Sok olyan kedvenc termékünk van, amit napról napra szívesen elveszünk a polcokról. De gondoltad volna, hogy ezeket a termékeket már betiltották, az egészségünk megőrzésérért?

Gondolkodtál már valaha azon, hogy mit is vásárlunk igazából a boltokban? Gyakran hiszünk a gyártók reklámjainak, a termékek népszerűségének és a csodaszép csomagolásnak anélkül, hogy belegondolnánk, miket is tartalmaznak valójában. 

A következőkben olyan termékekről olvashatsz, melyeket néhány országban betiltottak, míg máshol máig megtalálhatóak a boltok polcain.

Kinder meglepetés

A sokak által imádott csoki tojást 1938-ban tiltották be az Egyesült Államokban. A kormányhivatalok megtiltották a nem ehető elemeket tartalmazó termékek árusítását. Mivel a tojásokban elrejtett kis apró meglepetések fulladáshoz vezethetnek, a Kinder meglepetés importálását betiltották, de 5 évvel ezelőtt a leleményes gyártók megpróbálták kerülni a törvényt, s vissza akarták hozni az amerikai piacra.
Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 9
/ Fotó: Bright Side

Mesterséges színezékek

Az elmúlt 50 évben a kémiai festékek száma 500%-kal nőtt, melyek igen sok egészségügyi károsodást okoztak. Az adalékanyagok hiperaktivitást okozhatnak, akár allergia is kialakulhat tőlük, sőt a rák kockázatát is növelik. Éppen ezért néhány Európába exportált termékekben lévő mesterséges színezéket teljesen eltávolították, vagy felcserélték őket természetes anyagokkal.
Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 8
/ Fotó: Bright Side

Antibiotikummal kezelt csirke

A Tyson Foods Amerikai legnagyobb húsgyártó cége, mégis betiltották a csirkehús szállítását Európába, Oroszországba, Norvégiába és Ausztráliába is, miután világgá kürtölték, hogy a Tyson antibiotikumot, szteroidokat, gyulladáscsökkentő szereket és ketamint fecskendez a csirkékbe. Az információ elterjedése után a cég képviselői megígérték, hogy mellőzik ezeket az anyagokat a termelés során.
Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 7
/ Fotó: Bright Side

GMO (genetikailag módosított élőlények)

Az európai országok több mint fele betiltotta a GMO termékeket 2015-ben, mivel allergiát és mérgezést válthat ki, továbbá a termékek tápértéke is csökkent. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, nem csak a gyümölcsöket és a zöldségeket módosítják genetikailag, hanem az állati eredetű termékeket is.
Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 6
/ Fotó: Bright Side

Sütőporos kenyér

Hallottál már valaha a kálium-bromátról? Sütőporként szolgál, aminek segítségével a kenyér olyan puha és szép marad hosszú-hosszú ideig, mintha most vettük volna ki a sütőből. A kálium-bromát azonban fejfájást, bőrkiütést és emésztési problémákat okozhat. Sajnos a legtöbb típusú kenyérben megtalálható. Kanadában, Kínában és az Európai Unióban már betiltották.
Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 5
/ Fotó: Bright Side

Farmon tenyésztett lazac

A farmokon tenyésztett lazacokat Ausztárliában és Új-Zélandon is betiltották. A probléma az, hogy a farmokon tenyésztett halak speciális, igen szigorú étrendje antibiotikumot és különféle egyéb anyagokat is tartalmaznak annak érdekében, hogy megnöveljék a kalóriatartalmukat. Egyszerűen nincsenek egészséges anyagok az ilyen lazacokban.

 

Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 4
/ Fotó: Bright Side

Zsírpótlókkal ellátott ételek

Az úgy nevezett „olestra” egy mesterséges zsírpótló, s egyáltalán nem tartalmaz kalóriát. Gyakran használják ezt az anyagot például a „light” chipsekben. Ez a kémiai anyag állítólag igen negatív hatással van a testünkre, például csökkenti a fontos vitaminok felszívódását. Az „olestra-t” tartalmazó ételeket Kanadában és Európában teljesen betiltották.

Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 2
/ Fotó: Bright Side

Sportitalok

A sportitalok nem szükségképpen rosszak vagy tiltottak, tulajdonképpen vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb egészséges elemeket is tartalmaznak. Azonban néhány lelkiismeretlen gyártó brómozott növényi olajjal (E-443) nyomja el az italok rossz szagát és fokozza a színét. Az E-443 a mérgező hatása miatt már Japánban és Európában is tiltott, sőt a mell- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát is növeli.
Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek 1
/ Fotó: Bright Side

Tej

A gyártók számos trükköt bevetnek az eladások növelése érdekében. Azért, hogy több tejük legyen, az Egyesült Államokban több tehénnek is növekedési hormont adnak. Az ilyen tehenekből kinyert tej felhasználása növeli a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a pajzsmirigy hormonok szintjét is megemeli. Épp ezért az ilyen tejeket Norvégiában, Svájcban, Új-Zélandon, Japánban, Ausztráliában és 29 további európai országban is betiltották.
Termekek, Nem Jo Osszetevo, Bevont Termek
/ Fotó: Bright Side

Korábbi cikkünkben megtudhatod, az élelmiszeripar  sokkoló titkait.
A videóban látványos kísérletekkel mutatják be az élelmiszeripar néhány piszkos trükkjét. Ha felkeltette a figyelmedet megtekintheted itt.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet