A nyílt levél aláírói felszólítják a Tate múzeum vezetőségét, hogy tegyenek meg mindent a dolgozóik munkahelyének megmentése érdekében.

Neves művészek szólaltak meg a Tate dolgozói érdekében

Tovább folytatódik a londoni Tate múzeum dolgozóinak sztrájkja, írja a The Guardian. Ahogyan már beszámoltunk róla, a dolgozók azért kényszerültek sztrájkolni, mert a múzeum kereskedelmi részlegén több mint 300 munkavállalótól akarnak megválni a koronavírus okozta válsághelyzet miatt.

Tate Dolgozok Sztrajk Nyilt Level
Sztrájk A Tate Múzeum Előtt / Fotó: Matthew Chattle/Rex/Shutterstock

Ezúttal több mint háromszáz művész, köztük a Turner-díj tavalyi nyertesei álltak ki a dolgozók mellett egy nyílt levéllel.

Az aláírók azt követelik, hogy a múzeum arra használja a kormánytól kapott 7 millió fontos támogatás 10%-át, hogy senkit ne kelljen elbocsátani.

A levélben foglaltak szerint „a színes bőrű, etnikai vagy nyelvi kisebbséghez tartozó, alacsony jövedelmű munkavállalók” kikerülhetnek a kulturális szférából. Mindezt anélkül, hogy bármit is tennének érdekükben.

Nem a munkahelyek megmentésére fordították a kormánytámogatást?

A sztrájkolók szerint a kormány által elkülönített 1,57 milliárd font összegű kulturális segélyalapból kapott támogatást az intézmény nem a munkahelyek megmentésére fordítja. Ezért tulajdonképpen a kulturális szektor legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő dolgozóin csattan a koronavírus-járvány gazdasági hatása.

Vigyorogva dobta le a Tate Modern kilátójáról a kisfiút a skizofrén tinédzser

Előkerült egy biztonsági kamera felvétele, amelyen jól látható, ahogy J. Bravery tavaly augusztusban kilöki a londoni Tate Modern kilátójáról a hatéves kisfiút, ahogy az is, hogy a tindézser mosolyogva teszi mindezt – derült ki a legfrissebb bírósági anyagokból információi szerint. A skizofréniában szenvedő autista fiatal még decemberben vallotta magát bűnösnek, elmondása szerint azért akart ölni, hogy bekerüljön a hírekbe.

A levélben a művészek felszólítják a Tate kereskedelmi részlegét, hogy azonnal állítsák meg a létszámleépítést. Kérik, hogy „találjanak olyan kreatív megoldásokat, amelyekkel meg tudják menteni a munkavállalóikat”. A Tate múzeum korábban 5 millió fontot különített el a kereskedelmi részleg számára a tartalékaiból. Mindezt azért, hogy megakadályozzák a kiszolgáló egységeik kényszerű bezárását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#WorkoftheWeek is Catherine Opie’s photograph ‘Flipper, Tanya, Chloe & Harriet, San Francisco, California’. ️ This is part of Opie’s photography series called ‘Domestic’. In the mid-1990s she travelled in an RV across the United States on a two month road trip photographing lesbian couples or families in their homes. This resulted in a series of large-scale colour portraits like this one, accompanied by a group of smaller still life images from the various settings. ☕ This view of women living together, gathered around the kitchen table, challenges traditional assumptions we might have about what a ‘domestic’ scene looks like. They have created their chosen family through community, rather than biological relationships. Opie’s photography links the personal and documentary capacities of the medium. Her focus for this series is the idea of community and how communities are formed and identified. What is the relationship between the individual and the space they inhabit? How can a person or an identity be ‘documented’? ​ ​ Catherine Opie, Flipper, Tanya, Chloe, & Harriet, San Francisco, California 1995 © Catherine Opie, Courtesy Regen Projects, Los Angeles and Thomas Dane Gallery, London

Tate (@tate) által megosztott bejegyzés,

„Azt szeretnénk, hogy ne legyenek elbocsátások, amíg a vezetők 100 000 fontos fizetéseket visznek haza” – olvasható a nyílt levélben. Az aláírók szerint a kormánytámogatás mindössze 10%-a elég lenne. Azonban ha mégsem, akkor javasolják, a Tate igényeljen további anyagi segítséget.

A Tate vezetősége további megoldásokon dolgozik

Az intézmény reakciója szerint a kereskedelmi részleg átalakításához mint a legvégső megoldáshoz folyamodtak. Az elbocsátott dolgozóknak felajánljanak a Tate-en belül más megüresedett pozíciókat. Hozzátették, hogy a járványhelyzet miatt drasztikusan visszaesett forgalom miatt nem tudják a korábbi létszámot foglalkoztatni az ajándékboltokban és az olyan vendéglátóhelyeiken, mint a Tate Britain étterem.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Tate önálló bevétele 50 millió fonttal csökkent idén. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy enyhítsük a járvány kedvezőtlen hatásait, a munkahelyek védelmét is beleértve. Megfeleztük a költségvetésünket, létszámstopot rendeltünk el, a vezetőség tagjai önkéntes alapon lemondtak fizetésük 10%-áról. További tárgyalásokat folytatunk a kormányzati támogatás érdekében[/perfectpullquote]

– mondta a múzeum szóvivője.

A PSC Szakszervezet, azaz a Közszolgálati- és Kereskedelmi Szolgáltatók Szövetsége szerint a Tate dolgozóinak közel 50%-ának elbocsátása „rendkívül elkeserítő”, és túlzott arányban érinti a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozó, kisebbségi munkavállalókat.

A londoni Tate Modern galériában olyan világhírű művészek munkáit állították ki korábban, mint Andy WarholYayoi Kusama vagy az első önálló magyar kiállítással büszkélkedhető Mauer Dóra.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet