Számos felmérés megerősítette, hogy hazánk a rossz alvók táborát erősíti. Keveset alszunk, és gyakran fel sem ismerjük, ha valamilyen alvászavar, vagy ehhez kapcsolódó betegség nehezíti a napjainkat. De vajon egy hétvégi pihenés képes helyrehozni a hétköznapi károkat?

Megdöbbentő adatok a magyarok alvási szokásai kapcsán

A válaszadók körülbelül 70%-a sosem érzi úgy, vagy csupán ritkán, hogy megfelelően kipihente volna magát. 28%-uk ébred gyakran pihenten, és csak 2%-uk érzi úgy, hogy rendszeresen eleget alszik. Munkanapokon az emberek többsége, úgy 69%-a 9-11 óra tájban megy aludni, 21% pedig 11 óra után kerül ágyba. 35% már reggel 6 óra előtt ébren van, csupán 19% kel fel 7 óra után.

Mi lehet a megoldás a fennálló alvásproblémára? Például a CMC Déli Klinika alvásdiagnosztikai ambulanciája, ahol feltárják a háttérben meghúzódó okokat, és megkezdődhet az alvászavar kezelése. Érdemes mihamarabb cselekedni, hiszen a huzamosabb ideje tartó kialvatlan állapot számos káros következményt vonhat maga után.

Sokan úgy vélik, hogy a hétköznapi túlhajszoltság a hétvégén teljes mértékben kipihenhető, ez azonban korántsem ilyen egyszerű.

Pótolható hétvégi pihenéssel a hétköznapi kevés alvás?

Egy friss nemzetközi kutatás érdekes eredményekre hívja fel figyelmünket. A hétvégi alváspótlással nem hozhatók helyre a hétköznapi alváskiesés okozta károk.

Egy másik kutatócsoport is ugyanerre a megállapításra jutott, mely alapján arra is fény derült, hogy a vacsorát követő nassolás a hétvégi több alvás ellenére is megmaradhat, és rossz szokásként beépülhet a mindennapokba. Ez viszont elhízáshoz vezethet, és fokozhatja az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is.

A mostani, frissebb felmérés nem csupán az étkezési szokásokat vizsgálta, hanem azt is, hogy a bioritmus felborulása miféle anyagcsere-változásokat hozhat magával.

Az alvásmegvonás 13%-kal csökkentheti az inzulinérzékenységet, ennek következtében inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami pedig a diabétesz előszobáját jelenti. Ez az állapot a hétvégi pihenés ellenére sem mutatott javulást. Vagyis a hét folyamán az inzulinérzékenység 9 és 27% közötti csökkenést jelentett, a májban, az izmokban, és a teljes értéket figyelembe véve is.

Lelombozó eredmények

A néhány napos lustálkodás sem képes visszaadni azt az alvásmennyiséget, melyet a munkanapok során elvesztettünk. A kialvatlanság növeli a túlsúly, a cukorbetegség, és a kardiológiai megbetegedések megjelenésének rizikóját.

Egészségünk érdekében nem mindegy tehát, hogy mennyi időt töltünk alvással, és mennyire vesszük komolyan az alvásproblémákat. Segítséget jelenthet az alvásambulancia, ahol alapos kivizsgálás során határozzák meg a fennálló problémát, és okát, valamint megkezdődhet a terápia annak érdekében, hogy mihamarabb kipihenten ébredhessünk.

A jó hír, hogy van lehetőségünk elkerülni a kialvatlanság okozta negatív következményeket!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.