Január 3-án tartották a Kultúrbrigád és az Átrium következő bemutatójának, Mózsik Imre és Bodó Viktor A Krakken művelet című darabjának olvasópróbáját. Bodó Viktor idei egyetlen hazai előadása készül az Átriumban.

Az előadás rendezője, az utóbbi években főként német nyelvterületen dolgozó Bodó Viktor elmondta: nagyon örül, hogy ezúttal nincs szüksége tolmácsra, és végre ismét Magyarországon rendezhet, magyar színészekkel, magyar nyelven. Mint mondta, ez lehetőséget ad arra, hogy a nyelvek és kultúrák közti különbözőségéből adódó tapasztalatait is felhasználja, és a nyelvvel való játék adja az előadás egyik fő humorforrását.

A darab egy része ugyanis a színhelyül választott képzeletbeli ország nyelvén játszódik, amihez a szerzők egyedi nyelvet dolgoztak ki, nyelvtani alapvetésekkel és szótárral.

A történet szerint egy miniszter külföldre utazik, mert a világkiállításon országának egy gigantikus méretű Holdat kell bemutatnia. Mivel a projektvezető eltűnt, neki kell beugrania, hogy minden simán menjen a kiállításon, ahol tekintélyes nemzetközi delegáció előtt kell helytállni. Ám érkezésekor azt tapasztalja, hogy minden tele van homokkal és sárral, akadozik az áramellátás, a munkások valami egészen elképesztő és érthetetlen nyelven kommunikálnak, tolmács nincs sehol, térerő, net nuku.

Krakken 019 Foto © Mészáros Csaba
/ Fotó: Mészáros Csaba

Mint kiderül, a városra lecsapott a Krakken nevű jelenség, ami egy homokvihar, de a helyi kultúrában ez egy mítikus jelentőségű homokszörny, homokpolip, ami bizonyos tisztátalan cselekedetek büntetéseként zúdul az érintettekre…

A „pszicho-thriller-krimi-komédia” műfajú előadás főbb szerepeiben Gyabronka József, Bálint András, Molnár Piroska, Lázár Kati, Fehér Balázs Benő, Némedi Árpád, Lugosi György, Kurta Niké, Dékány Barnabás és Rainer-Micsinyei Nóra lesznek láthatók, a díszletet Schnábel Zita, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezi. Az ősbemutatóra március 3-án kerül sor, a jegyek már kaphatók.

Kultúrbrigád #facebook

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.