A fű legalizálása felpörgetné a brit gazdaságot

Az Egyesült Királyság évi 3,5 milliárd fontos bevételre tehetne szert, ha a kannabisz legális volna, állítja egy tanulmány. 

1241588
Egyes Usa-Államokban Sikerrel Legalizálták A Marihuánát / Fotó: Dazed
Ha a dohányhoz hasonlóan adózni kellene a fű után is, az 3,5 milliárd font állami bevételt eredményezne éves szinten a legális kannabisz-eladások után. Az anyag terítése biztonságosabb lenne, kiküszöbölve ezzel az esetleges ügyeskedéseket egyéni dílerektől való beszerzés esetén. Továbbá lenne elegendő pénz az állami egészségügyi ellátás finanszírozására.

A tanulmány olyan USA-tagállamokra hivatkozik, amelyek már legalizálták a kannabiszt, kiemelve, hogy a lépés az Egyesült Királyságban is inkább előnnyel, mint hátránnyal járna. 

Colorado állam például, amelynek népessége kevéssel nagyobb, mint Skóciáé, csak 2017-ben 247 millió dollárt (179 millió fontot) keresett az új kannabisz-adóból és koncessziós díjakból.

Cannabis Uk
Szakértők Szerint Jót Tenne A Fű Legalizálása A Brit Gazdaságnak / Fotó: Your News Wire

A tanulmány cáfolja azok aggodalmát, akik szerint a legalizálás negatívan hatna a tinédzserekre. Az USA-ban a tinik fűfogyasztása nem nőtt az ellenzők félelmei ellenére. Ugyanakkor létfontosságú bevételeket eredményezett, amelyeket a közszolgáltatások finanszírozására fordítottak.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a legalizálás virágzó új iparág kialakulását tenné lehetővé az országban. A társadalmi előnyökről nem is beszélve!

Ilyen a kannabiszhoz kapcsolódó bűncselekmények felszámolása. A szabályozás csökkentené a kiskapuk lehetőségét a bűnözők számára, hogy kockázatos (és számukra jövedelmezőbb) módon terítsék a drogot a fogyasztók között. 

Az nem világos, hogy vannak-e már érdemi tárgyalások az Egyesült Királyságban a legalizálásról, de a Dazed brit magazin szerint nehéz lesz figyelmen kívül hagyni az USA egyes államainak pozitív példáját. Ráadásul Kanada is tervezi, hogy ez év végéig legalizálja a marihuánát. Vajon nálunk milyen eséllyel indulna egy ilyen kezdeményezés?

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból