4 titok a vizes palackokról, melyekről senki nem akar tudni

Nagyon hasznos ötletnek tűnik, hogy újrahasznosítjuk a műanyag palackjainkat, ezzel is kevesebb szemetet kreálva, de nem mindegy, milyen fajta flakont fogunk be erre a célra.

Nincs olyan ember, aki ne inna műanyag palackból vizet, de vajon ismerjük a palackok sötét, negatív oldalát is? Nos, lássuk a négy fő „titkot”.

Mindenképp figyeljünk oda az flakon alján található jelzésekre: a számozott háromszögek mutatják, milyen típusú műanyagot használtak az előállítás során.

Baktériumok és az alapvető higiéniai szabályok megszegése

A tudósok szerint használt műanyag palackból inni épp olyan, mint végignyalni egy WC ülőkét, egy kutya játékot vagy akár valami még rosszabbat. A baktériumok mennyisége gyakran túllépik a biztonságos értéket.

Saját magunk alakítjuk ki a tökéletes környezetet a bacik számára, hiszen koszos kézzel fogjuk meg a palackot, nem öblítjük ki alaposan és meleg vizet tartunk benne.

Mit is tehetünk ellene? Rendszeresen mossuk ki a palackot meleg, szappanos vízzel, ecettel vagy antibakteriális szájvízzel.

4 Titok A Vizes Palackrol, Palack, Flakon 5
/ Fotó: Bright Side

Miért ne használjuk fel újra a műanyag palackokat

Hirdetések

A műanyag palackok igen veszélyes kémiai anyagokat bocsájthatnak ki magukból. Mindenképp figyeljünk oda az flakon alján található jelzésekre: a számozott háromszögek mutatják, milyen típusú műanyagot használtak az előállítás során.

Az egyes címkéjű (PET VAGY PETE) palackok csak egyszeri használatra alkalmasak. Ha oxigén vagy magas hőmérséklet éri, beleértve a napsütést is, a műanyag palack mérgező anyagokat bocsájt ki, melyek a vízbe is belekerülnek.

A hármas és hetes címkéjű (PVC VAGY PC) flakonokat is kerülni kell, hiszen mérgező kémiai anyagokat bocsájtanak ki, melyek akár az ételünket vagy italunkat is átjárhatják, és hosszútávon akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

A polietilénből (2 és 4) és a poliprobilénből (5 és PP) készült flakonokat akár többször is felhasználhatjuk. Ezek a palackok viszonylag biztonságosak, ha hideg vizet tartunk bennük és rendszeresen fertőtlenítjük őket.

4 Titok A Vizes Palackrol, Palack, Flakon 1
/ Fotó: Bright Side

Honnan származik a víz?

Sok vállalat szereti megemlíteni a palack csomagolásán, hogy melyik festői forrásból is származik a víz. Sajnos azonban az igazság az, hogy a boltban vett műanyag palackos víz több esetben ugyanaz, mint az otthoni csapból folyó. Általában ezt az információt is megtalálhatjuk a víz palackjára apró betűkkel írva, melyet a legtöbben abszolút figyelmen kívül hagyunk. A vállalatok kötelesek megjelölni pontosan, honnan is származik a víz.

4 Titok A Vizes Palackrol, Palack, Flakon 3
/ Fotó: Bright Side

Nem éppen egészséges

Hirdetések

A palackozott víz értékesítésével foglalkozó vállatok új célközönsége a fiatal és sportos emberek, ezért újabban különböző ízesített vizeket reklámoznak, melyekről azt állítják, hogy „egészségesebbek”, mint más cukros üdítőitalok. Igazság szerint ezek a vizek gyakran annyi cukrot tartalmaznak, mint egy üdítőital. A becsapás elkerülése érdekében, mindig olvassuk el a víz címkéjén feltüntetett információt.

4 Titok A Vizes Palackrol, Palack, Flakon 4
/ Fotó: Bright Side

Tudtad, hogy a legtöbb seprűt újrahasznosított műanyagból készítik, ami egy nagyon kreatív módja a környezetvédelemnek? Ebben a cikkünkben végig vezetünk azon, hogyan több tömegtermék amiket használunk, hogyan is néznek ki mielőtt kézbe vehetjük őket.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet