Szélsőséges időjárás, a klímaharc kudarca, természeti csapások, a biodiverzitás csökkenése, ember okozta környezeti katasztrófák – ezek azok a veszélyek, amelyek a 2020-as években a világot leginkább fenyegetik – írja a Dazed.

Ha esetleg újabb emlékeztetőre lenne szükségünk ahhoz, hogy tudjuk, a bolygónk a teljes összeomlás felé halad, a Világgazdasági Fórum éves jelentése figyelmeztet rá: 15 éves történetében most először az első öt legnagyobb veszély, amely az emberiséget fenyegeti, mind a klímavészhelyzethez kapcsolódik.

Sydney Klíma Tüntetés
Fotó: Dazed / Karolina Kaczynska

A szélsőséges időjárás, a klímaharc kudarca, természeti csapások, fajok eltűnése és az ember okozta környezeti katasztrófák kerültek az első öt helyre azon a listán, amely az előttünk álló évtized legnagyobb fenyegetéseit sorolja fel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A politikai térfél rendkívül polarizált, a tengerek szintje emelkedik, és a klímaváltozás miatt égnek az erdőink. Ha most nem cselekszünk, a következő tíz évben már a süllyedő Titanic-on fogunk közlekedni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Børge Brende, a WWF elnöke.

Az új jelentés megemlíti, hogy a rekordhőmérsékletek és az egyre fokozódó klímaaktivizmus Greta Thunberg és az Extinction Rebellion tevékenységének köszönhetően végre rákényszerítette a világ vezető hatalmait, hogy megértsék, mekkora a baj.

Az ausztráliai bozóttüzek korábban soha nem tapasztalt pusztítást vittek véghez, és ez is arra ösztönzi a kormányokat, hogy cselekedjenek. A lángok legalább 24 embert öltek meg a BBC híradásai alapján, és a becslések szerint több mint félmilliárd állat pusztult el.

Sokkoló képek készítésére inspirálta a fotósokat a klímaváltozás

A CIWEM szervezésében létrejött Év természetfotósa kiállítás azokat a szörnyű hatásokat mutatja be, amiket az emberiség okoz a bolygónak. Mindemellett ünnepli az emberek túlélésre és az innovációra való képességét is, amely reményt adhat arra, hogy felülkerekedhetünk a kihívásokon. A verseny ráirányítja a figyelmet az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődéssel kapcsolatos törekvéseire is.

A múlt héten klímatüntetés volt Sydney-ben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egyre melegebb van, a korallzátony a szemünk előtt haldoklik, az állatvilág kipusztul, miközben a kormány kiárusítja az országunkat a külföldi befektetőknek. Még hány csapásra van szükség, hogy változás történjen?[/perfectpullquote]

– tette fel az egyik tüntető a költői kérdést a Dazednek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.