Háromnapos országos dzsesszzenei versenyt rendez Lakatos Ablakos Dezső emlékére az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola azzal a céllal, hogy jobban megismertesse a dzsesszstílusokat és ezek előadási hagyományait.

A péntektől vasárnapig tartó megmérettetés zsűrijének tagjai Borbély Mihály szaxofon- és klarinétművész, Szőke Nikolett dzsesszénekes és Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző lesznek – hangzott el az M5 csatorna Kult’30 című műsorában kedden.

Lakatos Ablakos Dezső komoly dzsessz-szaxofonos volt, aki fontos előadásokkal és mesterkurzusaival írta be magát a dzsessz történetébe – emelte ki Balogh Gábor, a verseny szervezője.

Ablakos Lakatos Dezső

Ablakos Lakatos Dezső Hangya Nagy József Szakcsi Lakatos Róbert barcza horváth józsef Balázs Elemér

Szőke Nikoletta szerint a dzsessz műfaja ma reneszánszát éli, egyre több fiatal látogat dzsesszkoncerteket és egyre többen művelik zenészként is ezt a műfajt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mint közönség, azt gondolom, hogy ez egy olyan műfaj, amit élőben kell megtapasztalni, hiszen van egy nagyon különleges atmoszférája. Művelőként pedig azt mondom, hogy hihetetlen élvezetes dolog ezt csinálni, az ember maga is feltöltődik miközben dzsesszt játszik vagy énekel[/perfectpullquote]

– mondta Szőke Nikoletta. A háromnapos zenei találkozót háromévente rendezik meg. Az elnyerhető előadóművészi ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak nyújtson segítséget a pályakezdéshez.

Idén is eldől, ki léphet fel a Sziget Fesztivál 2019 nagyszínpadán: Jön a Nagy-Szín-Pad!

A résztvevők meghívást kapnak többek között a Szigetre, a VOLT-ra, a Strandra, a MOL Nagyon Balaton eseményeire és a Campusra, a győztes pedig a fesztiválok nagyszínpadán koncertezhet. A Nagy-Szín-Pad! elődöntői május 8-9-10-11-én lesznek, a döntő május 16-án, a helyszín a fővárosi Akvárium Klub. A koncerteket az M2 Petőfi TV élőben közvetíti.

A versenyzők 3-7 fős dzsesszegyüttessel vagy különböző korcsoportokban szóló produkcióval indulhatnak, a szóló kategóriákon belül hangszeres (szaxofon, gitár, zongora, basszusgitár, trombita, bőgő) vagy ének alkategóriában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.