Itt az első 3D-s, nyomtatott betonhíd, természetesen Hollandiából, természetesen kerékpárosoknak.

A BAM Infra építkezési vállalat állítása szerint 40 tehergépjárművel is megegyező lehet a súlya a kerékpárhídnak. Az előre elkészített betontömböket robotok nyomtatták 3D-s technológiával, a 8 méter hosszú híd egy, Gemertet körülölelő úthálózat részeként épült meg. A projekt az Eindhoven University of Technology és a BAM Infra közös munkájának gyümölcseként jött létre.

Az innováció döntő szerepet játszik ebben a témában: a 3D nyomtatás elhagyja a segédanyagokat, például a zsaluzatot – mondja Marinus Schimmel, a BAM Infra igazgatója.
Ez nagyban csökkenti a hulladék mennyiségét, és a nyersanyag felhasználásunkat. Ez a megmunkálási metódus pedig szintén jó hatással van a szén-dioxid kibocsájtásra a gyártási folyamat során.
 

Három hónapba tellett, mire a 800 réteges előfeszített betontömeget elkészítették a robotok az egyetem laboratóriumában. Az egyedi dizájnnal kevesebb betont használnak fel, mint egy hagyományosan megépített betonhíd során, így fenntarthatóvá teszik magát az előállítási folyamatot is. 

Arra pedig, hogy a munkásoknak elveszik-e a munkájukat a robotok, így felelt Theo Salet professzor:

Az emberek most már arra kellenek, hogy megépítsék és fenntartsák a robotokat, úgyhogy a munka maga megváltozik. 

A holland tervező, Joris Laarman nem elégedett meg azzal, hogy megcsinálja a világ első 3D-s hídját, jelenleg egy fém gyalogos hidat tervez az amszterdami csatornák felett, amit majd helyben gyártanak le robotkarokkal.

Három éve egy kínai anyaggyártó cég mutatta be, hogy hogyan építhetünk egész házakat 3D nyomtatott betontömbökből. Egy nap alatt 10 tömböt is elkészített a gép építési törmelékekből és cementből.

Tavaly nyáron egy holland stúdió pedig, a DUS Architects megalkotott egy 3D-s nyomtatott mikro-házat, amit kiegészítettek olyan fürdőkáddal, amihez újrahasznosított bio-műanyagot használtak fel és abban reménykedtek, hogy ezek a kabinok később katasztrófa esetén óvóhelyként is használhatóak lesznek. 

Építészek és tervezők tömegei kezdtek el dolgozni 3D nyomtatókkal, amióta csak elérhető lett a technológia. A Hong Kong-i egyetem nemrég épített egy pavilont arra a célra, hogy bemutassa a 3D nyomtatott terrakotta téglákban rejlő lehetőségeket. 

Egy ausztrál dizájner, Tom Fereday és Susan Chen művész együttműködéséből pedig egy mindössze két és fél óra alatt elkészíthető lámpaernyő született, egyetlen kerámiatekercs felhasználásával. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.