20 éves lett a multis csinovnyik biblia, a Hivatali patkányok

1999-ben jelent meg Mike Judge később kultikussá váló vígjátéka, ami jó arányérzékkel emelte ki és állította pellengérre a céges lét fonákságait. A mű belopta magát a nézők szívébe, és több szempontból mára sem vesztett aktualitásából. Na, és nem kevés érdekesség kapcsolódik hozzá.

Hozott anyagból nem nehéz

Mike Judge manapság talán az HBO maróan szatirikus sorozatából, a Szilícium-völgyből lehet leginkább ismerős a nézőnek. A Hivatali patkányokhoz (Office Space) hasonlóan utóbbihoz is fontos inspirációként szolgált Judge kaliforniai techparadicsomban tett kirándulása, ahol mérnökként tevékenykedett. Munkahelyén órákon át megrendeléseket kellett abc-sorrendbe rakosgatnia. Ezt később a film fő ihletforrásaként jelölte meg.

Szeretünk művekben magunkra ismerni, a „rólam és hozzám szól” érzését megtapasztalni. A Hivatali patkányok pont emiatt volt képes komoly kultstátuszra szert tenni.

A film és a sorozat egyaránt Judge stílusának kvintesszenciáját adják. Mindkettőben a céges lét jelentette nyomás, az ettől való menekülés vagy ezen világban való érvényesülés szatirikus ábrázolása a legfontosabb motívum.

Office Space H 1996 1
Jelenet A Filmből / Fotó: The Hollywood Reporter

A Szilícium-völgy a film szerelmeseinek egyenesen kötelező. A Hivatali patkányok összes érdemét hordozza, csak épp korszerűbb a környezet és sokkal több jelenség fricskázására jut idő. Judge itt már jóval szabadabb kezet kapott. Korábban hol a keserűbb hangvételért, hol pedig azért kellett megharcolnia a stúdióval, hogy durvább szövegű gengszterrap is felcsendülhessen az 1999-es opusában.

Judge filmje mégsem előtanulmány. Egyszerre korlenyomat és időtálló tanúsítvány, ami a munkahelyi rossz közérzet kiváltóit veszi célkeresztbe. Utóbbi pedig a mai napig létező probléma. A Szilícium-völgy leginkább a startupok világának tart görbe tükröt. Az érvényesülési hajszáról, a mindeközben lezajló jellemtorzulásokról mesél.

Ha a gazdatest egyben a vírus, mihez kezdjen a sejt?

A most 20 éves alkotás hősei az irodai lét értelmetlenségétől és haszontalanságától szenvednek.  Judge a játékos lázongást és a puha enerváltságot is megmutatja. A cél viszont mindvégig egy: kihullani vagy túlélni a lelketlen és képmutató pörgést, ahogy a finoman eltúlzott eszközeivel a film lefesti a céges talpon maradást.

Big 1411088417 1389907810 Image
Jelenet A Filmből / Fotó: Coub

A munkahelyi stresszt egyre nehezebben viselő főhős terapeutája épp páciense hipnotizálása alatt kap infarktust, ezért a férfi „úgy marad.” A be nem fejezett kezelés teszi képessé arra, hogy kigyógyuljon a céges lét fölösleges nyűgeiből, levetkőzze magáról a „normalitás tébolyát”. Gyógyult énje a munkahelye szemszögéből ragályos betegségként, a „nem hatékony munkaerő” rémeként jelenik meg.

5 meglepő tény a Hivatali patkányokról, amit nem biztos, hogy tudtál

Az évforduló alkalmából összeszedtünk az alkotásról néhány érdekességet:

1. Judge is szerepel a filmben, bár a stáblistán William King álnéven tüntették fel. A Jennifer Aniston alakította pincérnőt rója meg sorozatosan azért, mert nem hord elég kitűzőt nadrágtartóján, ezzel karikírozva egy létező étteremlánc, a TGI Fridays erőltetett barátságos hangnemét. A film után olyan mértékben kezdtek el a vendégek élcelődni kitűzőiken, hogy végül a vezetőség azok elhagyása mellett döntött. Könnyeket azért nem kell elmorzsolni az étteremlánc miatt, például hazánkban ma is jelen vannak.

Jennifer Aniston Office Space 1
Jelenet A Filmből / Fotó: Stylecaster

2. Az egyik legemlékezetesebb karakter, Milton és az ő szeretett piros tűzőgépe több szempontból is legendássá vált: a rajongók sokszor a saját tűzőgépükre kértek az őt alakító Stephen Roottól autogramot. A filmben használt eszköz a stáb elgondolása nyomán lett piros.

A népszerűséget kihasználva viszont a típust gyártó Swingline maga kezdett el ebben a színben tűzőgépeket piacra dobni.

3. Ron Livingstone-hoz a mű kultikus státuszának kibontakozása után többen is odamentek az utcán, és elmondták, hogy az általa megformált figura nyomán döntöttek a felmondás mellett. A színész később olyan remek filmekben is feltűnt, mint a Charlie Kaufman forgatókönyvéből készült Adaptáció vagy a 2017-es év egyik gyöngyszeme, a Lucky, bár igazán ikonikus szerepet sajnos nem sikerült elcsípnie.

4. Milton tétova karakterét Judge 1991-es azonos című animációs sorozatából emelte át, tulajdonképpen a Hivatali patkányok is ennek hangnemét vitte tovább.

Office Space
Jelenet A Filmből / Fotó: Indiewire

5. A film történetét többen is összevetették Herman Melville Bartelby, a tollnok című novellájával. A Wall Streeten robotoló Bartelby elkezdi főnöke utasításait idővel egyszerűen csak az „inkább nem szeretném” passzussal visszautasítani. Felettese, aki a mű narrátora is egyben, eleinte szimpatizál vele.

A tollnok lelkiismeretesen dolgozik, mindössze időnként utat tör benne a szabad akarat. Nem sértően utasítja vissza az apróságokat, egyszerűen csak nincs kedve hozzájuk.

Főnöke végül kirúgja. Ekkor Bartelby az irodába költözik. Az iroda hiába cserél gazdát, az egykori tollnok annyira ragaszkodik a helyhez, hogy a lépcsőházban ver tanyát. Egykori munkaadója később már csak börtönbe kerüléséről és ott bekövetkező elhalálozásáról értesül.

Miért érdemes újra elővenni?

Ha eddig kimaradt, de dolgoztál már multis környezetben, azért. Ha még soha, de érdekel ez a világ, és azon művek, amelyek ironikusan ábrázolják mindezt, azért. Egy újranézést mindenképp megér annak az összemérése, hogy mi változott, mi maradt.

Amikor eldurran a munkavállaló agya: Felmondás Dom Perignonnal Marky Markra

Francisco Pellegrino tőkepiaci elemző volt egy intézményi bróker-kereskedő cégnél M anhattanban, és nyilvánosan jegyzett fogyasztói társaságok tartoztak a portfoliójába. Egészen múlt hónap végéig dolgozott a Sidoti & Co.-nál, amikor is elege lett. Összetörte a klaviatúrát, elektronikus file-jait jelszóval tette hozzáférhetetlenné, csillagászati összegért kapható Champagne-nyal locsolta fel főnöke irodáját.

Érdemes szerencsét próbálni a Szilícium-völggyel, hozzáolvasni Melville novelláját. Mindezek tovább részletezhetik ezt a szétzúzott nyomtatók és kiégett munkavállalók szegélyezte világot, amelyben eltúlzottsága ellenére is saját problémáikra ismertek sokan.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk