyvtár osztályaként működik – hamarosan már múlt időben használatos – az 1956-os Intézet, 2012 óta. Azonban a friss kormányhatározat szerint június 15-től beolvad a Veritas Történetkutató Intézet be. Tehát ez azt jelenti, hogy megkap minden jogot a vagyonira, ingó és ingatlan eszközállományra vonatkozóan.

Az OSA közleményben reagált a történtekre, amelyben azt írják, a döntés a magyar történettudomány megalázása.

Megszűnik az 1956-os Intézet / Fotó: HVG

Mint írják, a Blinken Nyílt Társadalom Archívum emiatt azt javasolja a még élő interjúalanyoknak, hogy vonják vissza a hozzájárulásokat.

Az 1956-os Intézet, a közelmúlt magyar történetét kutató legfontosabb tudományos intézmény, amely tevékenységében, forrásokra alapozva, mindig a történeti tények megismerését és bemutatását tekintette legfőbb feladatának

– írták. Hozzátették, az 1956-os forradalom alatt és az 1989-ig tartó periódusban aktív ellenzékiekkel készített interjúkat egybegyűjtő, pótolhatatlan értékű Oral History Archívum nagy részt a magyar Soros Alapítvány támogatásával jött létre.

“Csak úgy suhantak el a golyók a fejünk felett” – Női történetek az 1956-os forradalomról

Harmadéves hallgató voltam a Testnevelési Főiskolán. Bajáról származom, így kollégiumban laktam. Azt tudom, hogy az előző napokban több alkalommal is a budaörsi laktanyáról jöttek hozzánk katonák előadást tartani. Igazából én nem vettem részt minden ilyen katonai megbeszélésen, de úgy hiszem, ők részt vettek az egyetemisták gyülekezésének megszervezésében.

Az egykori Szabad Európa Rádió és a hidegháború történetének legfontosabb archívumaként a Blinken Nyílt Társadalom Archívum emiatt javasolja a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van – vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3