Vasárnap volt Remembrance Sunday az Egyesült Királyságban. Ez a nap, amikor megemlékeznek minden áldozatra, akik segítségével megállították Hitlert és a nácikat. Lengyelországban 60.000 európai ugyanekkor fehér felsőbbrendűségi szlogenekkel tüntetett.

A varsói függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson, amit a nacionalista ifjúsági mozgalom szervezett, egy kevesebb muszlim és zsidó lakosságú Lengyelországért skandált a tömeg. Jelentések szerint olyan táblákkal vonultak, amin “Európa fehér lesz” és “Tiszta Vér” feliratú szövegek ékeskedtek.

Idén november 11-én ünnepelte Lengyelország, hogy 99 éve független az Orosz Birodalomtól. 2008 óta vannak tüntetések, az utóbb időben azonban egyre gyakrabban tarkítják erőszakos megmozdulások. A Guardian szerint az idei volt az eddigi legnagyobb, a szélsőjobboldali vezetők, beleértve a brit Tommy Robinsont és olyan fasiszta politikusokat, mint az olasz Roberto Fiore-t szintén részt vettek az eseményen.

A tüntetők “We Want God”-ot is skandáltak, amit Donald Trump egyik szövegéből idéztek, amit júliusi látogatása során intézett az ország lakóihoz.

A szintén amerikai Richard Spencer, aki elősegítette a katasztrofális charlottesville-i eseményeket szintén beszédre nyitotta a száját, ám ekkor a kormány közbeavatkozott.

2017 több szempontból is erős volt a szélsőjobbos pártok szempontjából Amerikán innen és túl. Az Egyyesült Királyságban pedig éppen emiatt a kisebbségi csoportok ellen elkövetett bűncselekmények pedig egyre csak nőnek. Ahelyett, hogy leállították volna a tüntetést, a lengyel kormány úgy nyilatkozott a Wall Street Journalnak, hogy nem volt más választása, mint engedélyezze a megmozdulást, hiszen legális követelményeknek megfelelően zajlott le, lévén egy lengyel történelmet ünneplő eseményről volt szó. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.