Már lehet jelentkezni a 2021-es Anthony Burgess publicisztikai díjra

Az évenként megrendezett Anthony Burgess verseny a kiemelkedő tehetségű új publicisták számra ad lehetőséget.

Az Anthony Burgess publicisztikai díj egymillió forint értékű fődíjjal kecsegtet

A The Observer által indított Anthony Burgess-díjat 2012-ben hozták létre, a Gépnarancs írójának, Anthony Burgess-nak a tiszteletére. Az elismerés a brit művészetkritikusok és elemzők legnívósabb díja, amely a következő írógenerációt inspirálja, írja a The Guardian.

anthony burgess2
Anthony Burgess / Fotó: Ulf Andersen

Burgess érdeklődési köre igen széles volt, így a pályaművek tekintetében sincs különösebb korlátozás. A díjra egyaránt lehet pályázni albummal, könyvvel, koncerttel, kiállítással vagy filmmel, live streammel vagy televíziós showműsorral foglalkozó írással. Mindezeken felül pályázati anyag lehet bármi, ami életteli és gondolatébresztő írásra készteti az alkotóját.

November 30-ig várják a pályaműveket

A zsűritagok friss munkákat várnak, amelyek 2019. szeptember 1. után születtek. Arra számítanak, hogy az utóbbi hónapok eseményei szintén rányomják hatásukat a pályaművekre és lesznek olyanok, akik a pandémia és karantén kultúrára fókuszálnak majd. Az első publicisztikai díj nem kevesebb mint 3 ezer font, továbbá a díjazottak írásai nyomtatásban is megjelennek az Observer New Review című kiadványban, illetve a The Guardian online felületén. További két helyezett pedig 500 fontban részesül, és az ő írásaik szintén megjelenést kapnak online. Az elmúlt évek győzteseinek listája itt olvasható.

Az online térbe átrakott Irodalom Éjszakája 2020 témája a titkok

A résztvevő országok – Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország – egy-egy szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket, hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyszíneken.

Idén a zsűritagok között a The Observer művészeti szerkesztője, Sarah Donaldson és a Nemzetközi Anthony Burgess Alapítvány vezetője, Will Carr lesznek. A pályázattal kapcsolatos további információkat itt találhatsz, a nevezési határidő 2020. november 30.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból