Beigazolódott a plágiumgyanú, emiatt Petruska Andrást kizárták A Dal 2019 döntőjéből. Helyette Oláh Gergő szerepel a legjobb nyolc versenyző között a műsor szombati fináléjában – tájékoztatott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája hétfőn.

Még sosem zártak ki senkit A Dal műsorból

A szakértői vélemény szerint Petruska idei versenydala, a Help Me Out of Here hangneme, tempója, hangszerelése, harmóniastruktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyezik a Vampire Weekend amerikai zenekar White Sky című szerzeményével, ezért A Dal 2019 szabályzata értelmében kizárták.

Az összegzés felidézi: A Dal második elődöntőjének végén bejelentették, hogy az egyik döntőbe jutott produkcióval kapcsolatban felmerült a plágiumgyanú.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amint a műsor készítőinek tudomására jutott a vád, azonnal elkezdték kivizsgálni az esetet. Azonban az adás végéig az idő rövidsége miatt nem érkezett meg a hivatalos szakmai és jogi állásfoglalás[/perfectpullquote]

– áll a közleményben.

Petruska Credit Lang Peter 2 Web
Petruska / Fotó: Lang Péter

Mivel a készítők számára a verseny tisztasága és a szabályok betartása a legfontosabb, “ezért csak reménykedni lehetett abban, hogy a plágiummal kapcsolatos megkeresés nem más, mint egy rosszindulatú, sértett ember zavarkeltési szándékú manipulációja”, teszi hozzá A Dal 2019 sajtómunkatársa.

Az elmúlt években felmerült már A Dalban egyes produkciók kapcsán, hogy plagizáltak, de eddig egy olyan eset sem volt, amely során egyértelműen bebizonyosodott volna a gyanú.

Petruska John Lennonnal írt karácsonyi dalt / ContextUs

A karácsonyi készülődésbe bizony nemcsak a sütögetés és az ajándékvásárlás tartozik hozzá, hanem – bár hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla – a lelki ráhangolódás és a családi körben töltött feltöltődés a legfontosabb hozzávalói az ünnepnek. A karácsony számomra a belső csöndemhez, és az év közbeni hajrá által betemetett, tiszta érzéseimhez való visszatalálást jelenti.

A versenyzők minden évben aláírnak egy nyilatkozatot, amelynek az egyik pontja kifejezetten erre az esetre súlyos pénzügyi büntetést helyez kilátásba.

“A műsorkészítői csapat mindezek után mély megdöbbenéssel és sajnálattal olvasta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének és nemzetközi tekintélyű szakértőjének vasárnap érkezett szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban”.

Fekete Gyula álláspontja szerint

“A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmóniastruktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz” – jelentette ki Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese.

A Vampire Weekend-dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska-dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval.

Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis esetünkben a Petruska-dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend-dallal, ezért a Help Me Out of Here című dal plágiumnak minősíthető.

Petruska – Help Me Out of Here (hivatalos / official video)

Petruska 2019 márciusában megjelenő új nagylemezéről, valamint A Dal 2019 c. TV-műsor mezőnyéből. Kövesd Petruskát: http://www.facebook.com/andrispetruska ht…

A Dal 2019 közleménye szerint “a szakmai állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, így a műsor készítőinek A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kellett zárniuk Petruskát a további versenyből.” Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz.

Az MTVA illetékesei személyesen ismertették az érintettel a döntést és annak hátterét. A verseny elején a produkciók által aláírt jogi nyilatkozat lehetőséget biztosítana az MTVA számára tetemes kötbér azonnali érvényesítésére Petruskával szemben.

Vampire Weekend – White Sky

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Azonban a vállalat vezetése úgy döntött, hogy a kizárással az ügyet lezártnak tekinti és eltekint a kötbér megfizetésétől. A Dal 2019 fináléjában, szombat este 19 óra 30 perctől mindezek után így Pápai Joci, Nagy Bogi, Szekér Gergő, a Fatal Error, Oláh Gergő, az Acoustic Planet, Vavra Bence és a The Middletonz küzd majd Az év dala címért a Duna Televízióban és a Duna Worldön.

Így reagált Petruska

Az énekes-dalszerző úgy véli, hogy ha forrásokat keresünk, a Help me out of here-t Zimbabwa és Malawi tradicionális hangolása inspirálta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem árulok el nagy titkot, hogy távolról sem én vagyok az egyetlen, aki innen merít. Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli[/perfectpullquote]

– magyarázta Petruska. Azt is hozzátette, hogy tudatalatt létrejöhet hasonság, ahogy ő fogalmaz, “együttállás”. Azonban megjegyezte azt is, hogy a szakértői véleménnyel továbbra sem ért egyet.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ti hogyan látjátok?

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.