Aki a közlekedésben valamilyen minőségben és szerepben részt vesz, folyamatosan kisebb vagy nagyobb veszélyeknek van kitéve. Előfordul, hogy passzív szereplőként elgázol valakit egy figyelmetlen sofőr, aki aztán büntetéstől való félelmében hirtelen tovább is hajt.
Igen, sajnos megesik, ha nem tudunk rendesen koncentrálni a vezetésre, hogy egy pillanat alatt olyan történik, amire nem számítottunk, és nem is akartuk. Például amikor a gépjármű vezetője a telefonját nyomkodja, hívást kezdeményez, vagy akár az, hogy túl hangosan hallgatja a zenét az autóban. Sok minden elvonhatja a figyelmet, de ezt magunk és mások érdekében is el kell kerülni.

Mikor valósul meg a cserbenhagyás bűncselekménye?

A cserbenhagyás elkövetője az a gépjárművezető, aki a közlekedési balesetben érintett, a helyszínen nem áll meg, onnan elhajt, mielőtt meggyőződne róla, hogy van-e sérült. Nem jár utána, hogy valaki nem szorul-e segítségre az életét vagy a testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt. Ha ennél súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, akkor cserbenhagyásról beszélünk.

A KRESZ szerint megállási és meggyőződési kötelezettsége van a járművezetőnek, ha pedig egyéb személyi sérülés is történt a baleset során, akkor más kötelezettségek is terhelik. Ha ezeknek a magatartásoknak a tanúsítását elmulasztja a jármű vezetője, akkor valósul meg a cserbenhagyás.

A Janklovics & Partners tapasztalata az, hogy általában valamilyen más jogsértő magatartás leplezése miatt nem állnak meg a helyszínen a cserbenhagyást elkövető vezetők. Ez sok esetben egy szabálysértés, mint például engedély nélküli gépjárművezetés, de lehet akár bűncselekmény is. Mit takar ez? Gyakran előfordul, hogy lopás vagy ittas járművezetés miatt nem tesz eleget kötelezettségének a gépjármű vezetője.

Ki az elkövető?

A cserbenhagyás elkövetője kizárólag az érintett jármű vezetője lehet, az utasa nem. Mi a helyzet azzal az utassal, aki a helyszínről való távozásra biztatja a vezetőt? Ebben az esetben az utast, mint felbujtót lehetséges felelősségre vonni.

Szándékosság

A cserbenhagyás tiszta mulasztásos bűncselekmény, tehát a kísérlete ennélfogva kizárt. Csak szándékosan követhető el, hiszen a járművezetőnek tisztában kell lennie a baleset bekövetkezésének tényével, tudnia kell róla, hogy ő is a részese volt. Így tehát a kötelezettségek elmulasztása csak szándékos lehet.

A szándékosságot nem zárja ki az sem, ha ittas állapotban volt a vezető, mivel nem hivatkozhat arra, hogy emiatt nem észlelte a baleset tényét, hiszen ez neki felróható.

A jog kettéosztja a kötelezettségeket

A megállási és meggyőződési kötelezettség a balesettel érintett járművezető terhére jelent cserbenhagyást, míg a segítségnyújtás kötelezettségének elmulasztása valamennyi állampolgárnak felróható. A segítségnyújtás elmulasztása az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekmények körébe tartozik.

Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd hatékony védelmet tud nyújtani cserbenhagyás elkövetése esetén.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

ID-2282

A top 3 illat, ami kikapcsolja az embereket

Az illatok ereje évszázadok óta ismert, és a modern életben egyre többen fedezik fel, hogy a különböző illatok képesek segíteni a relaxációban és a mindennapi stressz levezetésében.

ID-2242

Miért fájnak reggel jobban az ízületeink?

Az ízületi fájdalom már önmagában rendkívül kellemetlen, nem még reggel, amikor az éjszakai pihenés után felkelünk, és sokkal intenzívebben sajog a panaszos területen testünk.

httpsszegedallas.hu - 2024 szeptember - Cikk3

A kereskedelmi munka jellegzetességei

A kereskedelmi szektorban mindig van munka, hiszen gondoljunk csak bele, minden vállalatnak foglalkoznia kell valamilyen szinten ezzel a területtel. Sőt, tulajdonképpen ez a legfontosabb, enélkül nem tudja magát fenntartani.

https-szalaialkatreszek.hu - 2024 szeptember - Cikk4

Mire jó a bikakábel?

A bikakábel egyértelműen az egyik legfontosabb “túlélőeszköz” az autósok számára. Nem annyira praktikus és elegáns, mint a James Bond filmekben látható kütyük, de legalább olyan hatékony.

https-debrecenallas.hu - 2024 szeptember - Cikk8

A szakácsok élete nem csak játék és mese!

Talán mindannyian emlékszünk olyan filmjelenetekre, ahol a szakácsok elegáns ruhákban flangálnak, néha kevernek egyet-egyet a készülő ételeken, odavetnek néhány mondatot az egyik segédnek, míg a másikat letromfolják, és úgy tűnik, ennyiben ki is merül a szakácsok munkaköre.

cegkivonatmost.hu - 2024 szeptember - LinkMarketing - 2

Hiteles cégkivonat igénylése a nap 24 órájában

Napjainkban az üzleti életben rendkívül fontos, hogy a céges dokumentumokat gyorsan és egyszerűen be tudjuk szerezni. Igaz ez a hiteles cégkivonatok esetében is, ugyanis ekkor is fontos a lehető leggyorsabb és legmegbízhatóbb megoldás.

mikrobiomdiagnosztika.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 3

Mennyire ismered a saját mikrobiomod?

Már a középkorban sem volt idegen feltételezés, hogy a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok hatással vannak az egész szervezetünkre, az egészségünkre.

m18-hal-0-high-performance-led-area-light-3000-lm

Munkalámpák, fejlámpák, reflektorok a pontos munkához

Akkor döbbenünk rá, hogy mekkora szükségünk van a lámpákra a mindennapokban barkácsoláshoz, szereléshez, felújításhoz, amikor először akad el a munka amiatt, hogy a fényviszonyok nem megfelelőek, vagy az általános világítás nem elegendő.

logzi.com - 2024 augusztus - LinkMarketing - 2

Készletkezelés – a készletmozgások követése

A készletkezelés a vállalkozások egyik legkritikusabb, mégis gyakran háttérbe szorított eleme, akárcsak egy filmben, ahol a kulisszák mögött dolgozó stáb tagjai gondoskodnak arról, hogy minden jelenet zökkenőmentesen haladjon.