A fejfájásnak számtalan oka lehet, de néha olyan tényezők okozzák, amikre nem is gondolnánk.

Bright Side összegyűjtött néhány nem annyira egyértelmű okot, ami miatt fejfájásod lehet, és néhány tippet, hogy hogyan tudod csillapítani a fájdalmat. 

Rossz testtartás

Fejfajas.okai .Csillapitasa
A hát felső része, a vállak és a nyak megfeszül a rossz testtartás miatt, ami fejfájást eredményezhet. Általában a koponya alapja az, ahol a fájdalom érezhető, bár időnként az arcba, különösen a homlokba is sugározhat.
Kerüld el, hogy hosszú ideig ugyanabban a testhelyzetben ülj vagy állj, és tegyél meg mindent, hogy mindig egyenesen ülj. Továbbá, ha sokat beszélsz telefonon, fontold meg egy speciális fejhallgató viselését, mivel a telefon fej és válla között tartása megerőlteti az izmokat, és fejfájást okozhat.

Őszi szorongás

Fejfajas.okai .Csillapitasa.2
Az őszi szorongás az SAD (szezonális affektív zavar) egyik formája, amely az évszakok váltakozásával jár. Az őszi hónapokban felerősödő szorongásos tünetek nem ritkák, és ennek az lehet az oka, hogy általában kevesebbet ér minket napfény, aggódunk a nem teljesített célok, az új tanév kezdete és sok más dolog miatt. És amellett, hogy érzelmi és hangulati változásokat okozhat a szorongás, ez lehet a gyakoribb fejfájás oka is.
A több napfény elősegíti a D-vitamin és a hormonok, például a melatonin és a szerotonin termelését, melyek hangulatstabilizátorként óriási szerepet játszanak. Az edzés, az új tapasztalatok és az új rutin kialakítása hozzájárulhat a szorongásos tünetek enyhítéséhez. Ezenkívül a D-vitaminban és triptofánban gazdag élelmiszerek fogyasztása nagy segítséget jelenthet.

Nem eszel elég rendszeresen

Fejfajas.okai .Csillapitasa.3
Ha kihagysz egy étkezést, és egy ideje nem ettél semmit, vércukorszinted csökkenhet, és szervezeted válaszul hormonokat bocsát ki, amelyek jelet küldenek az agynak, hogy éhes vagy. Ezek a hormonok összehúzhatják a vérereket a szervezetben, ami fejfájáshoz vagy akár migrénhez is vezethet.
A megfelelő működéshez szervezetednek folyamatos energiaellátásra van szüksége, és a táplálék a fő forrása. Tehát a rendszeres étkezés elmaradása okozta fejfájás enyhíthető evéssel és vízivással. Ha azonban éhséggel összefüggő migrént tapasztalsz, előfordulhat, hogy az evés nem elegendő a fájdalom enyhítésére, de egyesek úgy találták, hogy egy kis koffein fogyasztása segíthet.

Hideg idő

Fejfajas.okai .Csillapitasa.4
A hideg időjárás hatására csökkenhet a légnyomás, ami fül- vagy arcüreg fájdalmat okozhat. Ezenkívül, ha a hideg levegő száraz, kiszáríthat néhány sinus membránt, és fájdalmas fejfájást okozhat, és a migrént még súlyosbíthatja. A fibromyalgiában (krónikus fájdalom szindróma) szenvedők különösen ki vannak téve annak a veszélynek, hogy az időjárás változásai miatt fejfájást tapasztaljanak.
A kiegyensúlyozott étrend, a hidratáltság, a stresszkezelés és az elegendő pihenés mind olyan dolgok, amelyek segíthetnek enyhíteni vagy megelőzni a fejfájást.

Relaxáció stressz után

Fejfajas.okai .Csillapitasa.5
Hétfőtől péntekig jól érzed magát elfoglaltságaid ellenére, de szombaton heves fejfájással ébredsz? Ennek az az oka, hogy a héten felhalmozott feszültség alábbhagy, és a stresszhormonok szintje csökken. Ez a neurotranszmitterek gyors felszabadulásához vezethet, amelyek impulzusokat küldenek az erekbe, és elrendelik, hogy összehúzódjanak, majd kitáguljanak, ami fejfájást okoz.
Próbáld meg elkerülni a hétvégi túlalvást. 8 óra alvás több mint elég ahhoz, hogy szervezeted megfelelően pihenjen, így a túlalvás fejfájáshoz vezethet.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.