Elsöprő siker Kínában: 2,7 milliónak látták a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítását

Több mint 2,7 millióan tekintették meg Kínában a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Sissi és Magyarország – A magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században című kiállítását, amely négy nagyvárosban három-három hónapig volt látható.

Az Magyar Nemzeti Múzeum tárlata 2017 júliusában indult kínai útjára, és a Sanghaj Múzeumban 695 ezer, a pekingi Palotamúzeumban (a “Tiltott Városban”) 665 ezer, a kunmingi Jünnan Tartományi Múzeumban 300 ezer, végül az agyaghadseregről ismert Hszianban 1,08 millió látogatót fogadott 2018. augusztus 20-ig – mondta csütörtökön Budapesten a Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Varga Benedek hangsúlyozta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a magas látogatottság a fogadó múzeumok számára is kiemelkedő eredménynek számít. A MNM igen rangos intézményekkel alakított ki partnerséget, a Palotamúzeumba például a második vendégintézményként vihetett kiállítást a Louvre után.[/perfectpullquote]

A kiállítás előkészítése csaknem másfél évet igényelt. Ezalatt számos másik múzeum szakembereivel is konzultáltak, a Nemzeti Múzeumból pedig 40 munkatárs dolgozott a projekten.

14 1050 E1538055928543
A Magyar Arisztokrácia Fényűző Élete A 17-19. Században Című Kiállítás Kínában / Fotó: Mnm

Kovács S. Tibor és Kollár Csilla kurátorok hozzátették:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Több mint 150 ruha, kiegészítő, bútor, ékszer, fegyver, étkészlet, festmény, fotó és egyéb műtárgy utazott Kínába. Közülük számos darab kötődött személyesen Erzsébet királynőhöz.[/perfectpullquote]

Tolongó idők: Száz év plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

A tárlat az MNM jelentős, csaknem 45 ezer darabból álló plakátgyűjteményéből válogatva azt mutatja be, hogy a fejlődés bűvöletében élő modern magyar társadalom mit láthatott – 1890 és 1989 között – az üzenőfalon: újdonságokról, lehetőségekről, szükség- vagy kényszerhelyzetekről – mondta Berényi Marianna, az MNM kommunikációs és stratégiai osztályvezetője a csütörtöki megnyitót megelőző sajtóbejáráson.

A Romy Schneider főszereplésével készült filmsorozat 1980-as évekbeli kínai bemutatója óta a királyné alakja olyannyira népszerű az országban, hogy Sissi keresztnevű kínai munkatárssal is találkoztak az egyik fogadó múzeumban.

A körút befejezése óta még tíz kínai város hívta meg a 800 millió forintos biztosítási összértékű anyagot felvonultató kiállítást, így további tárgyalások folynak az újabb bemutatkozásokról.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból