Toplista Mielőtt bepánikolnánk: 2019 legjobb designtermékei a 3D-s falutól az...

Mielőtt bepánikolnánk: 2019 legjobb designtermékei a 3D-s falutól az Instagram-irodalomig

Hirdetés

Néha jogosan tör ránk az aggódás a technológia rohamos fejlődése és terjeszkedése láttán: vajon évek múltán is képesek leszünk-e innovatív ötletekkel újítani a környezetünket? Vagy esélyes, hogy az emberi kreativitás egyszer kifullad és többé már nem lesz mit megvalósítani? Mielőtt bepánikolnánk, érdemes végigfutni a 2019-ben, a Fats Company által dizájndíjat elnyert alkotásokat. A pályázaton 21 kategóriában indulhattak a résztvevők, célja pedig, hogy a termékekkel aktuális társadalmi problémákra nyújtsanak megoldást. A húsz nyertes közül kiválasztottunk tíz olyan innovatív megvalósítást, amik mindenképp eloszlatják a kételyeket a technológiai helytelen használatát és a kreativitás kifulladását illetően.

1
Insta Novel – Irodalom Instagram-storykba csomagolva

Hirdetés

Az idén debütált innovatív alkotások életünk számtalan szegmensét lefedik, így nem csoda, hogy szinte képtelenség rangsorolni a találmányok hosszú sorát. Mivel a díjazottak különböző területeken, más-más témát gazdagítanak, így nem próbálunk azok közt értékbeli sorrendet felállítani.

Irodalmi klasszikusok újragondolva, Insta-regényekként térnek vissza a közösségi médiában

A New York-i Közkönyvtárnak közel 200.000 követője van az Instagramon. Mivel a felhasználók egyébként is órákat töltenek azzal, hogy a közösségi média felületet görgetik mindenféle számukra érdekes (vagy kevésbé érdekes) tartalmakat böngészve, a könyvtár gondolt egyet, és összeköti a kellemest a hasznossal, vagyis a kultúrával. A projekt keretében irodalmi klasszikusok “Insta-regényekként”, “Insta-novellákként” kelnek új életre.

A New York Public Library az irodalmi művek széleskörű terjesztéséhez járult hozzá. Instagram Mystorykban helyeztek el történeteket és regényrészleteket, kihasználva, hogy a legtöbb felhasználó szinte nulla-huszonnégyben a felületen kattintgat.

A követőik számára szinte elkerülhetetlen, hogy ne botoljanak bele egy-egy kiváló írásba két kacsacsőrű szelfi között. A történeteket egyedi grafikával színesítik, így vizuálisan is kielégítő látványt nyújtanak.

Többek között olyan művekbe kaphatunk betekintést, mint az Alice Csodaországban, az Átváltozás vagy a Karácsonyi ének. Jelenleg 418 ezer követővel vagy inkább olvasóval büszkélkedhetnek.

NAE Index – Amit a Parlamentben is reklámozni kellene

A New American Economy által fejlesztett weboldal és a NAE Index fogalma egészen aktuális problémákra világít rá, és ad azokra elgondolkodtató választ. A fejlesztett honlapon a száz legnagyobb amerikai város került rangsorolásra, de egészen egyedi szempontok alapján.

A NAE Index nem a különböző települések gazdasági helyzetét, turizmusát vagy építészeti büszkeségeit veszi górcső alá, hanem annál sokkal humánusabb tényezőket vizsgál: méghozzá azt, hogy a száz legnagyobb amerikai város milyen mértékben fogad be bevándorlókat.

A lista élén egyértelműen Chicago áll, ahol teljes mértékben biztosítva vannak a betelepülők jogai, nem részesülnek megkülönböztetésben. A honlap azonban nemcsak a rangsor felállítása érdekében jött létre, hiszen olvashatunk a bevándorlókat érintő problémákról, összehasonlíthatjuk a településeket, és adományozhatunk is.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.

2019 tíz legjobb magyar prózakötete a ContextUs szerint

Tavaly is leginkább depresszív magyar irodalommal gazdagodtunk.

Elmondjuk, hogyan válhatsz jobb emberré 2020-ban

A tavalyi év eseményei és trendjei arra tanítanak, hogyan válhatsz jobb emberré.
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3