No de mégis mitől lesz jó egy kés?
Erre a kérdésre nem tudunk egyetemes választ adni, mivel ez teljesen szubjektív, magadnak kell rájönnöd arra, hogy mi az, ami leginkább illik hozzád. Bár azért akadnak olyan kérdések, amelyek figyelembevételével sokkal könnyebb lesz majd megtalálni az ArthurMarket szakács kései közül a tökéletes darabot.
Mekkora kést érdemes választani?
A méret tekintetében két dologra kell odafigyelni: az egyik a kezed, másik pedig a munkafelületeid mérete. Az előbbit véleményünk szerint nem kell magyarázni, minél nagyobb a kezed, annál hosszabb, vastagabb markolatot kell választanod, és legalább olyan széles pengét. Ezáltal ugyanis az ujjaid majd nem ütköznek bele a vágódeszkába használat közben.
Ami pedig az utóbbit illeti, ha például kisebb a mosogatókagylód, akkor nem választhatsz akármilyen hosszú pengét. Az a legideálisabb, ha a legnagyobb deszkád átlójánál legalább 5 centivel rövidebb késre esik a választásod.
Természetesen ez fordítva is igaz: ha bőven van helyed, akkor nem érdemes magad alulméretezett munkafelülettel kínozni. Persze azért arra nem árt odafigyelni, hogy kényelmesen el tudd mosni. A kagylót ugyanis nehéz cserélni.
Milyen formája legyen a késnek?
A kés formáját illetően két kategóriát különböztetünk meg: nyugati és japán. Az előbbibe tartozó eszközök masszív kialakításúak, a pengéjük elvékonyodó, a markolattüske végigfut a nyélben, hogy könnyebben át lehessen vágni a kisebb csontokat és a kemény zöldségeket. Továbbá nem mehetünk el szó nélkül a hangsúlyos hasuk mellett sem, ami a “billegtető” szeletelésnek kifejezetten kedvez.
A japán kés pedig ennek a szöges ellentéte: vékony, egyenes, borotvaéles pengével rendelkezik, a tüskék pedig hagyományosan nem futnak végig a markolatban. Ezért ezek az eszközök nem feltétlenül azoknak kedveznek, akik szeretnek finomkodni főzés közben. A halak, a csont nélküli húsok és a zöldségek aprítására alkalmasak.
Milyen anyagból készüljön?
Az ergonomikus szempontok után ideje áttérni az anyagválasztáshoz, amelyet leginkább az befolyásol, hogy a kiszemelt kést mire is akarod majd használni. Abban az esetben, ha gyakran főzöl csontosat és kemény zöldségeket, akkor a puhább acélokat célszerű választani, illetve akkor is, ha nem feltétlenül az a típus vagy, aki babusgatja a használati tárgyait.
Amennyiben viszont az étrended több zöldségből és halból áll, valamint igazi szertartásként fogod fel a főzést, akkor a keményebb acélra érdemes beruházni. Reméljük, hogy a fentebb leírtakkal sikerült némi segítséget nyújtanunk a választásban. Ha mégis lennének kérdéseid, keresd nyugodtan az ArthurMarket szakértő csapatát!