A belgák szerint a sült krumplijuknak és majonézüknek az UNESCO világörökségi listáján a helye

Belgium híres a sült krumplijáról, amit tradicionálisan papírból készült kúpba csomagolva szolgálnak fel, és vastagon nyakon öntik majonézzel. A belgák most a sült krumpli iránti szeretetüket új szintre akarják emelni.

Született egy kezdeményezés az országban, amelynek célja, hogy a sült krumplit vegyék fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Listájára.

Az UNESCO listája jelenleg több mint 400 elemből áll, és vannak közte különböző ételek és hagyományok szerte a világból. Ilyen például a török lapos vagy lepénykenyér, a kimcsi, az osztrák lovagló mesterség vagy a kínai árnyék bábjáték. 

A belgák annyival mindenképpen beljebb vannak, hogy Belgium sör kultúrája is szerepel már a listán.

A petíció célja egyszerű: hangsúlyozni a belga kulináris know-how-t, ami nem más, mint a sült krumpli majonézzel. A kérvény létjogosultságát futballpéldával illusztrálják.

Belgianbeer1
A Belga Sörök Már Rajta Vannak Az Unesco Listáján / Fotó: Hungry Forever

“Ez olyan, mint az ízek világkupája. Mi kis ország vagyunk, de csatáraink, a sült krumpli és a majonéz nagyon jól hasítanak. Hajlandóak vagyunk a végsőkig elmenni”– mondta Arthus de Bousies, egy belga majonézgyártó cég, a Natura ügyvezető igazgatója, a petíció támogatója. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból