A mai modern világ, valamennyi eszközével együtt igazi kihívást jelent a szülőknek a gyermeknevelésben. Nemcsak a felnőtteket érinti az információáradat – a gyermekek érzékszerveit is milliónyi inger bombázza nap mint nap, melyek hatására jelentősen átformálódik napjainkban a viselkedés, a nevelés fogalma.
A modern társadalom mindemellett a rohanásról, a szuper-elfoglalt emberekről szól, és ez is alaposan rányomja a bélyegét a családi életre. Ezek fényében, David Eberhard svéd pszichiáter megkongatja a vészharangot: egy olyan világba csöppentünk, melyben a gyermek a főnök, a szülők pedig rabszolgaként ugrálnak körülötte.
Eberhard nem kertelt, amikor megírta a „Hogyan vették át a hatalmat a gyerekek a családban” című könyvét. A sokak által nyersnek és már-már sértőnek minősített következtetéseit olyan megfigyelésekre alapozta, melyek szorosan összefüggenek a 2000-es években alakot öltő elfoglalt szülők társadalmával.
A pszichiáter úgy véli, mivel a szülők csak kevés időt töltenek együtt a gyerekeikkel, ezt úgy próbálják kompenzálni, hogy a kicsiket helyezik a család középpontjába. Ez pedig azt eredményezi, hogy átadják nekik a hatalmat, „és végül ők diktálnak” – fogalmazott Eberhard.
„A szülők kevésbé hajlandóak verbálisan fegyelmezni a gyerekeiket” – állítja a pszichiáter. Csakhogy ezzel a változással a szülők és a gyerekek egyaránt szenvednek. „[A gyerekek] döntik el, hogy mit nézzenek a tévében, mit egyenek vacsorára, hova menjen a család nyaralni. Már nem oda mennek, ahol a szülők döntenek – oda mennek, ahol a gyerekek szerint jól érzik majd magukat” – írja a szakember.
Svédországban példaértékű – legalábbis papíron a gyermeknevelési és -jogi rendszer. A kormány felkarolja azokat a családokat, akik gyermeket vállalnak, a nevelési és gondozási program is tökéletes feltételeket biztosít. A szülőknek joguk van két évnél hosszabb szabadságot kivenni, ha gyermekük születik, az apákat pedig arra ösztönzik, hogy aktív szerepet vállaljanak a család életében.
Eberhard szerint azonban e látszólagos előnyök ellenére a fenti intézkedéseknek volt egy árnyoldala is. Megnőtt ugyanis a szorongásos zavarokkal küzdő, önkárosításban tetten ért svéd fiatalok száma. A gyermekkori elhízás pedig eddig sosem mért értékeket öltött.
„A gyerekekkel szembeni agresszivitás tilalmától eljutottunk oda, hogy nem szabad nekik semmit sem mondani. Az a meggyőződésünk, hogy állandóan védelmeznünk kell a gyerekeket, mert annyi szörnyű dolog történhet velük. Ennek az a hatása, hogy a kicsik porcelánbabákká váltak. Nincs bátorságunk fellépni ellene. És ez automatikusan átviszi rájuk a döntéshozatalt” – vélekedik Eberhard, aki egyébként hatgyermekes édesapa.
A szakember azt szorgalmazza, a szülők igenis menjenek vissza dolgozni, és ne érezzenek bűntudatot azért, mert távol maradnak a gyermekeiktől. Ezeket az érzéseket ugyanis a társadalom generálja bennük.
„Ha bűntudatot éreznek azért, mert ’túl sokat dolgoznak’, vagy mert ’az emberek azt mondják, nem látják eleget a gyerekeiket’, akkor válaszoljanak így: ’gondoskodom róla, hogy fantasztikusan jól érezzék magukat, amikor együtt otthon vagyunk’. Túlkompenzálni őket azzal, hogy mindent megadsz nekik, csak a közelséget nem, és hagyod, hogy ők döntsenek mindenről. Szerintem ez káros a gyerekekre nézve” – figyelmeztet a pszichiáter.
Eberhard elveit Rebecka Edgren Alden is osztja, aki a Mama svéd szülői magazin főszerkesztője és három gyerek édesanyja. Úgy vélekedik, „a túl sok választás nem tesz jót a gyereknek – ezt nem szakértőként, hanem háromgyermekes anyaként mondom. Nekünk, felnőtteknek felelősségünk van értük, és rajtunk múlik, hogy mi döntünk”. Nem kell a gyermeket elnyomni, de túl sok szabadsággal sem jó felruházni. Neki még sokat kell tanulnia erről a világról, és csak akkor sikerül ez neki, ha mi keretet – szabályokat és határokat biztosítunk számára.

Kapcsolódó cikk

Alden szerint a svéd rendszer előnyei jóval felülmúlják a hátrányait. „Általánosságban elmondható, hogy Svédországban nagyon sok jó szülő van, akik sokat törődnek a gyerekeikkel, és sok időt, energiát szánnak rájuk” – fogalmazott a háromgyerekes anyuka.
Eberhard azonban továbbra is úgy gondolja, ha a szülők nem kezelnék hímestojásként a gyermekeiket, sokkal jobb eredményeket érnének el a gyermeknevelésben: „Én ugyanarra a dologra térek vissza – a gyerekek nem olyan törékenyek, mint gondoljuk” – summázott a pszichiáter.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.