A Brexit óta erősödött a rasszizmus – figyelmeztet az ENSZ

Az ENSZ különleges referense összefüggést talált a Brexit és a rasszizmus, valamint az intolerancia fokozódása között.  A rasszista diskurzus erősödése a fősodorba tartozó politikai pártokat is elérte.

A Brexitről tartott népszavazás azt eredményezte, hogy a faji, etnikai és vallási intolerancia növekedése elfogadottá vált az ENSZ témával foglalkozó szakembere szerint. 

Flotilla Outside Parliament Brexit Fishing Vessels Protest 2A230378 45F5 11E6 B0F4 7520104944F6
Brexitre Buzdító Tüntetés 2016-Ban / Fotó: Getty Images

A szakreferens az Egyesült Királyságban és Írországban teljesített két hetes tényfeltáró küldetése után összesítette tapasztalatait. Tendayi Achiume közleményében azt állítja, hogy “a migrációt és a külföldi állampolgárokat, köztük a menekülteket, érintő idegengyűlő közbeszéd volumenében és elfogadottságában is növekszik mind a közösségi, mind a nyomtatott médiában.”

A faji és vallási alapú kirekesztés a politikai diskurzusban is megfigyelhető a bal és a jobb oldalon egyaránt, sőt, a fő politikai pártoknál is tért hódít.

Az Achiume által megkérdezett csoportok és egyének attól tartanak, hogy sem a jobb, sem a bal oldali pártok vezetői nem ítélik el következetesen és egyértelműen az antiszemitizmust és iszlámfóbiát, ami a médiában, a nyilvános helyeken, sőt, a brit parlamentben is egyre jobban terjed.

Achiume Theresa May miniszterelnököt is kritizálja, aki még 2012-ben belügyminiszterként arra törekedett, hogy “ellenséges környezetet” teremtsen az illegális bevándorlók számára.

Az ENSZ megbízottja elismeri, hogy a brit kormány tesz lépéseket a jogi keretek megteremtésével a faji diszkrimináció és kirekesztés megakadályozására.

Szerinte ugyanakkor még rengeteg tennivaló van a faji előítéletek és egyenlőtlenségek strukturális formái megszüntetéséhez vezető úton.

Tendayi Achiume megállapításai előzetesek, a végleges jelentést az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához 2019 júniusában fogják benyújtani.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból