A játékok a kisgyermekek életében fontos szerepet töltenek be, hiszen általuk rengeteg mindent tanulhatnak és megismerhetik önmagukat is. Azonban a felnőttnek ahhoz, hogy pozitív irányba terelje a változást, érdemes tudatosnak maradnia a választás terén, hiszen nem minden játék járul hozzá ugyanolyan hatékonysággal a fejlődéshez. A gyerekek mindenféle játékot szeretnek, így nagyon nem tud mellényúlni, azonban, ha hasznosat szeretne adni, akkor érdemes tüzetesebben utánanéznie. Van néhány olyan szempont, ami hasznos lehet választáskor, aminek a segítségével valóban olyat választhat, ami fenntartja az érdeklődését, ami segíti a fizikai, szellemi, nyelvi és szocio-emocionális fejlődésben egyaránt.

Miért érdemes tudatosan játékot választani?

A játékok terén óriási a választék, így érdemes olyan játékot választani, ami akár többféleképpen is használható, így nem un rá hamar a gyerek. A gyerekek összességében imádnak szétszedni, valamint néhány esetben összerakni dolgokat. A hagyományos fakockák és egymásba építhető, valamint összeilleszthető műanyag építőelemek egyaránt lekötik őket, mindamellett, hogy a fantáziájukat és a kreativitásukat is fejlesztik.

Érdemes olyan játékot választani, ami együtt nő fel a gyerekkel. Bizonyára már Ön is unja, hogy megvesz egy játékot, amivel legfeljebb két napig foglalatoskodik a gyerek. Így olyan játékokban érdemes gondolkozni, amelyek sokáig a gyerek hű játszótársai lehetnek. Ilyenek például a műanyag figurák vagy a plüssállatok is.
Jatekok Gyerekjatekok Bestmarkt
/ Fotó: Bestmarkt
Műanyag figura lehet többek között a fiúknak való dömper, vonat és egyéb izgalmas járművek vagy a lányoknak való babák, babaházak egyaránt.

Mire jók a különféle játékok?

A játék sokoldalúan fejlesztheti a gyerek képességeit és készségeit, játék közben a gyerek gyakorolhatja az újonnan megszerzett tulajdonságokat. Így az önálló játék hozzásegítheti a logikus gondolkodási képesség fejlesztéséhez, a kitartás és a problémamegoldó képesség megszerzéséhez. Segítheti továbbá a térérzet kialakulását, az összehangolt szem- és kézmozgásokat, valamint a finommotoros képességek fejlődését egyaránt.

A gyermek fantáziája és képzelőereje is fontos. Amikor szerepjátékról van szó, akkor könnyen egy figura helyébe képzelheti magát, vagy akár hétköznapi használati tárgyakat alakíthat kardokká, koronává vagy varázspálcává. Amennyiben ilyen jellegű játékkal lepi meg, ami által hozzájárulhat a szerepjáték kifejlesztéséhez, akkor segítheti a gyerek nyelvi, valamint szövegértési képességeinek a fejlődését is. Így összességében érdemes tudatosan játékot választani és kikérni a szakértők véleményét, hogy valóban olyan játékkal lepje meg gyerekét vagy unokáját, ami nem csak szórakoztatja, de amely által fejlődhet is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

mikrobiomdiagnosztika.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 3

Mennyire ismered a saját mikrobiomod?

Már a középkorban sem volt idegen feltételezés, hogy a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok hatással vannak az egész szervezetünkre, az egészségünkre.

m18-hal-0-high-performance-led-area-light-3000-lm

Munkalámpák, fejlámpák, reflektorok a pontos munkához

Akkor döbbenünk rá, hogy mekkora szükségünk van a lámpákra a mindennapokban barkácsoláshoz, szereléshez, felújításhoz, amikor először akad el a munka amiatt, hogy a fényviszonyok nem megfelelőek, vagy az általános világítás nem elegendő.

logzi.com - 2024 augusztus - LinkMarketing - 2

Készletkezelés – a készletmozgások követése

A készletkezelés a vállalkozások egyik legkritikusabb, mégis gyakran háttérbe szorított eleme, akárcsak egy filmben, ahol a kulisszák mögött dolgozó stáb tagjai gondoskodnak arról, hogy minden jelenet zökkenőmentesen haladjon.

httpsplakatnyomda.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Miért érdemes egyedi tapétát készíttetni?

A mai cikkünkben ismét egy igazán izgalmas témát dolgozunk fel. Megmutatjuk, miért érdemes neked is egyedi tapétát készíttetni, és ez a faldekoráció hogyan járulhat hozzá a belső tér különlegességéhez és funkcionalitásához.

https-ecomodul.hu - 2024 augusztus - Cikk 4

Te mire használnád a saját bejáratú mobilházadat?

Talán nincs is még egy olyan sokszínű ingatlantípus a piacon, mint a modern, exkluzív színvonalat képviselő konténerház, amelyet számos szerepben tudunk alkalmazni, attól függően, hogy éppen mire van igazán szükségünk.

httpswww.saseskos.hu - 2024 augusztus - Cikk4

Egy várva várt társasjáték

Társasjátékokkal játszani jó. Ha pedig van egy kedvencünk, az még jobb. A legjobb pedig az, ha a kedvenc társasjátékunknak folytatása is lesz.

httpszakanyszerszamhaz.hu - 2024 augusztus - Cikk6

A hőlégbefúvók felhasználási lehetőségei

Igen, jól látod: egyetlen szórakoztatási céllal készült filmnek sem adnak a cikkünkhöz hasonló címet – ez sokkal inkább egy dokumentumfilmhez passzol. Ha utóbbira gondolunk, sokszor a száraz, aláfestő zenék nélküli, tényközlő alkotások jutnak eszünkbe, pedig a hőlégfúvók felhasználása igenis izgalmas terület.

hydroking.hu - 2024 augusztus - LinkMarketing - 4

Kedvenc filmjeink megmutatják, hogy mi miatt aggódunk

Az apokaliptikus történetek iránti vonzalmunk rámutat arra, hogy mitől félünk a legjobban. Például már a koronavírus-járvány előtt is milliókat vonzottak a rejtélyes vírusokkal kapcsolatos filmek, mint amilyen a 2011-es Fertőzés.

premiumcardesign.hu - 2024 július - LinkMarketing - 2

A kipufogó hangzásának Beethovenje

Egy speciális kipufogórendszer által teljesítménynövekedés és nagyobb nyomaték érhető el. Ez hatással lesz a motor fordulatszám-tartományára is, így segítve az autó gyorsulását.