A Facebook folytatja a harcot az álhírek terjedésének megakadályozására. Hamarosan 0-1-es skálán fogja pontozni a felhasználóit aszerint, hogy mennyire megbízhatóak. 

A nemrég bejelentett minősítési folyamatot a Facebook termékmenedzsere, Tessa Lyons szerint az elmúlt évben tesztelték. A fejlesztés célja az álhírek terjedésének és a félretájékoztatásnak a megakadályozása, véli a Washington Post

Az még egyelőre nem világos, hogy a Facebook milyen kritériumok alapján értékeli a felhasználóit. Lyons elmondása szerint nem a megbízhatósági pontszám lesz az illető abszolút hitelességi indexe. Ez csupán az egyik tényező annak megítélésekor, hogy mely profilok jelentik a legnagyobb valószínűséggel más felhasználók tartalmait, vagy hogy melyek azok, amelyeket a többiek megbízhatónak tartanak.

A Facebook nagyban támaszkodik a felhasználók segítségére az álhírek kigyomlálásában. A közösségi médiának több mint 2 milliárd aktív usere van.

A Facebook 2015-ben vezette be a tartalmak jelentésének lehetőségét, ha azok szexuálisan kifogásolhatóak, sértő jellegűek vagy kéretlenek. Nem ritka, hogy valamit azért jelentenek, mert az adott felhasználó egész egyszerűen nem ért egyet vele, nyilatkozta Lyons a Washington Postnak.

Azóta a Facebook  több intézkedést is tett a hamis tartalmak kiiktatása érdekében. A mostani lépés bár durvának tűnik, ténylegesen megakadályozhatja a visszaéléseket és az álhír-terjesztést a platformon. A felhasználó viszont nem tudja meg, hogy milyen értékelést kapott a Facebooktól.