Toplista Mielőtt bepánikolnánk: 2019 legjobb designtermékei a 3D-s falutól az...

Mielőtt bepánikolnánk: 2019 legjobb designtermékei a 3D-s falutól az Instagram-irodalomig

Hirdetés

Néha jogosan tör ránk az aggódás a technológia rohamos fejlődése és terjeszkedése láttán: vajon évek múltán is képesek leszünk-e innovatív ötletekkel újítani a környezetünket? Vagy esélyes, hogy az emberi kreativitás egyszer kifullad és többé már nem lesz mit megvalósítani? Mielőtt bepánikolnánk, érdemes végigfutni a 2019-ben, a Fats Company által dizájndíjat elnyert alkotásokat. A pályázaton 21 kategóriában indulhattak a résztvevők, célja pedig, hogy a termékekkel aktuális társadalmi problémákra nyújtsanak megoldást. A húsz nyertes közül kiválasztottunk tíz olyan innovatív megvalósítást, amik mindenképp eloszlatják a kételyeket a technológiai helytelen használatát és a kreativitás kifulladását illetően.

1
Insta Novel – Irodalom Instagram-storykba csomagolva

Hirdetés

Az idén debütált innovatív alkotások életünk számtalan szegmensét lefedik, így nem csoda, hogy szinte képtelenség rangsorolni a találmányok hosszú sorát. Mivel a díjazottak különböző területeken, más-más témát gazdagítanak, így nem próbálunk azok közt értékbeli sorrendet felállítani.

Irodalmi klasszikusok újragondolva, Insta-regényekként térnek vissza a közösségi médiában

A New York-i Közkönyvtárnak közel 200.000 követője van az Instagramon. Mivel a felhasználók egyébként is órákat töltenek azzal, hogy a közösségi média felületet görgetik mindenféle számukra érdekes (vagy kevésbé érdekes) tartalmakat böngészve, a könyvtár gondolt egyet, és összeköti a kellemest a hasznossal, vagyis a kultúrával. A projekt keretében irodalmi klasszikusok “Insta-regényekként”, “Insta-novellákként” kelnek új életre.

A New York Public Library az irodalmi művek széleskörű terjesztéséhez járult hozzá. Instagram Mystorykban helyeztek el történeteket és regényrészleteket, kihasználva, hogy a legtöbb felhasználó szinte nulla-huszonnégyben a felületen kattintgat.

A követőik számára szinte elkerülhetetlen, hogy ne botoljanak bele egy-egy kiváló írásba két kacsacsőrű szelfi között. A történeteket egyedi grafikával színesítik, így vizuálisan is kielégítő látványt nyújtanak.

Többek között olyan művekbe kaphatunk betekintést, mint az Alice Csodaországban, az Átváltozás vagy a Karácsonyi ének. Jelenleg 418 ezer követővel vagy inkább olvasóval büszkélkedhetnek.

NAE Index – Amit a Parlamentben is reklámozni kellene

A New American Economy által fejlesztett weboldal és a NAE Index fogalma egészen aktuális problémákra világít rá, és ad azokra elgondolkodtató választ. A fejlesztett honlapon a száz legnagyobb amerikai város került rangsorolásra, de egészen egyedi szempontok alapján.

A NAE Index nem a különböző települések gazdasági helyzetét, turizmusát vagy építészeti büszkeségeit veszi górcső alá, hanem annál sokkal humánusabb tényezőket vizsgál: méghozzá azt, hogy a száz legnagyobb amerikai város milyen mértékben fogad be bevándorlókat.

A lista élén egyértelműen Chicago áll, ahol teljes mértékben biztosítva vannak a betelepülők jogai, nem részesülnek megkülönböztetésben. A honlap azonban nemcsak a rangsor felállítása érdekében jött létre, hiszen olvashatunk a bevándorlókat érintő problémákról, összehasonlíthatjuk a településeket, és adományozhatunk is.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3