A reflux manapság szinte népbetegségnek számít, gyerekektől az idősekig rengeteg korosztályt érint. A gyakori gyomorégés, a kínzó, száraz köhögés, a fájdalmas nyelés és a kellemetlen szájszag megkeseríti a mindennapokat, aki pedig nem változtat az életvitelén, annak sokszor a gyógyszeres kezelés sem javít az állapotán. A reflux tünetei szerencsére természetes módszerekkel is enyhíthetőek, ezért érdemes kipróbálni a következőket.

Megfelelő étkezés

Az emésztőrendszeri betegségek egyik legfőbb oka sok esetben az egészségtelen táplálkozás, illetve már kialakult probléma esetén a tüneteket is súlyosbítja. Reflux esetén a nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő záróizom nem zár rendesen, így a gyomorsav visszaszivárog.
Ha ezt tetézzük azzal, hogy egyszerre nagy mennyiségű étellel terheljük meg a gyomrunkat, vagy olyan ételeket fogyasztunk, amelyektől fokozódik a savtermelés, azzal csak tovább rontunk a helyzeten.
A refluxos betegeknek speciális diétára van szükségük, melynek alapja a gyakori, kis mennyiségű étkezés, és azoknak az élelmiszereknek az elkerülése, amelyektől sok gyomorsav termelődik. Ilyenek többek között az intenzíven fűszerezett vagy csípős ételek, a savanyúságok, a citrusfélék, a zsíros húsok, a kávé, a cukor, a szénsavas, illetve az alkoholos italok. Mellette érdemes enyhén lúgos gyógyvizet fogyasztani, hiszen a lúgosítás csökkenti a savasodást.

Emésztés támogatása gyógynövényekkel

Mivel a refluxos panaszokat a gyomorsav túltengése okozza, ezért – az egészséges étkezés mellett természetesen – célszerű odafigyelni arra is, hogy mérsékeljük a túlzott termelődését, illetve védjük a nyelőcsövet és a nyálkahártyát a sav károsító hatásaitól.

Erre léteznek olyan természetes módszerek, melyek kíméletesek, ám egyben hatásosak is. A Myrobalan KhogA.9 kapszula egy gyógynövényes étrend-kiegészítő, ami kalcium-karbonátot és 8 gyógynövény különleges kivonatát tartalmazza, mesterséges adalékanyagok nélkül.

A készítmény csökkenti a reflux tüneteit, de akut jellegű gyomorpanaszok esetén is alkalmazható. Életmódváltással kiegészítve akár végleg megszabadíthat a panaszoktól.

Nyugodt pihenés biztosítása

A reflux tünetei általában fekvő helyzetben intenzívebben jelentkeznek, ezért a vacsorát érdemes könnyű ételekből összeállítani, és lefekvés előtt legalább 3 órával elfogyasztani. Az ágy fejvégének megemelése szintén sokat segíthet, hiszen így a sav kevésbé szivárog vissza a nyelőcsőbe.

Stressz csökkentése

A reflux kialakulásáért a stresszes életmód is okolható. Mivel itt alapvetően lelki problémáról van szó, ezért ilyen esetben hiába csökkentjük a testi panaszokat, ha közben “fejben” minden marad a régi.
Amennyiben az otthon alkalmazható stresszkezelési technikák hatástalannak bizonyulnak, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a lelkiállapot javulásával a reflux tünetei is enyhülhetnek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.