Az országos népszerűségnek örvendő Debreceni Virágkarnevál 2022 augusztus 15-21 között kerül megrendezésre. Bár tavaly sajnos nem volt megtartva a Karneváli felvonulás, idén nem marad el. A felvonuláson több százezer szál élővirág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 10 méter hosszú virágkompozíciók haladnak végig a városon. Ahogy eddig, ebben az évben is hazai és külföldi táncosok, valamint hagyományőrző csoportok kísérik a virágkompozíciókat. Jegyeket a Schaeffler lelátóra, a Kossuth téren található Metal-Sheet lelátóra és a Kölcsey Központ lelátóra lehet váltani, 7900 Ft - 13990 Ft közötti áron.

A Debreceni Virágkarnevál története

A Debreceni Virágkarnevált 1966-ban rendezték meg először, akkor augusztus 20-án, Magyarország nemzeti és állami ünnepén. A hagyomány azonban ennél is visszább nyúlik az időben: az első feljegyzések a virágkorzóról már 1905-ben készültek! A megrendezés oka pedig a Debreceni Mentő Egyesület létrehozása volt, így a június 14-én megrendezett virágkocsi-korzó bevételét egy új mentőautó vásárlására fordították. Ez a menet összesen 23 kocsiból állt, és a már a jegyek árából megvásárolt mentőkocsi is felvonult, amely a legnagyobb tapsot kapta. A virág felvonulás onnan kapta nevét, hogy a nézők is virágokat dobáltak a kocsikra, és díjazták a legszebb kocsit: Debrecen város kocsija kapta az első helyezettnek járó trófeát.

Ezután a következő felvonulásra több, mint hat évtizedet kellett várni, majd onnantól valódi hagyománnyá nőtte ki magát: minden évben megrendezésre került. 1966-ban augusztus 20-án került megrendezésre a karnevál, és vállalatok, iskolák is nevezhettek saját virágkocsi kompozíciójukkal, amelyeket a mai napig kertészekből álló zsűri díjaz. 1969-ben a bolgár testvérváros, Sumen is felvonult egy, csak rózsákból álló virágkocsival, valamint az Európai Virágszövetség is elküldte a saját kompozícióját. Mindezzel a Debreceni Virágkarnevál nemzetközi hírnévre tett szert. Ebben az évben pedig már a karnevál szépeit is megválasztották a fellépő művészek közül, amelyet Bányai Mária nyert el. Ő volt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola női zenekarának a karmestere, és méltán nyerte el a díjat.
A következő években a Magyar Posta, különböző szakközépiskolák is részt vettek saját kompozíciójukkal, és Magyarország legnagyszerűbb népzenekarai, néptáncos együttesei léptek fel. 1973-ban már nemcsak egy napos volt a Virágkarnevál, hanem 3 napossá nőtte ki magát, később pedig a Kínából érkezett Belső-mongol néptáncegyüttes is fellépett.
A 2000-es években a betelepülő multinacionális cégek is részt vettek a felvonuláson egy-egy saját kompozícióval, mint például a Ford Autó-Eskort Kft., amely 2005-ben nyerte meg a cégek kategóriáját.

A Debreceni Virágkarnevál napjainkban

A virágkarnevál napjainkban már egy hétig tartó rendezvény, amelyre a felvonulás egy külön program. Bár tavaly a felvonulás elmaradt, a virágkocsikat meg lehetett tekinteni kiállítva.A tavalyi évet kivéve minden évben a felvonulás útvonala teljes Debrecenen át vezet, és több százezer, akár millió szál virággal készülnek a kompozíciók. A világ minden tájáról érkeznek táncosok, így bármilyen táncműfajt is kedvelünk, biztosan találunk kedvünkre való együttest. Emellett egyre több programmal bővül a Virágkarnevál, idén pedig a Nagyerdei Sörkert is újra megnyílik a látogatók előtt. Koncertek, cirkuszi mutatványosok is várhatók ebben az évben is, így érdemes kilátogatni. A dáliák, amelyeket megcsodálhatunk a virágkocsi-kompozíciókon, több éve Hollandiából érkeznek a virágkarneválra, és speciálisan erre az alkalomra ültetik el őket. Magyarországon ugyanis nincs olyan beszállító, aki ennyi virágot képes lenne szállítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

mikrobiomdiagnosztika.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 3

Mennyire ismered a saját mikrobiomod?

Már a középkorban sem volt idegen feltételezés, hogy a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok hatással vannak az egész szervezetünkre, az egészségünkre.

m18-hal-0-high-performance-led-area-light-3000-lm

Munkalámpák, fejlámpák, reflektorok a pontos munkához

Akkor döbbenünk rá, hogy mekkora szükségünk van a lámpákra a mindennapokban barkácsoláshoz, szereléshez, felújításhoz, amikor először akad el a munka amiatt, hogy a fényviszonyok nem megfelelőek, vagy az általános világítás nem elegendő.

logzi.com - 2024 augusztus - LinkMarketing - 2

Készletkezelés – a készletmozgások követése

A készletkezelés a vállalkozások egyik legkritikusabb, mégis gyakran háttérbe szorított eleme, akárcsak egy filmben, ahol a kulisszák mögött dolgozó stáb tagjai gondoskodnak arról, hogy minden jelenet zökkenőmentesen haladjon.

httpsplakatnyomda.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Miért érdemes egyedi tapétát készíttetni?

A mai cikkünkben ismét egy igazán izgalmas témát dolgozunk fel. Megmutatjuk, miért érdemes neked is egyedi tapétát készíttetni, és ez a faldekoráció hogyan járulhat hozzá a belső tér különlegességéhez és funkcionalitásához.

https-ecomodul.hu - 2024 augusztus - Cikk 4

Te mire használnád a saját bejáratú mobilházadat?

Talán nincs is még egy olyan sokszínű ingatlantípus a piacon, mint a modern, exkluzív színvonalat képviselő konténerház, amelyet számos szerepben tudunk alkalmazni, attól függően, hogy éppen mire van igazán szükségünk.

httpswww.saseskos.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Egy várva várt társasjáték

Társasjátékokkal játszani jó. Ha pedig van egy kedvencünk, az még jobb. A legjobb pedig az, ha a kedvenc társasjátékunknak folytatása is lesz.

httpszakanyszerszamhaz.hu - 2024 augusztus - Cikk6

A hőlégbefúvók felhasználási lehetőségei

Igen, jól látod: egyetlen szórakoztatási céllal készült filmnek sem adnak a cikkünkhöz hasonló címet – ez sokkal inkább egy dokumentumfilmhez passzol. Ha utóbbira gondolunk, sokszor a száraz, aláfestő zenék nélküli, tényközlő alkotások jutnak eszünkbe, pedig a hőlégfúvók felhasználása igenis izgalmas terület.

hydroking.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 4

Kedvenc filmjeink megmutatják, hogy mi miatt aggódunk

Az apokaliptikus történetek iránti vonzalmunk rámutat arra, hogy mitől félünk a legjobban. Például már a koronavírus-járvány előtt is milliókat vonzottak a rejtélyes vírusokkal kapcsolatos filmek, mint amilyen a 2011-es Fertőzés.

premiumcardesign.hu - 2024 július - LinkMarketing - 2

A kipufogó hangzásának Beethovenje

Egy speciális kipufogórendszer által teljesítménynövekedés és nagyobb nyomaték érhető el. Ez hatással lesz a motor fordulatszám-tartományára is, így segítve az autó gyorsulását.