A fiatalügyi miniszter szerint a demokrácia oktatásával elkerülhető a radikalizálódás

Franziska Giffey a német szövetségi kormány család-, idős, nő-és fiatalügyi minisztere. Giffey a demokrácia oktatásának felpörgetésében látja a megoldást a Németországban elharapózó szélsőséges megmozdulások és a radikalizálódás megakadályozására.

Franziska Giffey ismét elővette pártja, az SPD (Német Szociáldemokrata Párt, Sozialdemokratische Partei Deutschlands) azon korábbi követelését, hogy Németország hozzon törvényt a demokrácia oktatásáról. A miniszter asszony véleménye szerint ezzel lehet elejét venni a szélsőséges nézetek térhódításának és a radikalizálódásnak. Giffey volt az első szövetségi miniszter, aki Chemnitz-be látogatott a múlt heti zavargások után.

Franziska Giffey szerdán arról beszélt a Die Weltnek, hogy a szövetségi kormány “félreérthetetlen” feladata megszervezni a demokrácia oktatását a fiatalok számára “minden szinten.”

45254026 304
Franziska Giffey szerint a demokrácia oktatásával lehet elkerülni a radikalizálódást / Szélsőjobb Chemnitz-ben / Fotó: picture-alliance / dpa / J. Woitas

A fiatalokra szánt források az utóbbi években meg lettek nyirbálva Szászországban, és “ennek látjuk most az eredményét” – vélekedett Giffey. A miniszter szerint Németország a növekvő depolitizálódás korszakát éli. Chemnitzi lakosok arról a félelmükről beszéltek neki, hogy “nem hallgatják meg őket” azok, akik kormányoznak “odafent”.

A politikai tanulmányok és eszmecserék már régóta nem oktatott tantárgy sok iskolában Szászországban.

A lakosoknak teret kell hagyni, hogy kifejezzék érzéseiket a menekültekkel kapcsolatban. Mindezt “anélkül, hogy a (szélső) jobb sarokba lennének szorítva” – vélekedik Franziska Giffey.

A német alkotmány értelmében az oktatásügy a tartományok kompetenciájába tartozik. A szövetségi kormány azonban támogathat ilyen törekvést. Egy Giffey minisztériuma részére készített tanulmány megállapította, hogy a szövetségi kormány alkotmányosan fel van hatalmazva arra, hogy szembeszálljon a neonácizmussal azáltal, hogy az “erőteljes” demokrácia eszméjét ápolja. 

Egy valódi demokrácia tantárgy nálunk is bekerülhetne a NAT-ba!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból