Az egész Egyesült Királyság területén nagy felháborodást keltett a feministák körében a határozat, miszerint az abortusz ellenes jótékonysági kampány, a Life 250.000 fontot kap a brit tampondóból.

A tamponadó arra utal, hogy a női higéniai termékek nem élveznek adómentességet, tehát a nőkre plusz 5% adót rónak ki. Ezek a termékek ugyebár alapvető szükségletűek, mégsem élveznek olyan mentességet, mint az ehető cukorvirágok, alkoholos gumicukrok és az olyan egzotikus húsfélék mint a krokodil- vagy kenguruhús. 

A Life egy olyan jótékonysági program, ami aktívan emeli fel szavát az abortusz ellen minden körülmények között, még akkor is, ha az illető erőszak áldozata lett, emellett szembe megy az általános iskolákban tanított szexuális felvilágosítással, de olyan eszméiket már felülvizsgálat alá helyezték, mint az abortusz és a mellrák kapcsolatának megalapozatlan összefüggéseiről szóló teóriák. 

A weboldalukon található leírás szerint a Life 1970 óta ellenzi az abortuszt, és nyújt helyette pozitív alternatívát. 

A minap a Life egy olyan blogbejegyzést osztott meg, amiben azt állítják, hogy:

Azok a szektorok, amik a nőknek ilyen irányú támogatást nyújtanak, szégyellniük kéne magukat.

Emellett felvázolták véleményüket a “Guardian által vezetett médiakampány” ellen.

Dicsérik a kormányt, amiért

megtagadta az abortuszipar és politikai szövetségesei által gyakorolt ​​nyomást, és hogy megpróbálja megállítani a válságban lévő sebezhető nők anyagi támogatását.

És kijelentette, hogy a tamponadó “számos gyakorlati támogatást nyújt a terhes és hajléktalan nők számára.”

A Life oktatási igazgatója, Anne Scalan így nyilatkozott:

Azok a szervezetek és politikusok, akik azt harsogják, hogy kiállnak a nők mellett, de most kifogásolják, hogy a pénzt költik a válságban lévő kiszolgáltatott nők gondozására, szégyellniük kéne magukat.

Ez rávilágít a valós programra, ami mégsem a nők támogatása, hanem az olyan iparágak segítése, amik hasznot húznak a kiszolgáltatott nők helyzetéből, miközben meg nem született gyermekük életének véget vetnek. 

Habár a Lifenak, aki a Big Lottery Fundtól tavaly 49.000 fontot kapott, nyíltan tiltották meg, hogy a pénzt reklámra vagy a vitatott terhességi tanácsadási és oktatási szolgáltatásokra fordítsa, amint azt a munkaügyi képviselő Diana Johnson elmondta:

Számos kiváló női szervezet elvesztette finanszírozási lehetőségét a Life-ra. Nagyon csalódott vagyok, hogy a miniszterek ezt a döntést a nyilvános felháborodás fényében hozták meg, amikor ezt először előterjesztették. 

A Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat szóvivője, akikhez abortusszal kapcsolatban is fordulhatnak, elmondta a Dazednek: 

Teljesen helyénvaló, hogy a tamponadónak olyan szervezeteket kell támogatnia, amik terhes nőket segítenek, de mélységesen nagy csalódást okoz, hogy ebben az esetben a kedvezményezett olyan forrásokat fog költeni, amelyeket felszabadítottak, és ennek eredményeképpen kampányoltak a nők terhességgel kapcsolatos döntéseinek korlátozása érdekében.

Tavaly még úgy tűnt, hogy eltörlik a tamponadót. Miután a social média platformokon folytatott online aktivizmus lecsengett, a londoni demonstrációk végre szemet szúrtak a mainstream média hírközlőnek is. Az akkori kancellár, George Osborne ezt követően 20%-ról 5-re csökkentette az adó mennyiségét, ezzel egyidőben vezette be azt, hogy az adóból olyan jótékonysági programokat is lehet támogatni, mint például a Life

No Title

Govt giving tampon tax cash 2 those who oppose abortion & SRE-so our own money being used 2 fund our discrimination..https://t.co/cZnhErn2ye

Habár ez csak kis sikernek mondható, az adomány máris nagymértékű szkepticizmussal találkozott a feminista kampányolók részéről, akik szerint az ötlet, miszerint a nőknek a saját jótékonysági ügyeiket kell finanszírozniuk, hiányzott a felháborodást keltő indokok közül. 

Osborne végül nem tartotta be az ígéretét, hogy elhárítja majd az egészségügyi termékekre vonatkozó 5 százalékos áfát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.