Azok, akik kajszifajtákat vásárolnak, általában két dolog miatt aggódnak. Mennyire képesek a gyümölcsfák ellenállni a különféle betegségeknek, és milyen a fagytűrő képességük?

Ez utóbbi egyáltalán nem mindegy a fa kiválasztásakor. A Csodakertész Barna Faiskola kajszi gyümölcsfái között található több olyan, amely jól viseli a zord időjárást. Hogy melyek azok, hamarosan eláruljuk, addig azonban érdemes megismerni, milyen vizsgálatot végeztek a szakértők a fagytűrő képesség megállapításához.

Ezt mutatják a vizsgálatok

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Tanszék soroksári génbanki fajtagyűjteményében végeztek egy átfogó vizsgálatot a szabadföldi fagykárok felvételezésével. Hosszú éveken át, 2007 és 2020 között történt az eredmények begyűjtése, így meglehetősen sok adat állt a vizsgálat végén a kutatók rendelkezésére.

Nem kevesebb, mint ötven kajszifajtát elemeztek e periódus alatt. Egyaránt vizsgáltak hazai, valamint külföldi fajtákat is. A fagytűrés tekintetében elmondható, hogy mindkét csoporton belül hatalmasak a különbségek.

Tíz esetben volt annyira hideg, hogy jelentős fagykárok történtek a kajszifajták szaporító szerveiben. Négy olyan eset fordult elő, amikor jelentős fagykár érte a kajszifajtákat már a virágzás alatt.

Ezek a mélynyugalmi és a kényszernyugalmi állapotban fagytűrő fajták

Amikor a fák úgynevezett mélynyugalmi állapotban vannak, akkor a rügyek nem hajtanak ki, tehát hiába van rendkívül hideg, a fákat nem tudja kár érni. Mélynyugalmi állapotban a leginkább fagytűrőnek a Harlayne kajszi mellett a Rózsakajszi C. 1406, a Bergeron és a Budapest bizonyult.

Érdemes tudni, hogy az idehaza termeszthető gyümölcsfajoknak nagyjából ezerórányi hideghatásra van szüksége. Amikor ez az érték összeadódik, akkor a fa a mélynyugalmi állapotból kényszernyugalmi állapotba kerül. Az már csak a pillanatnyi időjárástól függ, hogy a rügyek elkezdenek fejlődni, vagy éppen maradnak nyugalomban.

A gazdák, a hobbikertek tulajdonosai ilyenkor már joggal tarthatnak attól, hogy ha enyhe az idő, megindulnak a rügyek, mert az káros, ha közben jön egy komolyabb lehűlés.

A vizsgálat alapján elmondható, hogy az alábbi fajták tűrik jól a fagyot kényszernyugalmi állapotban: Harlayne, Rózsakajszi C. 1406, Harglow, Hargrand, Budapest.

Mely fajták sorolhatók a virágzáskor fagytűrők közé?

A Harlayne és a Rózsakajszi C. 1406 volt az, amelyik egyértelműen virágzáskor is fagytűrőnek bizonyult. A Harglow, a Budapest, a Bergeron, a Sirena és a Kioto még elég jól képes ellenállni.

A régi magyar fajtákra sajnos a virágzáskor érkező fagy komoly veszélyt jelent. A Magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Pannónia, valamint a Rakovszky kajszi is ide sorolható. A Ceglédi óriás pedig meglehetősen érzékenynek bizonyult.

A fákat lehet segíteni, hogy zordabb tél és tavasz esetén is jól bírják az időjárási körülményeket. Ehhez a tenyészidőszakban kellő mennyiségű szerves tápanyagot és vizet kell biztosítani a számukra. Ugyancsak fontos a kálium biztosítása a növények számára, mely képes a kajszik fagytűrését jelentősen javítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.