Franziska Giffey a német szövetségi kormány család-, idős, nő-és fiatalügyi minisztere. Giffey a demokrácia oktatásának felpörgetésében látja a megoldást a Németországban elharapózó szélsőséges megmozdulások és a radikalizálódás megakadályozására.

Franziska Giffey ismét elővette pártja, az SPD (Német Szociáldemokrata Párt, Sozialdemokratische Partei Deutschlands) azon korábbi követelését, hogy Németország hozzon törvényt a demokrácia oktatásáról. A miniszter asszony véleménye szerint ezzel lehet elejét venni a szélsőséges nézetek térhódításának és a radikalizálódásnak. Giffey volt az első szövetségi miniszter, aki Chemnitz-be látogatott a múlt heti zavargások után.

Franziska Giffey szerdán arról beszélt a Die Weltnek, hogy a szövetségi kormány “félreérthetetlen” feladata megszervezni a demokrácia oktatását a fiatalok számára “minden szinten.”

45254026 304
Franziska Giffey Szerint A Demokrácia Oktatásával Lehet Elkerülni A Radikalizálódást / Szélsőjobb Chemnitz-Ben / Fotó: Picture-Alliance / Dpa / J. Woitas

A fiatalokra szánt források az utóbbi években meg lettek nyirbálva Szászországban, és “ennek látjuk most az eredményét” – vélekedett Giffey. A miniszter szerint Németország a növekvő depolitizálódás korszakát éli. Chemnitzi lakosok arról a félelmükről beszéltek neki, hogy “nem hallgatják meg őket” azok, akik kormányoznak “odafent”.

A politikai tanulmányok és eszmecserék már régóta nem oktatott tantárgy sok iskolában Szászországban.

A lakosoknak teret kell hagyni, hogy kifejezzék érzéseiket a menekültekkel kapcsolatban. Mindezt “anélkül, hogy a (szélső) jobb sarokba lennének szorítva” – vélekedik Franziska Giffey.

A német alkotmány értelmében az oktatásügy a tartományok kompetenciájába tartozik. A szövetségi kormány azonban támogathat ilyen törekvést. Egy Giffey minisztériuma részére készített tanulmány megállapította, hogy a szövetségi kormány alkotmányosan fel van hatalmazva arra, hogy szembeszálljon a neonácizmussal azáltal, hogy az “erőteljes” demokrácia eszméjét ápolja. 

Egy valódi demokrácia tantárgy nálunk is bekerülhetne a NAT-ba!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.