Szeretsz Szegedre járni? Nem biztos, hogy tudod, milyen szörnyű múlttal rendelkezik a ma már idilli egyetemi város. Ugyanis ott történt a legtöbb boszorkányt!

Utazzunk vissza az időben egészen 1728-ig, amikor brutális éhinség és szárazság sújtotta a területet. Ha esett, akkor is csak jégeső, ami azonnal elverte még a maradék termést is. A város lakói éheztek, és megtalálták kínjaik bűnbakjait: a boszorkányokat.

Még Könyves Kálmán alkotta meg a 12. század elején a boszorkánytörvényt, mely nyomon követhetővé tette számunkra a rágalmazással elítélt és megkínzott boszorkány férfiak és nők számát.

Szerencsére – ellentétben sok más országgal – hazánkban igen “enyhe” boszorkányüldözési hullámok törtek ki, ám a 16-18. század során közel ezer boszorkánypert indítottak el. És hajtottak is végre. Ezeknek a boszorkánypereknek több mint a fele zajlott Szegeden.

Ejcjsgo
Így Égettek Boszorkányt A Trónok Harcában / Forrás: Giphy

 

És akkor térjünk vissza arra a napra, amikor egyszerre égették el elevenen a város leggazdagabb emberét, egy bábát és még 10 embert rajtuk kívül. Mielőtt 1728. júlus 23-án belekezdtek volna a rituáléba, megkínozták a kiválasztott boszorkányokat. A máglya általi halált a lakosok végignézték. Végignézték, ahogy leolvad a hús a csontjaikról, és ahogy sikolyaik eltűnnek a hamuban.

A szárazság ugyan elmúlt, de még a mai napig is hallani vélik azon a területen a boszorkányok kacagását vagy halálsírásait. A helyiek sokáig rettegtek a mára már Szeged központjában található ártértől, amit dús növényzet nőtt be, de még mindig emlékeztet minket baljós neve a több száz éve elkövetett gyarló tettre: a Boszorkánysziget nem felejt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.