A Finn Nemzeti Színház bemutatja: just filming a Trafóban nyereményjáték!

A just filming című előadást a magyar Láng Annamária és az észt Juhán Ulfsak hozta létre a finn színházi élet vezető személyiségével, Kristian Smedsszel. A darab most két alkalommal a Trafóban látható.

A just filming egy férfi és nő találkozási kísérlete másfél órában. A férfi észt, a nő magyar, közös gyökerük a posztszovjet időszak, beszélt nyelvük pedig inkább a film, mint a tört angol.

Amikor a broken english már nem volt elég arra, hogy elég cizelláltan fejezzük ki magunkat, elkezdtünk filmekkel kommunikálni. Működött

– vallja Láng Annamária.

Küzdenek egymás megértésért, vagy épp egymás ellen, miközben kapcsolatuk ingázik a játék és a szívszaggató viszony kategóriái között. Felidézik Bernardo Bertollucci Utolsó tangó Párizsban és Oltalmazó égbolt című filmjeit, de feltűnik az előadásban Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugata is. A produkcióban alakított szerepükhöz saját tapasztalataikból és közös élményeikből merítették az inspirációt, amit aztán a Smeds által vezetett improvizációk során alakítottak előadássá. Személyiségük elsöprő energiával, vagánysággal, humorral és líraisággal tölti meg az darabot, ők pedig egyszerre mutatják meg sötét és gyermeki arcukat is.

“Nincs karakterem, itt én vagyok” Láng Annamária a just filmingről by Trafó House

“Amikor a broken english már nem volt elég, elkezdtünk filmekkel kommunikálni.” Észt színész, magyar színésznő, finn rendező: just filming. A Finn Nemzeti Színházban mutatták be az előadást, ami egyszerre szól dominanciáról, kultúrák közti kommunikációról, vagy annak lehetetlenségéről. Nemcsak a színház, de a filmek nyelvén is…

A just filming magán viseli a finn rendező védjegyeit: az élő színpadi játékkal kevert multimédiás eszközöket, videóbejátszásokat, és a sűrű atmoszférát teremtő vizualitást.

A darab azonban nemcsak anyagi értelemben koprodukció: formailag és tartalmilag is az összefogás jellemzi. Egyesíti eltérő országok kulturális hagyományát, humorát, sajátos világlátását, hogy végül megmutassa, hogyan jut közös nevezőre egy észt, egy magyar és egy finn.

Ehhez pedig minden rendelkezésükre álló műfaji eszközt megragadnak a filmtől kezdve a zenén át egészen a performanszig. Kollázsukból pedig végül egy személyes, kultúrák felett álló színház születik.  

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból