Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

Akkor nézzük is meg, hogy mik a szorongás leggyakoribb formái!

Generalizált szorongás

Az általános, vagy generalizált szorongásos zavarban (GAD) szenvedő egyénekre jellemező, hogy olyan esetekben is sokat aggódnak a mindennapi történésekkel, helyzetekkel kapcsolatban, amikor ezt az aggodalmat semmi sem indokolja. Ezt az állapotot tehát a folytonosan fennálló feszültség és nyugtalanság jellemzi, aminek se vége, se hossza.

Az általános szorongásos zavarra jellemző tünetek lehetnek a remegés, pulzusnövekedés, gyomorbántalmak, folyamatos nyugtalankodás, nehéz döntéshozatal és problémakezelés, alvászavarok, túlzott ingerlékenység stb.

Szociális szorongás

A szociális szorongás (SZSZ) leginkább azokra az emberekre a jellemző, akik úgymond “sokat adnak mások véleményére”, így az ebben a betegségben szenvedő egyének rettegnek bizonyos szociális interakcióktól, és ezáltal az emberek rájuk vonatkozó negatív véleményétől. Vannak, akik számára csak a nagyobb közönség előtt szereplés okoz gondot, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a szorongás ezen típusában szenvedő személy számára az is problémát jelent, ha csak a közeli élelmiszerüzletbe kell átugrania, ahol kénytelen néhány szót váltani más emberekkel.

A szociális szorongásra jellemző tünetek lehetnek a rendkívül erős félelem mások megítélésétől, a feszültség és a szorongás, az elkerülő magatartás, valamint az olyan testi tünetek, mint a légszomj, a szapora pulzus, az izzadás, a szédülés, a kiszáradt száj, stb.

Pánikzavar

A pánikzavarra jellemzőek a hirtelen és rendszeresen megjelenő pánikrohamok. A szorongás ezen típusa mindig hirtelen és meglehetősen nagy intenzitással tör rá az egyénre, aki a roham következtében erős testi és mentális tüneteket produkál. Bár a pánikrohamok időtartama nem jelentős, általánosságban csupán néhány perc, a pánikzavarban szenvedő egyén ebben a kevés időben is igen jelentős stresszt tapasztal.

A pánikzavarra jellemző tünetek lehetnek az erőteljes légszomj, a felgyorsult szívverés, szédülés, mellkasi szorító érzés, az őrület vagy a halál érzése, a remegés, az izzadás, a deperszonalizáció stb.

Fóbiák

A fóbiák olyan erős és túlzott félelmek, amiknek kiváltója egy bizonyos tárgy, tevékenység, vagy helyzet. Jellemző a fóbiában szenvedő egyénre, hogy aránytalanul nagy félelmet érez egy olyan dolog miatt, ami egy egészséges ember számára semmiféle gondot nem jelent.
A fóbiákat négy nagy csoportba lehet sorolni:
  1. Agorafóbia. A szorongásos zavarok egyik típusa az agorafóbia, ami a zsúfolt helyiségektől és a nyílt terektől való túlzott félelmet jelöli.
  2. A Speciális fóbiák többek közt olyan félelmeket takarnak, mint a pókfóbia, a magasságfóbia, a szúnyogfóbia, vérvételfóbia, a nyílt tér fóbia, testkép-fóbia stb.
  3. A szociális fóbiák valamelyik típusában szenvedő egyének akkor élnek meg nagymértékű szorongást, ha valamely közösségben, társaságban kell megnyilvánulniuk. Ide tartozik a társaságfóbia, a teljesítményfóbia, az értékelési fóbia, valamint a színpadfóbia is.
  4. A betegségfóbia, más néven hipochondria egy olyan szorongásos zavar, amikor az adott személy rendkívül intenzív félelmet tapasztal egyes betegségekkel vagy egészségügyi problémákkal kapcsolatban. Betegségfóbia például a bakteriofóbia (a baktériumoktól és a fertőzésektől való túlzott félelem), az orrfóbia (az orrüreg problémák miatti túlzott aggódás), a karcinofóbia (a rák betegségtől való aggódás okozta páni félelem), stb.

Az egyik leghatékonyabb gyógymód

Bár a szorongásos zavarokban szenvedő betegek gyógyítására a modern orvostudomány már sokféle lehetőséget kínál, különböző kutatások támasztják alá, hogy ezen típusú betegségek kezelésének egyik leghatékonyabb módja a kognitív viselkedésterápia módszere, amelyről az alábbi linken olvashatunk többet: https://tudatossagklub.hu/kognitiv-viselkedesterapia/

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

mikrobiomdiagnosztika.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 3

Mennyire ismered a saját mikrobiomod?

Már a középkorban sem volt idegen feltételezés, hogy a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok hatással vannak az egész szervezetünkre, az egészségünkre.

m18-hal-0-high-performance-led-area-light-3000-lm

Munkalámpák, fejlámpák, reflektorok a pontos munkához

Akkor döbbenünk rá, hogy mekkora szükségünk van a lámpákra a mindennapokban barkácsoláshoz, szereléshez, felújításhoz, amikor először akad el a munka amiatt, hogy a fényviszonyok nem megfelelőek, vagy az általános világítás nem elegendő.

logzi.com - 2024 augusztus - LinkMarketing - 2

Készletkezelés – a készletmozgások követése

A készletkezelés a vállalkozások egyik legkritikusabb, mégis gyakran háttérbe szorított eleme, akárcsak egy filmben, ahol a kulisszák mögött dolgozó stáb tagjai gondoskodnak arról, hogy minden jelenet zökkenőmentesen haladjon.

httpsplakatnyomda.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Miért érdemes egyedi tapétát készíttetni?

A mai cikkünkben ismét egy igazán izgalmas témát dolgozunk fel. Megmutatjuk, miért érdemes neked is egyedi tapétát készíttetni, és ez a faldekoráció hogyan járulhat hozzá a belső tér különlegességéhez és funkcionalitásához.

https-ecomodul.hu - 2024 augusztus - Cikk 4

Te mire használnád a saját bejáratú mobilházadat?

Talán nincs is még egy olyan sokszínű ingatlantípus a piacon, mint a modern, exkluzív színvonalat képviselő konténerház, amelyet számos szerepben tudunk alkalmazni, attól függően, hogy éppen mire van igazán szükségünk.

httpswww.saseskos.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Egy várva várt társasjáték

Társasjátékokkal játszani jó. Ha pedig van egy kedvencünk, az még jobb. A legjobb pedig az, ha a kedvenc társasjátékunknak folytatása is lesz.

httpszakanyszerszamhaz.hu - 2024 augusztus - Cikk6

A hőlégbefúvók felhasználási lehetőségei

Igen, jól látod: egyetlen szórakoztatási céllal készült filmnek sem adnak a cikkünkhöz hasonló címet – ez sokkal inkább egy dokumentumfilmhez passzol. Ha utóbbira gondolunk, sokszor a száraz, aláfestő zenék nélküli, tényközlő alkotások jutnak eszünkbe, pedig a hőlégfúvók felhasználása igenis izgalmas terület.

hydroking.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 4

Kedvenc filmjeink megmutatják, hogy mi miatt aggódunk

Az apokaliptikus történetek iránti vonzalmunk rámutat arra, hogy mitől félünk a legjobban. Például már a koronavírus-járvány előtt is milliókat vonzottak a rejtélyes vírusokkal kapcsolatos filmek, mint amilyen a 2011-es Fertőzés.

premiumcardesign.hu - 2024 július - LinkMarketing - 2

A kipufogó hangzásának Beethovenje

Egy speciális kipufogórendszer által teljesítménynövekedés és nagyobb nyomaték érhető el. Ez hatással lesz a motor fordulatszám-tartományára is, így segítve az autó gyorsulását.