Hallgatom 20 éve ez a banda teljesen felforgatta a popzenét

20 éve ez a banda teljesen felforgatta a popzenét

Promóció

Január 20-án, éppen 20 éve jelent meg a Daft Punk Homework című debütlemeze, amelynek hatását még ma is lehetetlen lenne pontosan megsaccolni.

Promóció
- Advertisement -

1993-ban a párizsi Eurodisney-ben rendezett bulin Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo átnyújtották első közös felvételüket a skót DJ-nek, Stuart Macmilla-nek, aki nem mellesleg a Slam kiadó társtulajdonosa is volt. A többi innentől kezdve már történelem, hiszen azon a demón szerepelt egy bizonyos The New Wave című szám, amit aztán évekkel később már Alive címen ismert meg a világ.

Bangalter és Homem-Christo a sikeres kislemezek után 1997-ben jutott el oda, hogy kiadjon egy nagylemeznyi számot, és ezzel végérvényesen rááirányítsa mindenki figyelmét az akkor ereje teljében lévő francia house-szcénára. A Homeworkre keresztelt albumot szokás úgy jellemezni, mint ami a tömegekhez is eljuttatta a modern tánczenét, de ez a felfogás kissé sántít, hiszen 1997-re már nem kellett különösebben senkinek ecsetelni a műfajban rejlő potenciált.

A Homework inkább bevezetés volt egy életműbe, amely egyre inkább kitolta a popzene kereteit.

A Daft Punk szinte minden korábbi stílust egymásba olvasztó és átalakító stílusa, majd a későbbi robotviselet és a vizuális körítésben egyre erősebb koncepciójú lemezek alapvetően meghatározták azt, hogy milyen kreatív utak nyílhatnak még a duóhoz hasonlóan bátran gondolkodó előadók előtt. Hogy mást ne mondjunk, a Daft Punk nélkül ma aligha létezne a Gorillaz.

De a 20 éves Homework esetében kihagyhatatlan témát jelentenek a kultikus, Spike Jonze-zal és Michel Gondryval megálmodott klipek is. A Da Funkhoz készült Big City Nights címet viselő videó külön kisfilmként funcionált (1997-ben azért ez egy elég bátor húzás volt), míg az Around The World egyszerűen kitörölhetetlen emlék a kollektív emlékezetben.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3