A lap szerint különböző ideológiai háttérrel érkeztek az emberek a tüntetésre, és a szkinhedektől kezdve a budapesti újbaloldali hipszterekig mindenki a “Mocskos Fidesz!”-t skandálta. 

A legtöbb tüntető az ezredforduló környékén született, a kommunista rezsim bukása után. Azóta Magyarország független demokrácia lett, de most egyre jobban egy tekintélyelvű rendszerbe csúszik bele.

A cikk megemlíti, hogy a Fidesz április 8-i kétharmados győzelmét és Orbán Viktor miniszterelnök zsinórban harmadik megválasztását kíméletlen menekültellenes kampány előzte meg. Ennek egyik eleme, hogy Magyarországot a keresztény értékek védelmezőjeként tüntette fel a globalizáció fenyegetésével szemben. Ez a populista üzenet dominálta a sajtót, és főleg vidéken szavazók millióinál talált célba.

A lap kitér a Magyar Nemzet megszűnésére és a civil szféra elleni új törvényjavaslatra, amely jogosítványt adna a kormánynak arra, hogy biztonsági fenyegetést jelentő, migrációt támogató civil szervezeteket tiltson be.

1525803780 Rl0L4Noli Md
Tüntetés A Parlamentnél / Fotó: Szigetváry Zsolt, Mti

A Dazed arra volt kíváncsi, hogy mi köti össze ezeket az embereket. Konkrétan megkérdezett néhány fiatalt, hogy meséljenek arról, őket mi vitte az utcára.

Egy húszéves vidéki lány elmondta, hogy ő a korrupció miatt tüntet, mert a miniszterelnök és belső köre közpénzeket és EU-s forrásokat lopott el.

A másik oka pedig, hogy az Orbán által totálisan kontrollált média hazugságokat terjeszt. Szerinte olyan, hogy szabad sajtó már nem létezik.

Azt is rettenetesnek tartja, hogy a menekültekkel állatok módjára bánnak, és nincs az egész problémakörről megbízható információs forrás. Magyar-angol szakos tanárnak készül, és úgy véli, meg kell tanítani a gyerekeket a kritikus gondolkodásra, máskülönben ez a rendszer nem leváltható.

Egy 26 éves fiú Budapestről a politikusok és az egyszerű emberek összefogását sürgeti. Változás mindaddig nem lehetséges, amíg az ellenzék ilyen gyenge és széthúzó. Véleménye szerint az oktatási rendszer is rossz állapotban van. A szülei mindketten tanárok, és  másodállást kell vállalniuk, hogy tisztességes jövedelemhez jussanak. 

Elege van abból, hogy olyan rendszerben kell élnie, ami arra a koncepcióra épül, “aki nincs velünk, az ellenünk  van”.

A gusztustalan plakátkampánytól is besokkalt.

79Eysfarwc2Nnyrss
Az Ember, Aki Egymaga Megtestesítette A Szombati Tüntetést / Fotó: 444

Egy 19 éves tanuló a fővárosból azon a véleményen van, hogy a politikai rendszer sokkal rosszabb, mint 4 éve, és ez mindenkit érint. Ez érezhető akkor is például, ha kórházba megy az ember, mert azt látja, hogy nincs elég orvos és felszerelés.

Szerinte a nemzetközi közösségnek fel kellene emelnie a szavát, és az EU-nak szankciókat kellene bevezetnie Magyarországgal szemben, mert Orbán láthatón szembemegy az Unió értékeivel.

Itthon akar maradni, de úgy véli, valószínűleg külföldön kell majd dolgoznia. Nem anyagi okok miatt, hanem, mert nem akar diktatúrában élni.

A fiú szerint lehet, hogy ezek a tüntetések nem változtatnak semmin. De legalább megmutatják világ többi részének, hogy nem minden magyar szereti a Fideszt, és ez már megéri.