A szürke hályog a szemlencse elszürkülésével járó, igen gyakori szembetegség. Tünetei a kettős látás, a rossz éjszakai és homályos látás, a szemkáprázás és a szemüveg dioptriájának gyakori változása.

A probléma sajnos gyógyszerekkel, különféle kezelésekkel nem orvosolható, egyedüli megoldás rá a szürkehályog-műtét. Jelen cikkünkben megnézzük, melyek ennek az igen gyakori, rutinműtétnek számító operációnak a lépései.

A szürkehályog-műtétek végzésében az orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek, így az eljárás teljesen biztonságos és eredményes. A fejlett technológiák alkalmazásának köszönhetően a műtét alig 10 percig tart. Altatásra nem, csupán helyi érzéstelenítésre van szükség közben. A korszerű, phacoemulsificatios technikának nevezett eljárás során a szürke szemlencsét lényegében műlencsére cserélik.

Műtétet megelőző alkalmassági vizsgálat

A szürkehályog-műtét menete mindig alapos vizsgálatokkal indul. Az operáció előtti találkozón egy 2-3 órás, mindenre kiterjedő ellenőrzés keretében határozza meg a kezelőorvos azt, hogy a páciens szemein végrehajtható-e a műtét. A vizsgálat előtti hetekben kontaktlencse viselése a megfelelő eredmények érdekében nem ajánlott, maga a procedúra pedig pupillatágítással jár, így érdemes kísérővel érkezni. Az alkalmassági vizsgálat részét képező látásélesség és szemnyomás vizsgálata mellett az orvos egyéb vizsgálatokat is elrendelhet. 

Szürkehályog-műtét – a legtöbb műtéthez hasonlóan – érvényes laborleletek és EKG birtokában végezhető el, a műtét előtti feladatok közé tartozik az ezeken való részvétel is. A műtétet megelőzően történik meg a beültetendő műlencsék kiválasztása, megtervezése is, melyek teljes mértékben személyre szabottak. 

Mi történik a műtét napján?

A műtét napján rövid adminisztrációt követően sor kerül a belgyógyászati és laborleletek áttekintésére, majd a konkrét eljárásra, melyet fekvő helyzetben végeznek. Miután szemcseppekkel (szúrás, injekciók és fájdalom nélkül) érzéstelenítették a szemet, a műtétet végző orvos apró bemetszést végez a látószerven, hogy aztán ultrahangos módszerrel eltávolítsa a megbetegedett szemlencsét. Ezt követően behelyezésre kerül a műlencse. A szemen ejtett seb olyannyira pici, hogy magától gyógyul. 1-2 órás, problémamentes pihenést követően haza is engedik a beteget. 

Szürkehályog-műtét keretében több tipusú lencse is beültetésre kerülhet: így trifokális (vagyis kétfókuszú) vagy monofokális (egyfókuszú) lencse, valamint cilinderes korrekcióra is sor kerülhet. A kétfókuszú lencse közelre és távolra is lehetővé teszi az éleslátást, az egyfókuszú csak az egyik távolságra. 

A műtétet követő kontrollvizsgálatok

A műtét más- vagy harmadnapján rögtön sor is kerül az első kontrollvizsgálatra, két hónappal utána pedig a másodikra, amelynek során ha szükséges – főleg monofokális műlencse esetén – szemüveget ír fel a szakorvos. Ezt követően elegendő évente szemorvosi vizsgálaton részt venni.

Az éleslátás szürkehályog-műtét után fokozatosan, hetek alatt alakul ki. A műlencsék élethossza tartós, így cserélni őket nem szükséges. Teljes mértékben végleges megoldást jelentenek a szürke hályog kezelésére.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.