Akik kicsit idősebbek, azoknak biztosan megvan az az élmény, amikor egy kávézóban vagy kocsmában érmét dobnak a flippergépbe, kilövik a golyót, két kezükkel igyekeznek minél hosszabb ideig bent tartani azt a pályán és újabb meg újabb rekordokat felállítani. Gyerekkorunkban sokan megtapasztalhattuk ezt az élményt és nyilván többünkben is ezzel az emlékkel együtt járnak a gépek vizuális- és hangeffektusai. Ahogy a gép különböző kattogó hangokat ad ki, ha nyerünk az adott témának megfelelő zenét játssza, az előttünk lévő tábla pedig millió színben villog.

A filmvilágban a legemlékezetesebben talán Terence Hill alakítása hozza vissza nekünk ezt az élményt, a legendás És akkor megint dühbe jövünk című filmben, ahol annyira beleéli magát a játékba, hogy feláll közben a flippergép tetejére is. Az évtizedek során a játékiparban is megjelent, sőt, szinte teljesen átköltözött az internetre és ezeket az effektusokat hozta magával. Legyen az rulett, online flipper, póker, élő fogadás, ezek mindegyike aprólékosan kidolgozott hang és vizuális megjelenéssel érkezik.

Szép emlékek

Ma már ezek a flippergépek bevonultak a történelembe, de nem véletlen, hogy a megmaradt emlékekről beszéltünk kicsit feljebb. Ugyanis az Albertai Egyetem tudósai egy kutatás során azt állapították meg, hogy a nyerőgépek hangjai és vizuális effektusai beégnek az agyunkba és fokozzák a játék iránti vágyat.

A tanulmány szerint ugyanis ezek az emlékek a nagy nyereményeket, a sikert, a csillogást idézik fel bennünk. Mint rámutattak, az emberek sokkal szívesebben játszanak azokkal a virtuális nyerőgépekkel, amelyek a kaszinókból ismert hangokkal működnek, így például a lepottanó pénzérme hangját imitálják vagy dollárjelek villognak közben.

Az eredmények rámutattak, hogy a pénzhez, nyeréshez, sikerhez kapcsolódó effektusok vonzóbbá teszik a játékgépeket, ha pedig azok valamilyen soknullás nyereményhez kötődnek, annál inkább. A kutatók szerint nem véletlen, hogy a szárazföldi után az online kaszinókban is elterjedtek ezek a megoldások, mert valószínűleg ezek is hozzájárulnak a játékok vonzerejének növekedéséhez.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy ezek a vizuális és hangjelzések annyira komolyan tudnak hatni a játékosokra, hogy azok gyakran akkor is kiválasztanak egy játékgépet, ha az egyébként kisebb nyerési eséllyel, nagyobb kockázattal működik.

A nyerőgépek iránti vonzalmat és a nyerésre vonatkozó emlékeket azonban nem csak a megnyert pénz mennyisége befolyásolhatja, hanem más tényezők is, állapította meg a tanulmány, amely szerint az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek mind szubjektív érzések, a szép emlékeken alapszanak.

A Kanadai Szerencsejáték Szövetség felmérése szerint a kanadaiak 98 százaléka szórakozásból játszik. Albertában 28 kaszinó működik több, mint 28.000 nyerőgéppel, a játékipar 2019-ben 2,7 milliárd dolláros bevételt zsebelhetett be.

Az Albertai Egyetem kutatásában vendégként részt vett Elliot Ludvig az angliai Warwick Egyetemről és Yang Liu az Albertai Egyetem Orvosi és Fogorvosi Kara pszichiátriai tanszékének vezetője. A kutatás a Kanadai Természettudományi és Műszaki Kutatási Tanács (NSERC) és az Albertai Szerencsejáték Intézet (AGRI) támogatásával készült.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

mikrobiomdiagnosztika.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 3

Mennyire ismered a saját mikrobiomod?

Már a középkorban sem volt idegen feltételezés, hogy a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok hatással vannak az egész szervezetünkre, az egészségünkre.

m18-hal-0-high-performance-led-area-light-3000-lm

Munkalámpák, fejlámpák, reflektorok a pontos munkához

Akkor döbbenünk rá, hogy mekkora szükségünk van a lámpákra a mindennapokban barkácsoláshoz, szereléshez, felújításhoz, amikor először akad el a munka amiatt, hogy a fényviszonyok nem megfelelőek, vagy az általános világítás nem elegendő.

logzi.com - 2024 augusztus - LinkMarketing - 2

Készletkezelés – a készletmozgások követése

A készletkezelés a vállalkozások egyik legkritikusabb, mégis gyakran háttérbe szorított eleme, akárcsak egy filmben, ahol a kulisszák mögött dolgozó stáb tagjai gondoskodnak arról, hogy minden jelenet zökkenőmentesen haladjon.

httpsplakatnyomda.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Miért érdemes egyedi tapétát készíttetni?

A mai cikkünkben ismét egy igazán izgalmas témát dolgozunk fel. Megmutatjuk, miért érdemes neked is egyedi tapétát készíttetni, és ez a faldekoráció hogyan járulhat hozzá a belső tér különlegességéhez és funkcionalitásához.

https-ecomodul.hu - 2024 augusztus - Cikk 4

Te mire használnád a saját bejáratú mobilházadat?

Talán nincs is még egy olyan sokszínű ingatlantípus a piacon, mint a modern, exkluzív színvonalat képviselő konténerház, amelyet számos szerepben tudunk alkalmazni, attól függően, hogy éppen mire van igazán szükségünk.

httpswww.saseskos.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Egy várva várt társasjáték

Társasjátékokkal játszani jó. Ha pedig van egy kedvencünk, az még jobb. A legjobb pedig az, ha a kedvenc társasjátékunknak folytatása is lesz.

httpszakanyszerszamhaz.hu - 2024 augusztus - Cikk6

A hőlégbefúvók felhasználási lehetőségei

Igen, jól látod: egyetlen szórakoztatási céllal készült filmnek sem adnak a cikkünkhöz hasonló címet – ez sokkal inkább egy dokumentumfilmhez passzol. Ha utóbbira gondolunk, sokszor a száraz, aláfestő zenék nélküli, tényközlő alkotások jutnak eszünkbe, pedig a hőlégfúvók felhasználása igenis izgalmas terület.

hydroking.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 4

Kedvenc filmjeink megmutatják, hogy mi miatt aggódunk

Az apokaliptikus történetek iránti vonzalmunk rámutat arra, hogy mitől félünk a legjobban. Például már a koronavírus-járvány előtt is milliókat vonzottak a rejtélyes vírusokkal kapcsolatos filmek, mint amilyen a 2011-es Fertőzés.

premiumcardesign.hu - 2024 július - LinkMarketing - 2

A kipufogó hangzásának Beethovenje

Egy speciális kipufogórendszer által teljesítménynövekedés és nagyobb nyomaték érhető el. Ez hatással lesz a motor fordulatszám-tartományára is, így segítve az autó gyorsulását.