Bár attól, hogy valaki szakács késsel rendelkezik, még nem lesz jobb szakács, de önfeledtebb és gondtalanabb viszont igen. Hiszen lehet, hogy az a hagyma nem lesz tökéletesen felvágva, de legalább nem könnyeznek majd tőle a konyhában, és így az előkészületnek sem fogják majd gyűlölni minden percét. A sírás pedig megmarad majd a romantikus filmekre.

No de mégis mitől lesz jó egy kés?

Erre a kérdésre nem tudunk egyetemes választ adni, mivel ez teljesen szubjektív, magadnak kell rájönnöd arra, hogy mi az, ami leginkább illik hozzád. Bár azért akadnak olyan kérdések, amelyek figyelembevételével sokkal könnyebb lesz majd megtalálni az ArthurMarket szakács kései közül a tökéletes darabot.

Mekkora kést érdemes választani?

A méret tekintetében két dologra kell odafigyelni: az egyik a kezed, másik pedig a munkafelületeid mérete. Az előbbit véleményünk szerint nem kell magyarázni, minél nagyobb a kezed, annál hosszabb, vastagabb markolatot kell választanod, és legalább olyan széles pengét. Ezáltal ugyanis az ujjaid majd nem ütköznek bele a vágódeszkába használat közben.

Ami pedig az utóbbit illeti, ha például kisebb a mosogatókagylód, akkor nem választhatsz akármilyen hosszú pengét. Az a legideálisabb, ha a legnagyobb deszkád átlójánál legalább 5 centivel rövidebb késre esik a választásod.

Természetesen ez fordítva is igaz: ha bőven van helyed, akkor nem érdemes magad alulméretezett munkafelülettel kínozni. Persze azért arra nem árt odafigyelni, hogy kényelmesen el tudd mosni. A kagylót ugyanis nehéz cserélni.

Milyen formája legyen a késnek?

A kés formáját illetően két kategóriát különböztetünk meg: nyugati és japán. Az előbbibe tartozó eszközök masszív kialakításúak, a pengéjük elvékonyodó, a markolattüske végigfut a nyélben, hogy könnyebben át lehessen vágni a kisebb csontokat és a kemény zöldségeket. Továbbá nem mehetünk el szó nélkül a hangsúlyos hasuk mellett sem, ami a “billegtető” szeletelésnek kifejezetten kedvez.

A japán kés pedig ennek a szöges ellentéte: vékony, egyenes, borotvaéles pengével rendelkezik, a tüskék pedig hagyományosan nem futnak végig a markolatban. Ezért ezek az eszközök nem feltétlenül azoknak kedveznek, akik szeretnek finomkodni főzés közben. A halak, a csont nélküli húsok és a zöldségek aprítására alkalmasak.

Milyen anyagból készüljön?

Az ergonomikus szempontok után ideje áttérni az anyagválasztáshoz, amelyet leginkább az befolyásol, hogy a kiszemelt kést mire is akarod majd használni. Abban az esetben, ha gyakran főzöl csontosat és kemény zöldségeket, akkor a puhább acélokat célszerű választani, illetve akkor is, ha nem feltétlenül az a típus vagy, aki babusgatja a használati tárgyait.

Amennyiben viszont az étrended több zöldségből és halból áll, valamint igazi szertartásként fogod fel a főzést, akkor a keményebb acélra érdemes beruházni. Reméljük, hogy a fentebb leírtakkal sikerült némi segítséget nyújtanunk a választásban. Ha mégis lennének kérdéseid, keresd nyugodtan az ArthurMarket szakértő csapatát!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

ID-2282

A top 3 illat, ami kikapcsolja az embereket

Az illatok ereje évszázadok óta ismert, és a modern életben egyre többen fedezik fel, hogy a különböző illatok képesek segíteni a relaxációban és a mindennapi stressz levezetésében.

ID-2242

Miért fájnak reggel jobban az ízületeink?

Az ízületi fájdalom már önmagában rendkívül kellemetlen, nem még reggel, amikor az éjszakai pihenés után felkelünk, és sokkal intenzívebben sajog a panaszos területen testünk.

httpsszegedallas.hu - 2024 szeptember - Cikk3

A kereskedelmi munka jellegzetességei

A kereskedelmi szektorban mindig van munka, hiszen gondoljunk csak bele, minden vállalatnak foglalkoznia kell valamilyen szinten ezzel a területtel. Sőt, tulajdonképpen ez a legfontosabb, enélkül nem tudja magát fenntartani.

https-szalaialkatreszek.hu - 2024 szeptember - Cikk4

Mire jó a bikakábel?

A bikakábel egyértelműen az egyik legfontosabb “túlélőeszköz” az autósok számára. Nem annyira praktikus és elegáns, mint a James Bond filmekben látható kütyük, de legalább olyan hatékony.

https-debrecenallas.hu - 2024 szeptember - Cikk8

A szakácsok élete nem csak játék és mese!

Talán mindannyian emlékszünk olyan filmjelenetekre, ahol a szakácsok elegáns ruhákban flangálnak, néha kevernek egyet-egyet a készülő ételeken, odavetnek néhány mondatot az egyik segédnek, míg a másikat letromfolják, és úgy tűnik, ennyiben ki is merül a szakácsok munkaköre.

cegkivonatmost.hu - 2024 szeptember - LinkMarketing - 2

Hiteles cégkivonat igénylése a nap 24 órájában

Napjainkban az üzleti életben rendkívül fontos, hogy a céges dokumentumokat gyorsan és egyszerűen be tudjuk szerezni. Igaz ez a hiteles cégkivonatok esetében is, ugyanis ekkor is fontos a lehető leggyorsabb és legmegbízhatóbb megoldás.

mikrobiomdiagnosztika.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 3

Mennyire ismered a saját mikrobiomod?

Már a középkorban sem volt idegen feltételezés, hogy a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok hatással vannak az egész szervezetünkre, az egészségünkre.

m18-hal-0-high-performance-led-area-light-3000-lm

Munkalámpák, fejlámpák, reflektorok a pontos munkához

Akkor döbbenünk rá, hogy mekkora szükségünk van a lámpákra a mindennapokban barkácsoláshoz, szereléshez, felújításhoz, amikor először akad el a munka amiatt, hogy a fényviszonyok nem megfelelőek, vagy az általános világítás nem elegendő.

logzi.com - 2024 augusztus - LinkMarketing - 2

Készletkezelés – a készletmozgások követése

A készletkezelés a vállalkozások egyik legkritikusabb, mégis gyakran háttérbe szorított eleme, akárcsak egy filmben, ahol a kulisszák mögött dolgozó stáb tagjai gondoskodnak arról, hogy minden jelenet zökkenőmentesen haladjon.