A Facebook rászállt az LMBTQ-emberekre?

A Facebook állítólag “melegségből kigyógyító kúrát” ajánló hirdetésekkel vette célba a fiatal LMBTQ felhasználókat. Egy friss vizsgálat hibát talált a közösségi platform mikroközösséget megcélzó algoritmusában.

A vizsgálatot a The Telegraph vezette. Megállapítást nyert, hogy felhasználók azon Facebook-oldalak alapján, amelyek iránt érdeklődést mutattak, “szexuális megtisztulást” és melegeket kezelő gyógymódot promotáló hirdetéseket kaptak.

A The Telegraph szerint két olyan átnevelő terápiás hirdetést találtak, amelyekkel a fiatal LMBTQ-embereket célozták meg. Az egyik esetben Tessa Ann Schwarznak videót ajánlottak “Homoszexualitás volt az identitásom” címmel. Ez átnevelő terápiát reklámozott neki pusztán amiatt, hogy a Facebookon LMBTQ-oldalakat lájkolt.

A másik esetben egy evangélikus átnevelő terápiáról szóló könyvet ajánlottak olyan felhasználók figyelmébe, akik a gender-témák iránt érdeklődtek a közösségi fórumon.

Az írás a Segítség a saját nemükhöz vonzódó férfiaknak címet viselte.

MV5BMzM2MWM1OWUtZGI5Ny00Y2ZhLWJkNDItNWJmOGFkZTRhYzZiXkEyXkFqcGdeQXVyNTE0NTg5Mjg@. V1 SY1000 CR006661000 AL  1516812959 1516812961
Jelenet a The Miseducation of Cameron Post című filmből. Azokról a fiatalokról szól, akiket keresztény átnevelő táborban akartak kigyógyítani homoszexualitásukból / Fotó: Sundance Institute

A közösségi platform hirdetői szabályzata egyértelművé teszi, hogy tilos az agresszív hirdetési gyakorlat. Az is szerepel benne, hogy a tartalmak nem lehetnek diszkriminatívak a Facebookot vagy Instagramot használókkal szemben.

A Facebook a The Telegraph vizsgálata alatt eltávolította a szóban forgó posztokat. Paul Twocock, a Stonewall, brit LMBTQ jogvédő szervezet képviselője szerint az ilyen tartalmak “sértőek és alattomos módon alkalmasak lehetnek arra, hogy aláássák az ezeket olvasó LMBTQ-emberek önbecsülését. A közösségi média szóvivője elmondta a The Telegraph-nak, hogy “elutasították ezeket a hirdetéseket és azok többé már nem futnak a Facebookon.”

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból