A világot fenyegető legnagyobb veszélyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolódnak

Contextus

Contextus

Szélsőséges időjárás, a klímaharc kudarca, természeti csapások, a biodiverzitás csökkenése, ember okozta környezeti katasztrófák – ezek azok a veszélyek, amelyek a 2020-as években a világot leginkább fenyegetik – írja a Dazed.

Ha esetleg újabb emlékeztetőre lenne szükségünk ahhoz, hogy tudjuk, a bolygónk a teljes összeomlás felé halad, a Világgazdasági Fórum éves jelentése figyelmeztet rá: 15 éves történetében most először az első öt legnagyobb veszély, amely az emberiséget fenyegeti, mind a klímavészhelyzethez kapcsolódik.

Fotó: Dazed / Karolina Kaczynska

A szélsőséges időjárás, a klímaharc kudarca, természeti csapások, fajok eltűnése és az ember okozta környezeti katasztrófák kerültek az első öt helyre azon a listán, amely az előttünk álló évtized legnagyobb fenyegetéseit sorolja fel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A politikai térfél rendkívül polarizált, a tengerek szintje emelkedik, és a klímaváltozás miatt égnek az erdőink. Ha most nem cselekszünk, a következő tíz évben már a süllyedő Titanic-on fogunk közlekedni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Børge Brende, a WWF elnöke.

Az új jelentés megemlíti, hogy a rekordhőmérsékletek és az egyre fokozódó klímaaktivizmus Greta Thunberg és az Extinction Rebellion tevékenységének köszönhetően végre rákényszerítette a világ vezető hatalmait, hogy megértsék, mekkora a baj.

Az ausztráliai bozóttüzek korábban soha nem tapasztalt pusztítást vittek véghez, és ez is arra ösztönzi a kormányokat, hogy cselekedjenek. A lángok legalább 24 embert öltek meg a BBC híradásai alapján, és a becslések szerint több mint félmilliárd állat pusztult el.

Sokkoló képek készítésére inspirálta a fotósokat a klímaváltozás

A CIWEM szervezésében létrejött Év természetfotósa kiállítás azokat a szörnyű hatásokat mutatja be, amiket az emberiség okoz a bolygónak. Mindemellett ünnepli az emberek túlélésre és az innovációra való képességét is, amely reményt adhat arra, hogy felülkerekedhetünk a kihívásokon. A verseny ráirányítja a figyelmet az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődéssel kapcsolatos törekvéseire is.

A múlt héten klímatüntetés volt Sydney-ben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egyre melegebb van, a korallzátony a szemünk előtt haldoklik, az állatvilág kipusztul, miközben a kormány kiárusítja az országunkat a külföldi befektetőknek. Még hány csapásra van szükség, hogy változás történjen?[/perfectpullquote]

– tette fel az egyik tüntető a költői kérdést a Dazednek.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Követem>Élet + Stílus > Követem > A világot fenyegető legnagyobb veszélyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolódnak
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból