Amikor az a kérdés, milyen irányban indítsuk el a csemeténket, milyen szakmát tanuljon, akkor sok szülő bizonytalan. Nem látható még ugyanis előre, évek múlva mire lesz kereslet. Mindenki azt szeretné, hogy gyermeke sikeres és boldog legyen, így a pályaválasztásnak meghatározó szerepe van.

Nem tudunk másból kiindulni, csak a jelen helyzetből: ha megnézünk pár álláshirdető oldalt – ilyen az a weblink is, amelyen a veszprémi állásokat gyűjtötték össze –, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb nyitott pozíciót a vendéglátás-turizmus területén találjuk.

De ezen belül merre induljunk, mi az, ami jól jövedelmez? Cikkünkben bemutatjuk a lehetőségeket.

Pincér, felszolgáló

Talán a legismertebb vendéglátós állás a felszolgáló. A feladatok itt a következők: a rendelés felvétele, ételek, italok szervírozása, fizettetés. Gyakran a rendezvények szervezésében és lebonyolításában is segíteni kell.

Annak, aki ezt a szakmát választja, magabiztosan kell fellépnie, jó, ha tud nyelveket, és a jó erőnlét is szükséges. A türelem és empátia szintén nagy erény. A képzés 3 éves, érettségi nem kell a feladat ellátásához.

Szakács

A szakácsok kicsit olyanok, mint a filmekben a statiszták – bár nem ők azok, akikre emlékezni fogunk egy éttermi látogatás alkalmával, a nevüket sem tudjuk, arcukat sem látjuk –, mégis tőlük függ, hogy sikeresnek ítéljük-e meg a programot.

A finomságok elkészítéséhez sokféle receptet kell ismerni, gyorsan és precízen kell dolgozni, betartva a higiéniai követelményeket. A szakácsmesterséget is 3 év alatt lehet megszerezni, de felnőttképzés keretein belül is lehet bizonyítványhoz jutni, akár 1 év alatt is.

Szállodai recepciós

Ezt a szakmát csak azok sajátíthatják el, akiknek van már előképzettségük a turizmus-vendéglátás területén. Érettségi és B2, azaz középfokú komplex nyelvvizsga is kell a jelentkezéshez.

Egy recepciós feladata igen sokrétű: vele találkoznak először a vendégek a szállodában, így jó benyomást kell keltenie. Udvariasnak, segítőkésznek kell lennie, legyen kiváló a problémamegoldó képessége. Jól fizető szakmáról van szó, érdemes megszerezni ezt a képesítést.

Kulturális rendezvény szervezője

Ez a szakma is a vendéglátás területéhez kapcsolódik, és ha belegondolunk abba, hogy hány olyan szálloda van, ahol zenés estet kell szervezni, vagy hány olyan étterem, ahol lakodalmakat bonyolítanak le, akkor értjük, hogy miért.

A rendezvényszervező feladatait lehetetlenség felsorolni e rövid cikk keretein belül, de ha megnézünk egy kapcsolódó álláshirdetést a veszpremallas.hu oldalán, látni fogjuk, mi mindent várnak el egy ilyen szakembertől. Mindenesetre nyelvtudás és jó kommunikációs képesség itt is szükségeltetik, ahogy a nagy teherbírás is.

Számos olyan munkakör van még, amely szóba jöhet: animátor, zenész, énekes, bűvész – akik képesek szórakoztatni a szállóvendégeket.

Érdemes a pedagógusok véleményét is kikérni a gyermekek pályaválasztásával kapcsolatban, de a lurkók motivációját is térképezzük fel, és csak utána döntsünk!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsszegedallas.hu - 2024 szeptember - Cikk3

A kereskedelmi munka jellegzetességei

A kereskedelmi szektorban mindig van munka, hiszen gondoljunk csak bele, minden vállalatnak foglalkoznia kell valamilyen szinten ezzel a területtel. Sőt, tulajdonképpen ez a legfontosabb, enélkül nem tudja magát fenntartani.

https-szalaialkatreszek.hu - 2024 szeptember - Cikk4

Mire jó a bikakábel?

A bikakábel egyértelműen az egyik legfontosabb “túlélőeszköz” az autósok számára. Nem annyira praktikus és elegáns, mint a James Bond filmekben látható kütyük, de legalább olyan hatékony.

https-debrecenallas.hu - 2024 szeptember - Cikk8

A szakácsok élete nem csak játék és mese!

Talán mindannyian emlékszünk olyan filmjelenetekre, ahol a szakácsok elegáns ruhákban flangálnak, néha kevernek egyet-egyet a készülő ételeken, odavetnek néhány mondatot az egyik segédnek, míg a másikat letromfolják, és úgy tűnik, ennyiben ki is merül a szakácsok munkaköre.

cegkivonatmost.hu - 2024 szeptember - LinkMarketing - 2

Hiteles cégkivonat igénylése a nap 24 órájában

Napjainkban az üzleti életben rendkívül fontos, hogy a céges dokumentumokat gyorsan és egyszerűen be tudjuk szerezni. Igaz ez a hiteles cégkivonatok esetében is, ugyanis ekkor is fontos a lehető leggyorsabb és legmegbízhatóbb megoldás.

mikrobiomdiagnosztika.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 3

Mennyire ismered a saját mikrobiomod?

Már a középkorban sem volt idegen feltételezés, hogy a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok hatással vannak az egész szervezetünkre, az egészségünkre.

m18-hal-0-high-performance-led-area-light-3000-lm

Munkalámpák, fejlámpák, reflektorok a pontos munkához

Akkor döbbenünk rá, hogy mekkora szükségünk van a lámpákra a mindennapokban barkácsoláshoz, szereléshez, felújításhoz, amikor először akad el a munka amiatt, hogy a fényviszonyok nem megfelelőek, vagy az általános világítás nem elegendő.

logzi.com - 2024 augusztus - LinkMarketing - 2

Készletkezelés – a készletmozgások követése

A készletkezelés a vállalkozások egyik legkritikusabb, mégis gyakran háttérbe szorított eleme, akárcsak egy filmben, ahol a kulisszák mögött dolgozó stáb tagjai gondoskodnak arról, hogy minden jelenet zökkenőmentesen haladjon.