A dán feeling egy csésze kávéban: Hygge Kávézó

Ma már a boldogság a 21. századi Bölcsek köve, mindenki akarva-akaratlanul is keresi. Ez a vad kutakodás pedig nagyon sokszor eszeveszett hajszába vagy kudarcba fullad. De úgy tűnik, a dánoknak ezúttal sikerült megtalálnia és egész jól elsajátítania ezt az igen ritka, ám annál is értékesebb emóciót. Kritika a Hygge Kávézóról.

A “hygge” dán szó – ami röviden és tömören lefedi a teljes harmónia definícióját – pedig ma már nem csak egy kifejezés vagy életérzés, hanem egy egész trendvilág fonódott köré. De vajon mit tudnak jobban északi barátaink, mint mi? És hogyan tudta ezt az igen sok misztikumot rejtő érzületet bevezetni a Bálna épületében levő kis kávézó a magyar mindennapokba?

A Bálna ultramodern épülete már évek óta pihen a Duna-parton, otthont adva megannyi különleges vendéglátói egységnek és designer üzletnek. Egyik kis sarkában foglalta el méltó helyét a Hygge is.

Ez esetben nem csak egy egyszerű kávézóról van szó. Bangs and Olufsen és Stilshop üzletként is üzemel, emellett pedig lehetőséget ad a feltörekvő tervezőknek, hogy termékeiket itt mutassák be.

A Hygge csapatának elsődleges célja pedig, hogy összetoborozzák a hazai designereket, és egy olyan helyet teremtsenek nekik, ahol nyugodtan kiélhetik és kamatoztathatják kreativitásukat.

Img 7769

Pár négyzetméter Dánia

Egy igen kicsi helyről van szó. A kávézó belterénél sokkal hangsúlyosabb a nemrég felújított teraszuk, ahonnan tökéletes rálátás nyílik a Dunára és a Szabadság-hídra. Én azonban inkább mégis bent foglaltam helyet. Az enteriőrt illetően abszolút a ma már egyre nagyobb hírnévnek örvendő skandináv stílusra törekedtek. A fabútorokat szürke, fehér és fekete színekkel kombinálták, ezzel tökéletes hangsúlyt teremtve sötét és világos között. Kényelmes, kipárnázott boxokban üthetjük el az időt, ezzel elszigetelődve a többi vendégtől.

Nagyon meglepődtem, ugyanis ahhoz képest, hogy a Hygge a város szívében bújt meg, semmiféle zaj nem hallatszik be.

Egyedül egy kis halk minimál zene alapozza meg a békés, nyugodt hangulatot. A kávézóra nem jellemző nagy forgalom, ott tartózkodásom során a teraszon találkoztam egy nagyobb vendégcsoporttal, illetve bent pár asztalnál dolgozott egy-egy látogató.

Img 7812
Hygge Kávézó: “Ők Azok A Kiszolgálók, Akik Mellett Egyáltalán Nem Érzed Magad Kínosan” / Fotó: Kiss Panni

Amit még a Grimm-mesék is megirigyelnének

A kiszolgálásban semmi kivetnivalót nem találtam. Rendkívül gyors, a pincéreken egyáltalán nem látszott a “nyolc órája dolgozok, de mit adhatok” című tipikus elcsigázottság. Nyitottak voltak egy kis csevejre is, és valahogy mintha stílusban is passzolnának a helyhez, mintha ők is az enteriőr részei lennének. Ők azok a kiszolgálók, akik mellett egyáltalán nem érzed magad kínosan, ha nem ismered az itallapot vagy fogalmad sincs arról, hogy mi az, amit rendelsz. Örömmel segítenek és ízlésednek megfelelő italokat ajánlanak.

Én is teljesen rájuk bíztam, mit szolgálnak majd fel, csak annyit kértem, valami olyat hozzanak, amiről lehet egy jó kritikát írni.

Habár én tejeskávépárti vagyok, nyitott vagyok mindenre és szívesen megkóstolnám a hely speicalitásait, beleértve a filter kávékat is. Mellé pedig kértem egy cukormentes süteményt, ugyanis korábbi értesüléseim szerint itt lehetőség van a “mentes” élvezetekre. De sajnos csak egy hagyományos sajttortával tudtak szolgálni. Helyet foglaltam, pár perc múlva pedig igazi terülj-terülj asztalkámat varázsoltak elém.

Img 7732
Hygge Kávézó: “A Pincéreken Látszott, Hogy Kissé Hiányos Étlapjukat Kompenzálva Szeretnének Lenyűgözni A Feketék Felhozatalával” / Fotó: Kiss Panni

Dán kávé az új hungarikum

Itallapjuk rendkívül változatos, számtalan különleges kávé, de akár alkohol, limonádé vagy koktél közül válogathatunk. Ebből háromfélét (!) kóstolhattam meg, a pincéreken látszott, hogy kissé hiányos étlapjukat kompenzálva szeretnének lenyűgözni a feketék felhozatalával. Lényegében, ez sikerült is.

A filter kávéjuk egészen bámulatos, a dán The Coffee Collective pörkölt kávéval és szintén dán pörkölőkkel dolgoznak.

Nagyon ízletes, gyümölcsös aromájú specialty ital, a kesernyés-savanykás eszenciák keveredése hihetetlen jól tud esni a nyári kánikulában. Sajnos hazánkban a filter-hagyomány csak most kezd elterjedni, így igazán jó filterest nehezen talál az ember, de nekem ez abszolút befutó volt.

Ugyanígy a flat white is, ami ugye már a tejes kávék büszkesége, és az egyik személyes kedvencem is. Habár, meg kell említenem, hogy a Hyggeben kapott ital, nem teljesen felel meg a flat white definíciójának, hiszen egyáltalán nem olyan krémes, és mintha az arányok sem stimmelnének. Mégis ilyen aromadús flat whiteot még sehol nem ittam. A fahéj íze elképesztően intenzíven dominál a kávé keserű bukéjához, holott nincs benne fahéj. Az ember azért eléggé meg tud lepődni, amikor egy egyszerű kávéban olyan számára kedves ízeket fedez fel, amihez amúgy köze nincsen.

A piccolo latte viszont már egyáltalán nem az én Romeóm. Látok benne fantáziát, egyes vendégeknek, miért ez az alfa meg az ómega, engem mégsem nyűgözött le annyira.

Kis adag italt kell elképzelni, ami egy feltejezett espressonak felel meg. Egy tejes kávéhoz túl keserű, az espressohoz vagy ristrettohoz azonban túlságosan híg. A piccolo olyan, mintha azt a tökéletes aurea mediocritast akarná elérni, mint a flat white, de míg az utóbbinak ezt az aranyközéputat tökéletesen sikerül megtalálnia cappucino és latte között, addig előbbi csak nyomokban éri ezt el.

Img 7719
Hygge Kávézó: “A Piccolo Olyan, Mintha Azt A Tökéletes Aurea Mediocritast Akarná Elérni, Mint A Flat White” / Fotó: Kiss Panni

A kevesebb néha több?

Az itallap tehát igen sok féle ízlelőbimbót elégíthet ki, a kiváló minőséghez képest pedig meglepően pénztárca-barát. Az étlapról viszont ez már nem mondható el, ugyanis rettentően kevés dologgal tudnak csak kiszolgálni, holott ma már a kávézáshoz szinte “alap” egy kis harapnivaló is.

Habár meg kell hagyni, annak az árva sajttortának a Cheesecake Factoryban a helye. Annyira omlós, könnyed, hogy szinte rágni se kell, a lágy édes íze pedig tökéletesen passzol a kávé keserűjéhez.

Én első sorban a flat white,vagy egy jó cappuccino mellé ajánlom, az említett filter kávé már amúgy is annyira zamatos, hogy elhanyagolható a további ízek keveredése. De szükségszerűnek éreztem volna, hogy nagyobb választékból válogathassak. Az étlapon felsorolt két süteményből is csak egy állt rendelkezésemre, szendvicsek vagy más finomságok pedig egyáltalán nem voltak, kekszeken és csokoládékon kívül. Ezen meg is lepődtem, ugyanis szememben a Hygge egy olyan hely, ahol a kiváló, designer stílus és az egyedi feeling mellé még maradéktalanul elférne pár dán vagy akár magyar specialitás is, azok a különlegességek, amik miatt megéri betérni ide.

Img 7813
Hygge Kávézó: ” Egy Olyan Hely, Ahol A Kiváló, Designer Stílus És Az Egyedi Feeling Mellé Még Maradéktalanul Elférne Pár Dán Vagy Akár Magyar Specialitás Is” / Fotó: Kiss Panni

Keep calm and be unique

Bevallom, a Hygge különlegesebb hely, mint azt gondoltam. De ezt az egyediséget nem a menün található specialitásokkal vagy a berendezéssel érik el. A hygge mint szó számomra eddig csak egy új misztikum volt. De betérve a kávézóba, azt hiszem, értelmet nyert. Csend és nyugalom vesz körül, tényleg csak az elém tett kávékra tudtam koncentrálni, az engem foglalkoztató gondokat pedig mintha kivetkőztem volna magamból, még a bejárat előtt.

A Hygge nem törekszik konformizálni, nem veszi fel az újhullámos kávézók pörgését és meg-megújulását, egyszerűen, de szerényen azzal büszkélkedik, amije van.

Nem próbál meg kitűnni, sőt a Bangs and Olufsen üzlettel talán túlságosan egybe is olvad, eltűnik a felsorakoztatott márkák között, holott lenne lehetősége arra, hogy Budapest egyik legsajátosabb kávézójává avanzsálja magát.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból