Napi 2 csésze kávéval tovább élhetsz, és ezzel a tudomány is egyetért

A legtöbb otthon alapköve a kávé. Reggel indítónak, egy csevegéshez vagy csak hogy kihúzzuk még a műszak végét. Most kiderül, hogy mennyire jó hatása is van ennek a testünkre.
Egy új tanulmány szerint kb. 2 évvel hosszabbíthatod meg az életedet, ha rendszeresen kávézol. Egy finom fekete rögtön képes beindítani még a leglustább ember napját is, az érdekes kutatás azonban felfedte, hogy a kávé nem csupán instant energiabombaként válhat előnyünkre, de sok más haszna is van.
A kísérlet során kb. 4 millió embert vizsgáltak. Az eredmények pedig kortól, nemtől és életmódtól – pl. táplálkozási szokások, dohányzás, alkoholfogyasztás – függetlenül azonosak lettek. A kutatás vezetője szerint nehéz pontosan megbecsülni, hogy a kávé pontosan mennyi idővel hosszabbíthatja meg az élettartamot, de nagyjából 2 évet nyerhetünk vele. A kávénak más előnyei is vannak, melyekkel hozzájárul az egészséges és hosszabb élethez.

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 1
/ Fotó: Bright Side
Egy brazil tanulmány szerint azoknak, akik napi 3 vagy több csésze kávét isznak, kevésbé merevek az artériáik, mint a nem kávézóknak. Ennek köszönhetően jobb a vérkeringésük, ami pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Egy másik tanulmány, melyet koreai kutatók végeztek, szintén hasonló eredményeket mutatott ki.

Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 11
/ Fotó: Bright Side
Több tanulmány is kimutatta, hogy a kávé egyfajta védőitalként szolgálhat az Alzheimer-kór ellen. Ebben pedig a koffeiné lehet a főszerep. A tudósok szerint ez az összetevő akadályozza meg a béta-amiloid lerakódását, amit az Alzheimer-kór leggyakoribb kiváltó okaként tartanak számon. Az is bebizonyosodott, hogy napi 3 csésze kávé képes lassítani a demencia folyamatát. A tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik naponta több mint 261 mg kávét fogyasztanak, 36%-kal csökkent a demencia esélye.

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 10
/ Fotó: Bright Side
Amerikai egyetemi kutatók rájöttek, hogy azoknak a nőknek, akik napi 6 vagy több csésze kávét isznak, 22%-kal csökken az esélyük a cukorbetegség kialakulására. Ez a kávéban lévő ásványi anyagoknak, fitokemikáliáknak és antioxidánsoknak tulajdonítható. A tudósok azzal kapcsolatban még bizonytalanok, hogy a koffein szintén hozzájárul-e a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

Véd májcirrózis ellen

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 9
/ Fotó: Bright Side
A legjobb módszer a májcirrózis elkerülésére természetesen az alkohol kerülése. Másik lehetőségnek viszont ott a kávé, melynek májvédő tulajdonságait már számtalan kutatás igazolta. 9 korábban végzett tanulmány és ezzel több mint 430.000 ember adatait elemezve megállapították, hogy napi 2 nagy bögre kávé elfogyasztása 44%-kal képes csökkentei a májcirrózis esélyét.

Csökkenti a depresszió kockázatát

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 8
/ Fotó: Bright Side
A Harvard kutatói által végzett vizsgálat során kiderült, hogy azok a nők, akik naponta 4 vagy több koffeines kávét megisznak, 20%-kal kisebb eséllyel szenvednek depressziótól azokhoz viszonyítva, akik kevesebb kávét isznak vagy egyáltalán nem kávéznak. A férfiaknál a vizsgálat ugyanerre az eredményre jutott.

Véd a Parkinson-kór ellen

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 7
/ Fotó: Bright Side
Svéd egyetemi kutatók rájöttek, hogy a rendszeres kávézásnak igen jelentős védőhatása van a Parkinson-kórral szemben, még azokban az esetekben is, mikor a genetikai vagy környezeti tényezők hajlamosítanak a betegségre.

Csökkenti a szklerózis multiplex kockázatát

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 6
/ Fotó: Bright Side
A kutatók szerint a kávé segít megelőzni az ideggyulladást, ami idővel szklerózis multiplexhez vezethet. Egy 2016-os tanulmány eredményei azt mutatják, napi 4 csésze kávé már kellő védelmet biztosít a betegség kifejlődése és kiújulása ellen.

Férfiaknál csökkenti a köszvény kialakulásának esélyét

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 5
/ Fotó: Bright Side
Jó hír a férfiaknak, hogy ha több kávét isznak, kevesebb esélyük lesz a köszvény kialakulására. Ezt egy 12 éven át, 45.869 férfi részvételével végzett vizsgálat eredményei támasztják alá.

Csökkenti a májrák kockázatát

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol 4
/ Fotó: Bright Side
Napi 1-3 csésze kávéval elkerülhetjük a májrákot. A kutatások során a kávé koffeines és koffeinmentes változata egyformán hatékonynak bizonyult ezen a téren.

A sör 2-5 évvel is megrövidítheti az életedet

Napi 2 Csesze Kave Egeszseges, A Kave Egeszseges, Tovabb Elsz A Kavetol
/ Fotó: Bright Side
A kutatások szerint heti több mint 2 liter sör elfogyasztása 2-5 évvel rövidítheti meg az életünket. A bor éppen ilyen veszélyes. Heti 5 vagy több pohár bor elfogyasztása ugyanolyan hatással van az élettartamra. Okosabb tehát a söröskorsó helyett a kávéscsészét emelgetni, ha egészséges és hosszabb életet szeretnénk.

Egy új tanulmány alapján, nem mindegy miből iszod a kávédat, hiszen például műanyag pohárból nem szabad egyáltalán. Az alábbi cikkünkben találhatsz ezzel kapcsolatban több információt.

A fent látható cikkünk a Bright Side angol fordítása által készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk