A „ tiszteld az idősebbeket” koncepció abból az időből származik , amikor a fiatalabb generáció kénytelen volt az idősebbek élettapasztalatai szerint élni.
A szülők az idők hajnala óta ismételgetik ezt a mondatot, hogy viselkedésre bírják gyermekeiket. Sőt, egyes országokban az idősek ilyen tiszteletét törvény írja elő.

Bright Side azonban mélyen beleásta magát a témába, és összegyűjtötte, milyen buktatói lehetnek annak, ha a gyereknevelés során az idősek tiszteletére fektetjük a legnagyobb hangsúlyt.

Az elképzelés a tisztelet utánzására ösztönöz

Gyerekneveles.tisztelet.szuloseg

Pszichológusok szerint ahhoz, hogy megtanítsd a gyermekedet arra, hogy méltósággal bánjon másokkal, neked is ugyanúgy kell bánnod velük.

Ha a szülők ragaszkodnak ahhoz, hogy gyermekeik automatikusan tiszteljék őket, anélkül, hogy megfelelő példát mutatnának, ez a gyerek megfélemlítéséhez vezethet.
Tisztelettel fognak viselkedni, mert nem kételkednek szüleik véleményében, hiszen „ha anya azt mondta, akkor az igaz”. Később azonban, miután felnőnek, nem tudják elemezni mások viselkedését, és nem tudják eldönteni, hogy azok megérdemlik-e a személyes tiszteletüket vagy sem.

Ez arra készteti a gyerekeket, hogy figyelmen kívül hagyják a veszélyt

Gyerekneveles.tisztelet.szuloseg.2
Az a hiedelem, hogy „tisztelni kell az idősebbeket”, arra késztetheti a gyerekeket, hogy figyelmen kívül hagyják a „ne beszélj idegenekkel” szabályt.
Ha gyerekként belénk nevelik az idősek automatikus tiszteletét, akkor még felnőttként is kevésbé leszünk hajlamosak arra, hogy megkérdőjelezzük a nálunk idősebbeket, amikor ez igazán fontos lenne.

Arra kényszeríti a fiatalabb generációkat, hogy kövessék a régi iskolai magatartást

Gyerekneveles.tisztelet.szuloseg.3

Ugyan van kapcsolat az életkor és a tapasztalat között, ez a tudás helyzetfüggő.

Bár az idősek általában a fejlődésre akarják ösztönözni a fiatalokat, azt, hogy az emberek milyen tanácsokat osztogatnak, az adott személy élettapasztalataitól függenek.

A tanácsok általában a fiatalok megszégyenítésére irányulnak, és arra kényszeríthetik az újabb generációkat, hogy ragaszkodjanak az elévült elképzelésekhez.

Hamis prioritásokat adhatunk nekik

Gyerekneveles.tisztelet.szuloseg.4

Minden ember megérdemli a szeretetet és a méltó bánásmódot. 

Lehet, hogy csak azt tanítjuk meg a gyerekeknek, hogy valakik megérdemlik a tiszteletet és valakik nem, ha azt hajtogatjuk, hogy az időseket tisztelni kell. Elképzelhető, hogy míg az idősekkel tisztelettudóak lesznek, a társaikkal már nem.
Azt a személyt, aki segít nekünk vagy jobbá teszi az életünket, tisztelni kell, és ez nem feltétlenül az életkortól függ.

A tisztelet megkövetelése csorbítja a gyerek méltóságát

Gyerekneveles.tisztelet.szuloseg.5

Ha alapértelmezés szerint tiszteletet követelünk a gyerekektől, az azt jelenti, hogy felsőbbrendűek akarunk lenni hozzájuk képest, és csökkenteni akarjuk az ő értéküket. 

A tisztelet nem egy hierarchia, és nincs egyetlen ember sem, aki jobban megérdemelné, hogy másoknál jobban tiszteljék.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet