Követem Közélet A Brexit óta erősödött a rasszizmus – figyelmeztet az...

A Brexit óta erősödött a rasszizmus – figyelmeztet az ENSZ

Promóció

Az ENSZ különleges referense összefüggést talált a Brexit és a rasszizmus, valamint az intolerancia fokozódása között.  A rasszista diskurzus erősödése a fősodorba tartozó politikai pártokat is elérte.

Promóció
- Advertisement -

A Brexitről tartott népszavazás azt eredményezte, hogy a faji, etnikai és vallási intolerancia növekedése elfogadottá vált az ENSZ témával foglalkozó szakembere szerint. 

Brexitre buzdító tüntetés 2016-ban / Fotó: Getty Images

A szakreferens az Egyesült Királyságban és Írországban teljesített két hetes tényfeltáró küldetése után összesítette tapasztalatait. Tendayi Achiume közleményében azt állítja, hogy “a migrációt és a külföldi állampolgárokat, köztük a menekülteket, érintő idegengyűlő közbeszéd volumenében és elfogadottságában is növekszik mind a közösségi, mind a nyomtatott médiában.”

A faji és vallási alapú kirekesztés a politikai diskurzusban is megfigyelhető a bal és a jobb oldalon egyaránt, sőt, a fő politikai pártoknál is tért hódít.

Az Achiume által megkérdezett csoportok és egyének attól tartanak, hogy sem a jobb, sem a bal oldali pártok vezetői nem ítélik el következetesen és egyértelműen az antiszemitizmust és iszlámfóbiát, ami a médiában, a nyilvános helyeken, sőt, a brit parlamentben is egyre jobban terjed.

Achiume Theresa May miniszterelnököt is kritizálja, aki még 2012-ben belügyminiszterként arra törekedett, hogy “ellenséges környezetet” teremtsen az illegális bevándorlók számára.

Az ENSZ megbízottja elismeri, hogy a brit kormány tesz lépéseket a jogi keretek megteremtésével a faji diszkrimináció és kirekesztés megakadályozására.

Szerinte ugyanakkor még rengeteg tennivaló van a faji előítéletek és egyenlőtlenségek strukturális formái megszüntetéséhez vezető úton.

Tendayi Achiume megállapításai előzetesek, a végleges jelentést az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához 2019 júniusában fogják benyújtani.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3