A munkavállalóknak küldött feljegyzésében a CNN elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy zéró toleranciát alkalmaznak azokkal a dolgozóikkal szemben, akik oltás nélkül mennek vissza az irodába.

Vakcina vagy home office

A CNN elbocsátotta három dolgozóját, akik megszegték a csatorna belső szabályzatát azzal, hogy úgy mentek vissza dolgozni, hogy korábban nem vették fel a Covid-19 elleni vakcinát, számolt be a The Guardian.

Jeff Zucker, a médiatársaság elnöke augusztus 5-én írásban közölte a dolgozókkal, hogy kötelező számukra felvenni az oltást, ha irodában vagy kint a terepen dolgoznak, ahol szintén kapcsolatba kerülnek más emberekkel.

Szeretném egyértelműsíteni, hogy zéró toleranciát alkalmazunk azokkal szemben, akik nem kívánják beoltatni magukat

– írta Zucker, aki a WarnerMediánál is vezető pozíciókat tölt be. A feljegyzés eredeti szövegét az Associated Press szerezte meg, miután a CNN egyik tudósítója, Oliver Darcy megosztotta a Twitteren. Az újságíró nem árult el további részleteket az elbocsátások körülményéről illetve arról, melyik kirendeltségen dolgoztak kollégái.

A CNN irodáiba egy ideje önkéntes alapon térhettek vissza a dolgozók, Zucker elmondása szerint harmaduk választotta a szerkesztőséget a home office helyett. A cég csupán a munkavállalók bevallására hagyatkozott azzal kapcsolatban, hogy ki oltatta már be magát, de ez hamarosan változhat, jelezte az elnök.

A Szilikon-völgybeli nagy tech-cégek dolgozói is csak oltással térhetnek vissza az irodába

Zucker hozzátette, hogy az atlantai, washingtoni és Los Angeles-i szerkesztőségekben zárt térben az étkezések idején kívül kötelezővé teszik a maszkhasználatot, a többi központban pedig mindenki saját belátása szerint maga dönti el, viseli-e a maszkot.

A feljegyzésből az is kiderült, hogy a vezetőség szeptember 7-re tervezete, hogy minden alkalmazott visszatér a szerkesztőségi épületekbe, de ezt legalább október közepéig elhalasztották. Ez nem egyedi eset: az AP is csütörtökön értesítette munkavállalóit, hogy a szeptember 13-i visszatérés időpontját elnapolták.

A vállalkozások jelenleg azzal foglalkoznak Amerikában, hogy kidolgozzák a koronavírus-vakcinációra vonatkozó belső protokollokat. Az oltások bizonyítottan hatékonyan képesek megelőzni a Covid-19 súlyos tüneteinek kialakulását, azonban mindkét oltásra szükség van a teljes védettséghez. A Szilikon-völgyben a Google, a Facebook és az Uber már nemrégiben bejelentette, hogy csak azok térhetnek vissza az irodába, akik beoltatták magukat. New York városában és Kalifornia államban – ahogy korábban Moszkvában a szolgáltatási szektor dolgozóinál – elrendelték az állami alkalmazottak kötelező oltását, illetve annak hiányában a rendszeres tesztelésüket.

A CNN június elején visszavette egyik kommentátorát, akit korábban azért függesztettek fel, mert nem kapcsolta ki kameráját egy videókonferencián, és így élő adásban simogatta magát.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet