Az eredetileg májusra tervezett Cannes-i Filmfesztivál a koronavírus következtében halasztásra került, a rendezvény kimenetele, időpontja azonban bizonytalan. 

Lehetséges együttműködés

A koronavírus következtében a kulturális élet is leállásokra kényszerül. Forgatások, filmpremierek, koncertek és fesztiválok maradnak el, de a Cannes-i Filmfesztivál is bedobta a törülközőt, ami eredetileg május 12-23. között került volna megrendezésre. 

Cannesi Filmfesztival Halasztas Korona
A Cannes-I Filmfesztivál Is Halasztásra Kerül A Koronavírus Miatt / Fotó: Cannes-I Filmfesztivál

Thierry Fremaux, a rendezvény szervezője a Variety-nek elmondta, hogy őszre tervezik az új eseményt. Ekkora bizonyára már lehetőség nyílik a színházaknak és más szórakoztató intézményeknek, hogy újra látogatókat fogadjanak. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A mozik és az egész szórakoztatóipar meg van rettenve. Kénytelenek leszünk mindent újjáépíteni, ezzel is bizonyítva ennek fontosságát energiával, egységgel, valamint szolidaritással[/perfectpullquote]

– mondja Fremaux. A szervező azt is elárulta, hogy a Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatójával, Alberto Barbera-val is megbeszélések folynak, hogy esetleg valamit a két rendezvény együtt alkosson.

A bizonytalanság nagy úr

A Variety-nek adott interjújában Fremaux kifejtette, hogy a Cannes-i Filmfesztivál megújult formában lesz majd ismét látogatható, a virtuális rendezvény lehetőségét azonban elvetették. Ahogy azt is, hogy esetleg rövidebb ideig tart majd. Ugyan arra nincs semmi esély, hogy még a nyáron bepótolható legyen az esemény, de ha a Filmfesztivál valamikor megrendezésre kerül, az teljes hosszában lesz majd élvezhető. És ha valóban adatik erre alkalom, az jelzi majd, hogy az élet győzött a világjárvány felett. 

Ezen a filmek premierjei csúsznak a koronavírus miatt

A nagy filmstúdiók a koronavírus-járvány és a mozi bezárások miatt kénytelenek új időpontokat találni a már kitűzött premierdátumok helyett, írja a . Kína még januárban döntött úgy, hogy bezárja a mozikat és vidámparkokat, hogy megfékezzék a járvány terjedését. A távol-keleti ország azóta már fokozatosan újranyitja a filmszínházakat, de a világ más tájain még folyamatban vannak a bezárások.

Ugyan a hírek szerint Franciaországban május 11-én ér véget a karantén, de valószínűleg Európában legkorábban július közepe környékén kerülhet erre sor. Ha azonban a nyár folyamán a koronavírus továbbra is fenyegeti az országokat, a hivatalos intézmények nem is fogják engedélyezni, hogy hasonló események legyenek látogathatók. Mindenesetre a szervezők figyelik más filmfesztiválok lépéseit és a problémával kapcsolatos döntéseiket is. 

És természetesen a szervezők a moziktól is függenek, amik jelenleg működésük mélypontján küzdenek a vírus ellen. Ezeket az intézményeket segítenünk és támogatnunk kell, hiszen a veszély elmúltával kulcsfontosságú szerepük lesz a közönség szórakoztatásában. 

Thierry Fremaux szerint a filmfesztiválokra jelentkezés procedúrája szinte változatlan maradt. A rendezők ugyanúgy megkeresik őt, visszajelzést várnak tőle. Alkotásaikkal egyszerre több filmfesztiválra is jelentkeznek, hiszen mind azt szeretnék, hogy azok egyre több helyen láthatók legyenek. A dialógus csak egy kicsit változott meg a kialakult krízis folytán, a bizonytalanság ugyanis mindenhol nagy úr. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet