Európa leghűségesebb Dylan-követője, az indie-folk trubadúr ‒ ahogyan sokan emlegetik ‒ Magyarországra látogat, mégpedig az A38 Hajóra

Hirdetés

Már négy albumon van túl a svéd zenész: 2008-ban jelentette meg a Shallow Grave-et, majd két évvel később a The Wild Huntot, és ezt követte újabb két év után a There’s No Leaving Now korongja, majd végül tavaly a Dark Bird Is Home. Bár ezen, az utolsó lemezén már nem egyedül, hanem vendégművészekkel dolgozott együtt,  mégis, a svéd fiatalember megmaradt annak, aminek hatalmas népszerűségét köszönheti: karizmatikus, szuggesztív és kitárulkozó gitáros-dalszerző-énekes előadónak.

A teljes album:

Az idén 33 éves svéd folktrubadúrt, Kristian Matssont, azaz The Tallest Man On Earth-t rengetegen hasonlítják Bob Dylanhez. Az összehasonlítás a dalszerző-gitáros-énekesnek sincs ellenére, hiszen interjúiban szívesen beszél Dylanhez fűződő viszonyáról, és ‒ különösen korai lemezein ‒ játékával, énekstílusával, dalaival nagyon erősen idézi Dylant. (És sokáig annak az Amanda Bergmannak volt a férje, aki jelenleg az Amazon nevű együttes énekesnője, de egy időben egy Dylan-dalcímből kölcsönzött művésznéven, Idiot Windként lépett fel.)

The Tallest Man On Earth az egyik legnépszerűbb svéd előadó, aki az Egyesült Államokban is komoly indie-folk sztár. A Pitchforktól a Consequence Of Soundig dicsérik az egekbe lemezeit, minden cikkben kiemelve, hogy milyen karizmatikus előadó.

Első lemeze után a Bon Iver előzenekaraként alapozta meg hírnevét, és TTMOE éppen a napokban indul újabb észak-amerikai turnéjára. Legutóbbi három lemezét már az indie-folk egyik legkomolyabb kiadója, a Dead Oceans adta ki.

Számunkra ez a legkedvesebb dala:

Az előzenekar a The Tarantula Waltz lesz.

Egy igazi cowboy Skandináviából ‒ egy korai válogatáslemez címével lehet a legjobban jellemezni The Tarantula Waltz, azaz Markus Svensson zenéjét.

Country, folk, indie és singer­songwriter balladák keverednek The Tarantula Waltz művészetében, ami nagyon sokban emélkeztet The Tallest Man On Earth dalaira. Jellegzetes gitárjáték, személyes és balladisztikus szövegek, finom, szomorkás líraiság… Ezekből áll össze a svéd fiatalember jellegzetes világa.

Svensson nagyon jó barátságban van Matssonnal, ez utóbbi közre is működött Svensson legutóbbi lemezén, a Tinder Stick Necken (míg Matsson volt felesége, az Idiot Wind néven alkotó Amanda Bergman az előző lemezen énekelt).

Tallest Man On Earth
Tallest Man On Earth / Fotó: Per Kristiansen

Megjelent lemezei:

The Tarantula Waltz, 2007

Did Not Leave to Find But to Forget, to Leave Behind, 2010

Tinder Stick Neck, 2014

Tőlük ezt ajánljuk:

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – szeptember – 13. – 20 óra

Helyszín: A38

Jegyár: 5. 900 HUF. Jegyek vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Hirdetés