Az ENSZ különleges referense összefüggést talált a Brexit és a rasszizmus, valamint az intolerancia fokozódása között.  A rasszista diskurzus erősödése a fősodorba tartozó politikai pártokat is elérte.

A Brexitről tartott népszavazás azt eredményezte, hogy a faji, etnikai és vallási intolerancia növekedése elfogadottá vált az ENSZ témával foglalkozó szakembere szerint. 

Flotilla Outside Parliament Brexit Fishing Vessels Protest 2A230378 45F5 11E6 B0F4 7520104944F6
Brexitre Buzdító Tüntetés 2016-Ban / Fotó: Getty Images

A szakreferens az Egyesült Királyságban és Írországban teljesített két hetes tényfeltáró küldetése után összesítette tapasztalatait. Tendayi Achiume közleményében azt állítja, hogy “a migrációt és a külföldi állampolgárokat, köztük a menekülteket, érintő idegengyűlő közbeszéd volumenében és elfogadottságában is növekszik mind a közösségi, mind a nyomtatott médiában.”

A faji és vallási alapú kirekesztés a politikai diskurzusban is megfigyelhető a bal és a jobb oldalon egyaránt, sőt, a fő politikai pártoknál is tért hódít.

Az Achiume által megkérdezett csoportok és egyének attól tartanak, hogy sem a jobb, sem a bal oldali pártok vezetői nem ítélik el következetesen és egyértelműen az antiszemitizmust és iszlámfóbiát, ami a médiában, a nyilvános helyeken, sőt, a brit parlamentben is egyre jobban terjed.

Achiume Theresa May miniszterelnököt is kritizálja, aki még 2012-ben belügyminiszterként arra törekedett, hogy “ellenséges környezetet” teremtsen az illegális bevándorlók számára.

Az ENSZ megbízottja elismeri, hogy a brit kormány tesz lépéseket a jogi keretek megteremtésével a faji diszkrimináció és kirekesztés megakadályozására.

Szerinte ugyanakkor még rengeteg tennivaló van a faji előítéletek és egyenlőtlenségek strukturális formái megszüntetéséhez vezető úton.

Tendayi Achiume megállapításai előzetesek, a végleges jelentést az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához 2019 júniusában fogják benyújtani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.