Szelfi és Árpád-kor? Facebook és Instagram a középkorban? Hogyan keltsük fel a gyerekek érdeklődését a történelem iránt a száraz adatok, kötelezően bemagoltatott évszámok és történelmi alakok rengetege között? A választ a 25 szelfi az Árpád-korban könyv adhatja.

Hirdetés

Ha az őseink a mai 10-16 évesek nyelvén szólalnak meg, átadva ugyanazt a tudást, amit az unalmas tankönyvek is át akarnak adni, miért ne válasszuk a humoros – szülőt, tanárt és diákot is szórakoztató – megoldást? Lőrinc László, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke olyan alternatív tankönyvet írt, mellyel nevetve ismerjük meg a magyar történelem kezdeteit, és amely a későbbiekben újabb részekkel bővül.

Lőrinc László – Ez itt kérem egy reklám gif a perceken…

Ez itt kérem egy reklám gif a perceken belül már kapható könyvemről (Bertóthy Ágnes és Kornél Rátkai illusztrációival). A dicsekvést nem én írtam, csak a…

A 25 szelfi az Árpád-korból Lőrinc László könyvsorozatának első bemutatkozó kötete. Lőrinc főcélja, hogy a 10-16 éves diákok közelebb kerüljenek a tankönyvekben – formai és praktikus okokból – unalmas tényekig lecsupaszított elődeinkhez.

A nap fotója: Rama és Sita istenségek szelfit lőnnek egymásról

A felvezetőt nyilván humorral fűszereztük. De igen, Indiából hoztuk a nap fotóját. Épp a Diwalit ünnepelték Indiában, ahol két gyermek Rama és Sita istenségeknek öltöztek be. És mivel a rohanó világban, a közösségi média virágkorában élünk, ezért elengedhetetlen a szelfi. Alig néhány hete történt, hogy India legfelsőbb bírósága feloldotta az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat gyarmatosítás korabeli tilalmát.

A Facebook és Instagram működését és látványvilágát megidézve a történelmi alakok emberi oldala kerül reflektorfénybe, melyet segít az is, hogy a szereplők a ma használt nyelven szólalnak meg.

A fejünkben élő szentek és királyok, pásztorok és parasztok, szerzetesek és udvarhölgyek sztereotip, szoborszerű alakjai a Lőrinc László könyve révén megdőlnek.

A 25 szelfi… megkönnyítik annak elképzelését, hogy őseink ugyanúgy szelfiztek, posztoltak és kommenteltek volna, mint a mai komoly politikusok és egyházi személyiségek.

25 szelfi az Árpád-korban

Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.

Szelfi az ókorból / Fotó: iStock

Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.

Szürreális: Salvador Dalí visszatért a halálból, hogy rajongóival szelfizzen

Az éve elején jelentették be, hogy az 1989-ben elhunyt Salvador Dalí művészt „visszahozzák az életbe” a mesterséges intelligencia segítségével egy kiállításon. A Dalí Lives (Dalí él) elnevezésű kiállítást a Dalí Múzeumban mutatják be a floridai St. Petersburgban, jelent meg a Dazeddigital magazinban. A kiállítás megnyitóján a látogatók igencsak meglepődtek, amikor a szürrealista ikon kapcsoltba lépett velük.

És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki. A különleges és humoros illusztrációkat Rátkai Kornél és Bertóthy Ágnes készítette.

A Kolibri kiadó 25 szelfi az Árpád-korban című könyve 2019. augusztus 5-én jelenik meg, amely már előjegyezhető.

Hirdetés